Australian open – fredag

Det blev inte händelselöst, så kan man väl sammanfatta fredagen i Australian Open.

Podden, den finns här, men jag vet att många, merparten, föredrar mig i skrift, så det kommer längre ner.

Det kan nog framstå som lite annorlunda för oss här i Sverige men vår…avslappnade inställning till att det pågår en pandemi där väldigt många människor dör. Men centercourten tömdes innan midnatt så att publiken skulle kunna befinna sig i sina hem vid just midnatt då Melbourne nu går in i en fem dagar lång nedstängning beroende på att några få människor i staden blivit smittade av viruset. Jag har försökt hålla mig ifrån att lufta mina åsikter kring allt detta alltför mycket då jag vill hålla mig till tennisen numera men säg såhär, fy fan vad avundsjuk jag är på de som lever i ett land som förstår hur man ska hantera en sådan här sak. Jag hade så otroligt gärna suttit inne fem dagar, fem veckor, fem månader, om jag sen kan gå runt och vara mer eller mindre säker på att inte bli smittad av viruset. Bra, Australien.

Men extremt tråkigt förstås att vi de fem närmaste dagarna, och högst troligt resten av turneringen, inte kommer ha någon publik på läktarna. För det har ju varit så trevligt, och vilken värdig avslutning vi fick ändå. Och då tänker jag inte på Djokovicmatchen som var den absoluta avslutningen utan Kyrgios-Thiem som avslutades någon timme tidigare. Det var den sista matchen som publiken fick se klart. Mitt under matchen mellan Djokovic och Fritz tömdes sedan läktarna på publik.

Thiem vände, och han gjorde det på att han är bättre än Kyrgios, jag tycker inte det finns någon bättre förklaring. Han är en bättre spelare och vann till slut någorlunda kontrollerat och framför allt rättvist.

2-0 i set Kyrgios, jag ska erkänna att jag då trodde det var klappat och klart. Det kändes som att han hade så pass god kontroll, och Thiem kändes så pass vilsen och nere i skorna, att Kyrgios skulle driva det där i mål.

Men Thiem promenerade hem tredje set efter att ha varit lite hotad inledningsvis. Fjärde set kändes sen nästan som en transportsträcka. Kyrgios hade då tappat all sin kraft framåt och det kändes som att alla, inklusive spelarna, mest väntade på det avgörande setet.

Och där blev det väl också en transportsträcka på något vis.

Thiem hittade till slut helt rätt taktik i returerna och fick också till returerna så pass bra att Kyrgios blev osäker och vågade inte längre attackera nätet som han borde. Den blev till slut en sån här toppspelarvinst för Thiem. Det blev till slut en tidsfråga. Man visste att Thiem inte skulle få någon mer dipp utan det blev bara en tidsfråga huruvida Kyrgios skulle lyckas släpa matchen till ett tiebreak som han högst troligt skulle förlora eller inte.

Jag tycker ju det är tråkigt att inte Kyrgios vann. För helt ärligt, jag tror han hade gått till semi, kanske final, och kanske till och med haft en chans att vinna turneringen om han vunnit matchen. Så öppen är nu lottningen på den övre halvan. Och det hade ju varit coolt, men samtidigt hade det varit så ovärdigt om han behövt göra det inför tomma läktare så det kanske är bättre att han väntat till nästa år med att göra det. Nästa år, när allt detta kanske åtminstone till stor del är över.

Kyrgios är runt fem i världen när han kämpar. Men när är inte topp-3. Det är Thiem, och Thiem var den rättmätige vinnaren i matchen.

Sen skulle Djokovic promenera sig fram till sin plats i åttondelsfinal men där blev det helt knasigt.

Han gjorde sig illa i magen på något sätt, och tog sig knappt framåt under en timmes tid. I femte set lyckades han släpa med sig kroppen till att hålla en tillräcklig nivå för att bryta Fritz och sen göra det en gång till när Fritz var mentalt besegrad. Jag vet inte vad det är för skada. Det såg konstigt ut. En sträckning, en låsning, jag vet inte. Jag tycker mest bara det är rätt otroligt att man kan vara så överlägsen att man kan vinna ett set kontrollerat mot någon som är 30 i världen trots att man själv är rejält skadad. Då är man bra.

Men han vinner ju inte nu, Djokovic. Jag torr inte det. Någonstans tror jag att han kommer komma till start i nästa match, och se bättre ut än han gjorde idag. Men när han ska slå Thiem och Medvedev eller Nadal i de två sista matcherna, då ska det inte kunna räcka att vara 80-procentig. Inte ens för Djokovic.

Thiem vidare och Djokovic vidare. Det kändes väldigt givet inför dagen, men det var ju inte riktigt såhär det skulle bli.

Djokovic-Raonic

Zverev-Lajovic

Thiem-Dimitrov

Felix-Karatsev

Så kommer åttondelarna spelas på den övre halvan.

För Felix slog Shapovalov i raka set. Kanske inte fullt rättvist. Att han vann båda de första seten var direkt orättvist, men vinner man 3-0, då är det ju odiskutabelt. Shapovalov fick liksom aldrig någon luft, något flyt.

Och Karatsev, han fullkomligt krossade Schwartzman. Schwartzman lite för försiktig men Karatsev, vilken match. Han vägrade missa trots att han stod och bombade allt han hade i princip hela tiden. Stor vinst för Karatsev och en jätteskräll att han är i åttondelen men jag tycker det är rättvist. Det är sällsynt att man är så dominant på challengertouren som han varit det senaste året så han är faktiskt lite värd detta.

Det var en saftig sammanfattning det där, men vi är inte klara. Vi kör införsnack till imorgon också.

05:00 Tsitsipas-M.Ymer 1,04-14,00 Bethard

Klockan fem som tidigast skulle jag säga. I bästa fall lite senare än så. Det kan bli rätt trevlig tid på den här.

Vad tror vi då?

Jag kan ju inte påstå att jag tror att det går. Det är en av världens bästa tennisspelare mot en medelmåtta. Men det finns enda några få, små saker som man kan hänga upp ett hopp på.

De är jämngamla de här två, de känner troligen varandra, de har nog tränat lite grann tillsammans. Det är alltid fördel för den sämre spelaren skulle jag säga.

Och så är det ju så. Ska man slå en toppspelare, då är det ju lite Tsitsipas, för han är inte en sån spelare som blåser bort en på att han är så sjukt mycket bättre på tennis. Det såg vid mot Kokkinakis och vi har sett det förut.

Sen finns det gott om saker som talar emot också.

Som att Ymer är alldeles för dålig.

Som att Ymer inte kommer kunna sätta det tryck som man måste sätta på Tsitsipas för att kunna slå honom.

Vi kan hoppas på en match, men jag tror inte på det.

10:30 De Minaur-Fognini 1,20-5,25 Bethard

Man vill ju så mycket att det här ska bli en match. Och man hade så väldigt gärna velat se massor av publik här, att Foggy börjat bråka med dem och eventuellt avslutat med någon slags oacceptabel gest när han till slut besegrat De Minaur i en episk femsetare.

Det är svårt att förstå varför man önskar Fognini framgång. Lyssna på podden så får ni höra vad bråket med Caruso egentligen handlade om. Det var inte till Fogninis fördel, så att säga.

Men ja, De Minaur, det borde ju passa Fognini bra. Han kommer få tid på sig. Han kommer kunna stå i mitten och panga på, och få spelare har väl egentligen en bättre förmåga att hantera försvarsspelare än vad Fognini har.

Sen är det hans eventuella skadeproblem, och hans ickestabilitet som är emot. Men det är klart det är bra för honom att det inte är någon publik, och jag tror ju inte han är livrädd för De Minaur direkt. Jag tycker det finns en betydande skrällchans.

Så. Nu ska jag ta något lugnande här. Det var en lång, tuff tennisdag och ett långt inlägg. Vi hörs imorgon, vänner.