Supermatch av Mikael Ymer

Det kunde hända och det hände. Faktiskt på precis samma sätt som jag trodde det skulle hända.

Den största skrällen i sammanhanget är dock inte att Ymer vann. Den största skrällen är utan tvekan att jag såg den här matchen. I alla fall hälften. Jag såg mitten av matchen kan man säga mellan två sovperioder.

Vad var det som hände då?

Precis det jag pratade om innan. Om Mikael Ymer ska skrälla mot en mycket bättre motståndare så är det just en sån här spelare han ska göra det mot. Eller kanske till och med just mot Hurkacz. Det känns som att Hurkacz är lite designad för att Ymer ska ha maximal möjlighet att slå honom.

Det finns två mer eller mindre enkla sätt att slå Ymer. Förutsatt att man är bättre än honom givetvis. Antingen är man en ren säkerhetsspelare som inte missar. Då tvingas Ymer göra något själv med bollen, och då blir det tufft. Eller så är man väldigt bra på att avgöra bollen själv, antingen med en jätteserve eller ett utpräglad vapen, exempelvis en forehand. Då kan inte Ymers försvar stå emot.

Om man vill ha det svårt mot Ymer ska man exakt som Hurkacz serva bra, men inte fantastiskt, och sen ska man stå och slå hårt i ett malande, jämnt tempo tills man missar.

Jag tror att ni börjar förstå ungefär hur det såg ut. Hurkacz fick lite utdelning på serven, men det bekom inte Ymer överhuvudtaget. Hurkacz slog emellanåt igenom Ymer, det bekom inte Ymer överhuvudtaget. Ymer sprang bara omkring och väntade på att Hurkacz skulle bli mer och mer vild och precis så blev det. Det är väldigt jobbigt att slå igenom Ymer med malande slag så länge man inte har någon variation eller trivs framme vid nät och de två sakerna stämmer ju inte direkt inte på Hurkacz. Sen är han ingen långtradare direkt, Hurkacz. Han blir lite vek i långa matcher, det blir absolut inte Ymer med sin mycket fina uthållighet.

Jättefin seger det här. Hurkacz är en riktigt vass atp-spelare och att slå honom i en Grand Slam-turnering måste vara en otroligt skön ryggdunk för Ymer.

Nu dessutom en mycket fin chans att gå ytterligare en omgång. Närmast väntar 17-åringen Alcaraz. Han kommer bli precis hur bra som helst, men han är ännu inte hur bra som helst. Jag tror han endast är marginellt bättre än Ymer. Det som kanske talar för att det blir tuffare är att Alcaraz inte alls har en spelstils som passar Ymer. Så favorit är han inte, men mycket bättre möjlighet än att möta Alcaraz i andra rundan i en Grand Slam får man inte så ja, jättemöjlighet.