Torsdagskvartar i Dubai

Om man ska mäta hur bra en turnering är så är det säkraste måttet oftast att titta på hur de bästa spelarna håller. Om de bästa spelarna når kvarten innebär det ofta att det är en turnering som folk bryr sig om och där kvalitén varit bra. Om det är oseedade och/eller mindre bra spelare framme i kvarten, då kan man utgå från att det är lite tvärtom. Att det är en turnering som spelarna bryr sig mindre om och som varit lite mindre kvalitativ.

I Dubai den här veckan tycker jag det känts rätt enkelt. Det har varit sådär. Och jag tror inte spelarna är så sugna på att kuska runt världen just nu. De bra tennisspelarna är europeer. De vill vara hemma i Europa och spela just nu. De väntar på grussäsongen. Det kommer vi om inte annat märka nästa vecka i Miami där vi kommer få skåda den svagaste mastersturneringen någonsin. Mikael Ymer fick igår plats i huvudlottningen. Då är det inte bra.

Men, idag kvartar i Dubai, och såhär ska de spelas.

12:00 Shapovalov-Chardy 1,35-3,65 Bethard

Rätt lika spelare faktiskt. Massor skiljer. Som att Shapovalov är bra, det är inte Chardy. Men det är samma styrkor. Det är en bra forehand, det är en nästan lite bra serve och det är en svag backhand. Det är också 90% attack och 10% halvattack.

Sen så, som sagt. Shapovalov är vänsterhänt, mycket bättre, har en mindre svag backhand, är snabbare, allt det där. Chardy är faktiskt inte bättre på något.

Väldigt jobbig matchup för Chardy. Det är fruktansvärt svårt att slå en motståndare om man inte är bättre på något och det är faktiskt hans situation här. Det enda han kan hoppas på är att det blir väldigt servebetonat och till slut små marginaler.

13:30 Sinner-Karatsev 1,52-2,80 Bethard

Karatsev är bra. Jag tycker det är otroligt imponerande att han bara följer upp framgången i Australian Open utan att blinka. Ovanligt men han verkar lite ovanlig. Det känns som att livsförändringen där han på bara någon månad gått från halvfattig tennisarbetare till ekonomiskt oberoende inte bekommer honom. Han bara kör.

Goda bollare det här. Offensiva bollare. Men Karatsev är den som kliver på lite mer så det finns nog en risk att Sinner hamnar lite på bakfoten och då kan mycket vara vunnet för Karatsev.

Jag tycker det luktar skräll och ny semifinal för Karatsev lång väg.

16:00 Nishikori-Harris 1,91-2,05 Bethard

Harris är ett sånt där exempel på att turneringen är svag. Han ramlar liksom inte fram till kvarten i en slam. Det händer aldrig och det händer inte heller i en masters. Men i en sådan här turnering kan de hända att han slår en svag Thiem och sen halvskräller mot en fladdrig Krajinovic.

Men det här ska ju vara en bra chans för Nishikori. Harris må ha flyt den här veckan och han har den bättre serven att luta sig mot här men jag tycker ju att Nishikori bara ska panga bort honom. Att rankingen är lite låst är både bra och dåligt för en spelare som Nishikori som vill ta sig upp igen men en semi och kanske mer i en femhundring såhär, det är ett viktigt steg för honom så viktig match för honom det här. Och för Harris givetvis, en sällsynt möjlighet för en annars medelmåttig spelare.

17:30 Rublev-Fucsovics 1,22-5,25 Bethard

Men särskilt spännande kring slutsegern är det förstås inte för vi vet ju att Rublev inte förlorar i femhundringar. Det går mot hans femte raka titel i femhundringar detta. Det är ju faktiskt helt otroligt. Det finns spelare kvar som han kan förlora mot men det finns bara spelare som han ska slå kvar.

Såg de här för någon vecka sen och lite spel mot ett mål var det. Fucsovics har verkligen inte det spelmässiga för att stå upp mot Rublev och det är bara Rublev som kan förlora den här matchen.