Respektera honom.

Kan vara första gången jag använt en punkt i en rubrik. Man kör ju utropstecken eller inget alls liksom. Men här är det en punkt som gäller. För vi måste vara överens. Vi måste vara eniga kring att det får vara slut nu. Jag gillar inte när folk antyder att någon är nära honom. Oavsett om det gäller vem som är bäst genom tiderna, eller vem som är bäst nu. Han kan förlora ibland. Men när han vill vinna, då slår man inte honom. Det spelar ingen roll vem det är som står på andra sidan nätet. Han är bättre. Än alla.

Första set var ett av de bättre set jag sett spelas. Det är alltid svårt att jämföra det där. Kraftmätningarna som var mellan Djokovic och Nadal för många år sen när ingen av dem var så sugen på att spela särskilt offensivt, det var väldigt bra. Men det här var också väldigt, väldigt bra.

Medvedev var nästan lika bra i första set, och det säger mycket om hur bra han är just nu. Det imponerar enormt mycket på mig. Han hade chansen, trots att Djokovic spelade så bra som han kan och det ska man vara stolt över. Han var lite efter i början, Medvedev men han kom ikapp och vid 4-4, var det väl, kändes det som att han kanske hade ett break på gång. Men Djokovic servade bra, var högst stabil när det behövdes där, och när Djokovic sen avslutade setet med några otroligt bra bollar i samma gem, då var setet plötsligt Djokovic och där var han nog rökt mentalt Medvedev. Han servade över sin förmåga och spelade perfekt, ändå förlorade han setet. Jag förstår inte riktigt hur någon spelare ska kunna tåla det.

Sen var Medvedev med bra i första gemet i både andra och tredje set. Han bröt till och med Djokovic direkt i andra, men jag tror inte det spelade någon roll i Medvedevs huvud. Han hade första set i hjärnan, att det inte räcker med att spela perfekt. Därför började han göra andra saker och det är något jag ofta trycker på när folk tycker att spelare ska ändra taktik. Om man inte gör det man är bäst på, hur fan ska man då kunna utmana någon som är bäst eller nästan bäst i världen? Skulle Medvedev slå Djokovic idag så var det på sitt eget spel. När han började göra något annat, ja, ni såg hur det gick. Det är omöjligt.

Svårt att jämföra, utan minsta tvekan. Men det här var en av de bästa matcherna jag sett Djokovic spela. Han spelar förbluffande sällan på topp. Han spelar ofta sådär halvhyfsat med sina egna mått. Idag dock, bättre än såhär är han inte. Jag tycker att allt klaffade samtidigt och när det gör det, då är det bara att säga som det är. Ingen levande eller död spelare kan slå honom. Det kommer komma någon i framtiden som är bättre, men jag skulle säga att det är rätt god chans att den spelaren ännu inte är född. Så överlägsen är han att det inte är säkert att spelets utveckling kommer göra att den bästa spelaren om 20 år är bättre än Djokovic varit under sin karriär. Det är knappt så att det ska vara möjligt, men han är så bra att det mycket väl kan vara så. Om man vill veta hur sjukt det är kan man ju titta på Thomas Johanssons final från 2002. Jag är ledsen Tompa, men du hade troligen fått stryk i första rundan av turneringen i år. Så mycket har hänt spelmässigt på knappa 20 år. Ändå tror jag alltså att Djokovic nivå nu kan vara högre än den är för den bästa spelaren om 20 år. Han är bra, kort sagt.

Medvedev också bra. Vi fick se ett fantastiskt set. Medvedev kanske nu är näst bäst i världen. Det är han, Nadal och Thiem som är väldigt jämna.

Men snälla, snälla alla ni som på något sätt antydde att Medvedev skulle vinna den här matchen. Tänk till en extra gång nästa gång, och respektera mästaren för fan. Allt annat är fruktansvärt ovärdigt.

18 slams nu. Det här var väl dagen då Djokovic tog över som favorit till att vara den som har flest när alla tre lägger av om några år. Sen finns det saker som talar emot honom. Att han fick en sådan mordvilja att vinna den här turneringen, det händer inte varje gång. Han kommer förlora många matcher, troligen också i slams, där han inte orkar bry sig riktigt. Favorit kommer han dock vara i alla turneringar för en lång tid framöver. Om vi alla bara förlikar oss med det kommer allt bli så mycket enklare, och trevligare.

Kungen var kung, idag också. Han firar väl med att hänga i en yogagunga och äta ett torkat bär eller någonting, stackaren.