På måndag sker det

Nu rasar det för Federer. På måndags är hans två viktigaste rekord tangerade. Han har alltså inget av dem ensam. Och på måndag om 1,5 vecka är ett av dem borta.

Jag pratar förstås om rekordet för vunna Grand Slam-turneringar som han delar med Nadal, två före Djokovic.

Och rekordet ovan då. Antal veckor som världsetta. Ett väldigt tungt rekord skulle jag säga. Ingen kan gå om Djokovic förrän i sommar som rankingen ser ut just nu så det är så klart redan klart. Det är väl om Djokovic dör i helgen kanske, då vet jag inte hur man kommer räkna. Om han får ligga kvar på rankingen tills poängen försvunnit eller inte. Men det är kanske inte troligt. Så det ser mörkt ut för Federer det här.

Det blir mer och mer tydligt att Federer får försöka försvara positionen som tidernas näst största spelare, något han får svårt att klara. Nadal kommer troligen gå om när det gäller vunna slams och Nadal har också OS-guldet som Federer saknar, så då lär det väga över till Nadal. Och så Djokovic då, som nu tar över det här rekordet, och han lär ju troligen gå om Federer när det gäller vunna slams också.

Tidernas tredje största tennisspelare. Inte så tokigt ändå. Kanske tidernas tredje bästa också, åtminstone ett tag till. Rätt intressant diskussion för övrigt. Huruvida Federer under sina absoluta toppar var bättre än vad Medvedev och Thiem varit när de varit som bäst. Men den diskussionen kan vi kanske spara till senare.