Ymer utslagen – Inte lätt att vara dum

Det är inte lätt att lyckas i tennis om man är korkad. Om Mikael Ymer är ett geni utanför tennisbanan har jag ingen aning om. Jag betvivlar det, men jag har ingen aning. På tennisbanan börjar han i alla fall mer och mer etablera sig som en ganska dum spelare och det tycker jag bådar kanske illa inför framtiden.

Det är liksom exakt sådär man inte ska spela mot Mannarino, och det borde vara omöjligt för honom att inte veta om det. Han har mött honom förut och slagit honom förut även om det var på grus, ett underlag där Mannarino i grunden är fullständigt oduglig.

Jag tycker det är oroande. För Mannarino handlar allt om att få motståndaren att bli oberäknelig, att tycka det mesta är bökigt, och då börja slå bort sig i onödan. Han kan inte göra så mycket själv, Mannarino. Han står där och är obehaglig att spela mot med sina flacka, märkliga slag. Men som sagt, han gör inte mycket mer än så. Att då tappa skallen och börja veva så fort lite, lite tid ges som Ymer gjorde idag, det är ungefär så dödsdömt som något bara kan bli. Det oroar mig lite att Ymer inte är bättre än såhär på att förstå sin motståndare.

Sen ska jag erkänna att det också oroar mig att hans forehand är så svag som den är. Ni ser det i klippet. Man såg det ännu mer tydligt när man såg matchen. Mannarino fullkomligt pumpade Ymers forehandssida matchen igenom, och det lönade sig. Det tar alltid ett tag från det att en spelare kommit upp på en ny tour till det att motståndarna lär sig dennes svagheter. Risken är att Ymer nu haft sin smekmånad då han kunnat få med sig några matcher på att motståndarna inte vetat om att hans forehandssida är så pass svag som den är. Nu kan det i värsta fall bli andra bullar när de börjar anpassa sig.

Det är ingen katastrof att förlora mot Mannarino på hardcourt. Mannarino är rankad 35:a i världen, det kommer Ymer aldrig ens vara i närheten av. Så det är en förlust man får svälja. Men jag måste vara ärlig och säga att jag tycker det ser lite halvdystert ut för Ymers möjligheter att etablera sig som en atp-spelare. Han är precis på gränsen till att åka ut från touren som hans ranking ser ut just nu, han är 95.a.

Ymer har de senaste två åren vunnit sju matcher på atp-nivå. et är extremt lite det för en spelare som är topp-100 i världen. Och helt ologiskt är det kanske inte. Det finns nog en liten risk att han är en sån där spelare som har ett spel som håller på challengertouren, men som är svårt att överföra till atp-touren. Jag trodde länge tvärtom, men tennisen förändras hela tiden. Just nu förändras den till att spelarnas offensiv blir bättre och bättre och då blir det kämpigare och kämpigare för en defensivspelare som Ymer. När hans forehand dessutom är så svag som den är just nu och han ovanpå allt spelar korkat, då finns det inte jättemycket att luta sig mot.