Kvartsfinalklart på övre halvan

Vi börjar komma en bit fram nu. På den övre halvan är vi hela vägen framme vid kvartsfinal nu och det kommer bli intressant. Det kommer bli intressant på båda halvorna härifrån och in, så mycket kan man säga.

Thiem är ute. Det var väldigt uppenbart att något var fel med honom. Jag vet inte om han sagt något. Eller kommer säga något. Det känns inte som hans stil riktigt att bortförklara saker, men det var som att han var nedskruvad till 60%. Han rörde sig 60%, han slog 60%, han ville 60%. Jag man skjuta från höften så, antingen var han på något sätt sjuk eller så hade det hänt något som gjorde att han inte orkade bry sig. Det känns i alla fall totalt meningslöst att säga något annat än det om matchen. Att sitta och hylla Dimitrov eller något sånt. Det blir helt vansinnigt fel. Visst kunde man tolka det som att han lyckades med sin variation och därmed få Thiem obekväm men det var liksom inte vad det handlade om. Thiem kunde inte idag, av någon anledning.

Förr om åren har det ju varit en grej om Thiem åkt ut, men ingen jättegrej som påverkar utgången av turneringen. Nu är det däremot det, särskilt med tanke på hur den övre halvan av lottning utvecklat sig. Thiem hade snudd på varit favorit till att gå till final och där också troligen varit favorit om han vunnit och varit på topp idag. Så i högsta grad påverkar det här på något sätt utgången av turneringen. Utslagen är han i alla fall, på ett lite märkligt sätt.

Zverev var väldigt stabil mot Lajovic. Han fortsätter simulera sin eventuella magskada men det känns väl mest som att han vill vara likadan som de stora grabbarna. Han känns inte skadad överhuvudtaget och känns sällsynt stabil. Mycket svagt motstånd i Lajovic, men han slog bollen bra idag, Zverev, det såg bra ut, och som sagt, som den övre halvan utvecklar sig har Zverev nu en obehagligt god chans att går till final. Där man kan hoppas att Nadal eller Medvedev kommer stoppa honom men riktigt tryggt känns det inte. Att se Zverev stå med en grand Slam-pokal, det är något jag vill skjuta upp så länge det bara är möjligt.

Och så till den viktigaste matchen idag. Den mest betydelsefulla. Den där det skulle avgöras om superfavoriten fortfarande är superfavorit till titeln. Svaret vi fick blev väl närmast att vi inte fick något svar alls.

Djokovic är vidare efter en sömnig match mot Raonic. Han spelade inte bra, han tog sig för magen några gånger. Han gick knappast för fullt. Men han vann och det till slut väldigt kontrollerat. Raonic, han är inte bättre än sådär, varken mer eller mindre. Han hade behövt att Djokovic i lite större utsträckning aktivt sänkte sig själv än vad han nu gjorde. Lite som med Thiemmatchen, det är liksom inte så intressant att prata mer om den. Vi fick inga svar, frågorna kvarstår.

En match till förstås. Karatsev gjorde det igen. Skrällde, och han är nu i kvarten i Australian Open vilket är helt otroligt. Felix hade 2-0 men Karatsev, han verkar inte vilja förlora i den här turneringen så att säga.

Kvartarna på övre halvan:

Djokovic-Zverev

Dimitrov-Karatsev

Karatsev får alltså ytterligare en fullkomligt grym chans. Och vem vet, slår han Dimitrov så kan han få en chans till. Frågetecknen kring Djokovic är ännu inte uträtade och vem vet, Zverev kanske inte hittar på till hundra procent han heller. Vad säger ni, Karatsev i final? Jag minns hur jag inför turneringen försökte peppa mig själv lite med att räkna fram att det är omkring 15 000 gånger pengarna att dö i Corona om man är under 50 år, förutsatt att man blir smittad. Och att det var ungefär som att Elias Ymer skulle vinna Australian Open. Jag hade nog satt lite lägre odds på Karatsev än Ymer inför turneringen men ja, en påminnelse om att det mesta trots allt är möjligt, tyvärr, om man tänker Corona, men inte tyvärr om man tänker Australian Open. Det hade varit vansinnigt coolt om Karatsev gick något snäpp till. Jag vet inte om han är den mest osannolika kvartsfinalisten i en slam sen jag började följa tennisen. Han är en utmanare om det i alla fall. Han skulle dock vara den mest osannolika semifinalisten och definitivt den mest osannolika finalisten. Om han skulle vinna, ja, det vore som sagt, osannolikt.