Vad göra med lunken?

Lockar 500-turneringarna? Finns det någonting som kan rädda 250-turneringarna? Mastersturneringen i Miami, kommer någon överhuvudtaget bry sig om den?

Det kan inte bara vara jag. Visst är tennisen lite illa ute just nu?

Det har varit en förskjutning som pågått i många år faktiskt. Jag minns hur många, säkert också jag, klagade över att Federer bara spelade 20-talet turneringar per år för 15 år sen. Han var tidigt yte med att dra ner på spelande vilket var rätt förståeligt. Han vann ju allt, så det blev en jäkla massa matcher hela tiden. Sen var det ett gäng år då många bra spelare ändå spelade ganska mycket. Alla slams, alla masters, många femhundringar och några 250-turneringar.

Var är vi nu då?

Ja, de stora spelar fortfarande alla slams. Federer har hoppat över franska någon gång men generellt, när det är slams är man på plats.

Mastersturneringarna då?

De har tappat. Mycket skulle jag säga. Under några år fungerade tvånget att alla spelare var tvungna att spela alla mastersturneringar. Nu gäller tvånget, i den mån det är ett tvång, alla masters utom den i Kanada och Monte Carlo är det väl också. Samt att Federer är undantagen från tvånget. Att Djokovic alltid hoppar någon på gruset, att Nadal alltid är skadad några gånger per år.

Kort sagt, alla de bästa spelarna, det är de fyra slamsen. Sen är det stopp. I princip ingen masters innehåller längre alla bra spelare.

Kan detta vara positivt? Blir slamsen mer exklusiva på något vis?

Jag tycker inte det, för jag tycker man tappar den där ultimata rivaliteten i toppen när de bästa möts så sällan. De möts inte ens alltid i slamsen utan det kan utan omsvep gå ett år eller längre mellan att de bästa spelarna möts. Jämför det med hur det var för några år sen när Nadal och Djokovic möttes ett helt gäng gånger varje år.

Slamsen, de funkar. Det går inte att säga något annat. det är trist utan publik, men de är fantastiska. Statusen på dem är fortsatt helt odiskutabel.

Mastersturneringarna, man vill ju se framemot dem. Nu är det ett extremfall veckan som kommer, men hur kul kommer det vara när alla de bästa saknas? Det kommer kännas ruggigt konstigt för min del i alla fall. Och även i vanliga fall. Det som skadat slamsen mest de senaste åren är i min mening att de bästa spelarna utan problem svalt förluster i dem. Federer började tidigt skita i hur det går i dem. Djokovic, han har inte engagerat sig i slams på många år förutom kanske jakten efter att vinna allihopa. Nadal, han kämpar ju, men om han bryr sig så mycket innerst inne, tveksamt. Han har åkt på väldigt många förluster i mastersturneringarna som han inte åker på i slams.

Femhundringarna, jag tycker det är alldeles för spretigt. Det är ett mellanskikt som inte går att förstå sig på riktigt.

250-turneringarna, det är bara att säga som det är. Det är en blandning av uppvisning och challenger nu för tiden.

Jag tror faktiskt att atp-touren skulle behöva tajta till det. Jag tror att man skulle behöva hitta en status på atp-touren igen. Atp-turneringar ska vara riktiga, stora turneringar som någon vill vinna.

Olika status och storlek på turneringarna ska man absolut fortsätta ha, men kanske inte tre olika utan snarare två. Att man steker 250-kategorin och bara har kvar masters och femhundringar.

Jag tror man ska hämta inspiration från pga-touren golf som i högsta grad fungerar. Skriver jag samtidigt som jag sitter och tittar på en extremt sällsynt usel pga-tourtävling där nästan alla de bästa spelarna saknas. Annars är det alltid så att några av de bästa spelar varje vecka, och sen samlas de allihopa kanske 15 veckor om året då det är majors eller wgc-tävlingar.

Det är aldrig mer än en pga-tävling per vecka. Jag tror att tennisen skulle behöva titta ditåt. För då skulle det bli en helt annan status och kvalité på det hela. Det skulle enbart vara riktigt bra spelare. Arrangörerna skulle få ut mer av sina turneringar. Jag tror faktiskt det skulle vara en väldigt bra idé.

Hur gör man med resten då? Spelarna måste ju ha turneringar att spela.

Jag tror utan tvekan man skulle kunna utveckla challengertouren. Om de turneringarna höll högre klass än de gör nu skulle folk följa dem också och då skulle den touren också bli just en challengertour. Om man spelar bra där tar man sig in i de turneringar man verkligen vill spela. Som det är nu är det lite för enkelt för mediokra spelare att ramla in som utfyllnad på atp-touren.

Såhär kommer det ju aldrig bli, men jag tyckte ändå det kändes vettigt att skriva av sig lite om en tour som jag tycker haltar lite väl mycket just nu.