Upp till bevis för Ymer

Det känns som lite upp till bevis för Mikael Ymer i Montpellier idag. Var vinsterna i Australian Open något som indikerar en nivåhöjning? Eller hade han på olika sätt mest lite flyt som snubblade med sig ett par matcher?

13:30 Vesely-Ymer 1,90-2,05 Bethard

Vesely vann också match i Australian Open och tog dessutom set mot Carreno Busta. Innan det var han i kvarten i Melbourne veckan innan så han får också vara nöjd med sin start på året.

Känns som själva definitionen av en spelar man ska slå om man vill etablera sig på atp-touren, Vesely så jag tycker den här matchen känns lite intressant idag.

Han är ofta lite bättre rankad än vad han har spelstyrka till, Vesely. Han är en sådan här rackarns god poängsamlare. Poängen rasar in utan att man tycker att han vinner så mycket matcher. God egenskap det och en förklaring kan nog vara att han behärskar både grus och gräs riktigt bra. Han är något så sällsynt som en rätt svag hardcourtspelare, åtminstone när man ser till hans siffror. Det finns så klart svaga hardcourtspelare, men då handlar det alltid om spelare som är extrema grusspelare. Vesely är nog faktiskt unik då han är riktigt bra på gräs, men samtidigt mycket bättre på grus än på hardcourt. Han är alltså klart sämst på mellanunderlaget så att säga. Han vinner 50% matcher på grus, 60% matcher på gräs, och 40% matcher på hardcourt. Det är inte så att det saknas matcher heller för att backa upp det utan han är 27 år gammal och har spelat långt över hundra matcher på både hardcourt och grus.

Ska vi göra allt det där ännu lite mer ologiskt?

Han har två titlar. Båda på hardcourt. Dock inte Indian Wells och Miami så att säga utan Auckland och Pune. Bra i början av året kan man kanske utläsa av det där. Bra start i år och båda titlarna har kommit i årsöppningen.

Vad tror vi då om detta?

Vesely är en lite halvlurig spelare som är två meter lång. Han har olika långa ben för övrigt. Det är lurigt. Men lite lurig är han i övrigt också. Han servar inte jättehårt, men han har räckvidd och är vänsterhänt. Han är duktig på att vinkla servarna. Sen i spelet är han inte oäven. Han har ett ganska bra attackspel men han också hålla emot dugligt i bollandet.

Det jag tycker ska bli mest intressant här är dock att se hur Ymers spel ser ut. Om forehanden håller. Om han har något offensivt spel. Det kändes som att det gick lite på en höft i Australian Open. Som att bubblan kunde spricka när som helst med följd att bollarna skulle börja flyga all världens väg. Vi får se hur det ser ut idag.

Bra chans att plocka en ganska sällsynt matchvinst på atp-touren i all fall. Vesely tillhör som sagt inte övre skiktet av atp-spelare precis.

Om man ska spela då, på de där fina oddsen lite högre upp? Lite tråkspel kanske, men jag tycker oddset på Vesely är rätt bra. Jag håller honom som den bättre spelaren och det skulle kunna bli lite bökigt för Ymer det här tror jag. Även om det förresten ska sägas att Ymer har 1-0 i inbördes. De möttes inomhus i just Frankrike 2019. Då vann Ymer i raka set.

Vid vinst möter Ymer troligen Struff i omgång två. Visserligen lite formsvag, Struff, men det borde nog kanske inte passa Ymer så bra.