Hyfsad start av Musetti

Det ska bli spännande med Musetti under grussäsongen. Det tänkte jag redan när han presterade på hardcourt för några veckor sen och det är svårt att inte göra det nu. Det är inte alldeles ofta man ser en sån här överkörning på touren och det är heller inte vanligt med så många backhandskanoner i en och samma match. Det var giftigt det här.

Novak är ingen bra spelare på atp-nivå. Själva vinsten ska man alltså inte dra några växlar på, men man kan ju ändå titta på hur det såg ut. Den där backhanden. Den är en kanon. Jag kan bara tänka på Wawrinka som har en liknande kanon i sin backhandsida. Det är högst ovanligt att en spelare är så extremt bra på att sätta maximal fart på backhandsidan. Han har något där, Musetti.

Jag minns honom på challengertouren för något år sen. Han har ju spelat där i några år trots att han är rätt ung. Då började han hävda sig och vinna matcher på grus men i de få turneringar han spelade på hardcourt tvingades han jaga gem. Han var totalt värdelös på hardcourt och förlorade mot vem som helst. Därför förvånade det mig en aning när han började slå några av världens bästa spelare på hardcourt för några veckor sen. Allra mest fick det mig dock att tänka att om han är så bra på hardcourt, hur kommer han då vara på grus?

Han är just nu klar favorit till att vinna turneringen i Cagliari den här veckan. Jag tror det är helt i sin ordning. Konkurrensen är svag med Sonego, Djere, Fritz, Struff och Cecchinato som närmaste utmanare. Det som är mer intressant kanske, hur farlig kan han bli för de bästa spelarna på grus redan den här sommaren? Det är omöjligt att inte tänka på hur hans spelstil egentligen skulle fungera mot Nadal och svaret är väl att den är perfekt. När Nadal blir pressat blir han tillbakadragen på grus. Musetti har som enda stora svaghet att han har stora svingar och därmed blir lite temposvag. Men tänk er om han får stå och måtta in de där kanonerna från sin backhansida. Står ens Nadal emot den?

Jag säger inte att Musetti kommer vinna Franska öppna direkt men jag säger att det är något väldigt speciellt det här. Det har inte kommit upp många såna här spelare de senaste tio åren.

Och i Marbella den här veckan spelar hans ett år yngre kommande antagonist Alcaraz. Han vann också sin match i första omgången där.

Thiem är bra, Medvedev är bra, det finns bra spelare födda på 90-talet. Men när man sammanfattar om några årtionden tror jag man ändå kommer säga att 90-talisterna var en förtappad generation. Jag tror att det är de här två, Musetti och Alcaraz, som blir de nästa dunderstjärnorna efter Djokovic, Nadal och Federer och det är väl lagom. De behöver några år till för att bli som bäst, lagom till att gubbarna hinner lägga av. Det enda tråkiga med det är väl att de kanske aldrig får mäta sig med varandra, att Musetti och Alcaraz inte hinner ta över på allvar medan gubbarna fortfarande håller en riktigt hög nivå. Men man kan kanske inte få allt. Vi får nöja sig med att framtiden gällande superspelare nog i alla fall är säkrad.