Pang pang Alcaraz

Jag har sagt det sen första gången jag såg honom. Det här kan vara den tekniskt mest fulländade tennisspelaren jag någonsin sett. Och nu kan jag väl kanske stryka det där ordet kan. Om man frågar mig hur tennisslag ska se ut. Vi kan väl ta bort serven. Han kommer aldrig bli någon servekanon direkt. Men forehand och backhand. Jag har aldrig sett en tennisspelare med bättre tekniska förutsättningar än Alcaraz. Inte bra tekniskt som vi kanske ser på det i Sverige, tyvärr. Att det ska vara rent och snyggt snarare än att fungera. Det här är perfektion i verkligheten. Det är såhär det ska se ut om man ska ha så stora möjligheter som möjligt att blir den perfekta tennisspelare och vem vet, han kanske blir den som är bäst till slut, Alcaraz. Att han kommer bli dåtida bäst någon gång, det kan jag garantera, men jag tycker också man seriöst måste prata om möjligheten att det här faktiskt kommer bli en spelare som blir bättre än vad tidernas bästa, Djokovic och Nadal, tidigare varit.

Man ska inte jämföra tennisens tidsåldrar, men när Nadal var 18 år gammal, då sprang han fortfarande och månbollade. Han hade enorm marginal över nätet. Det var inte mycket tempo. Han var då en spelare som skulle bli fullständigt uppkäkad på touren idag. Exempelvis av den snart 18-årige Alcaraz. Alcaraz idag hade gjort slarvsylta av Nadal i samma ålder så att säga. Det säger inte allt. Nadals sätt att förändra sitt spel genom karriären är fantastiskt. Och det finns ju som bekant en spelare som är ännu bättre än Nadal. Men säg såhär då, både Nadal och Djokovic hade fått åka om de vid 18 års ålder stått i Ruuds position igår.

Jag är en härdad, småsur gammal tennisälskare vid det här laget. Jag har sett det mesta inder de 20 år då jag dagligen inte gjort mycket annat än att titta på tennis. Men det här, det är något av det jävligaste jag sett. Kolla på hans forehand, hur han gör det som inte ens de bästa idag klarar. Han klarar av att slå slaget liggandes i luften för att få bästa möjliga vinkel mot nätet. Och kolla backhanden. Skruva bort huvudet och man skulle tro att det är Djokovic som spelar.

Han har inte kontroll på det ännu. Han slog Ruud knappt, det kan man inte tro när man ser det där klippet. Men det är sådär det kan se ut, och det är sådär det kommer se ut när han om några år har kontroll på alla slag. Då kommer han vara bäst, tror jag. Och hans utmanare kommer vara Musetti som har en fullständigt annorlunda spelstil.

Jag tror detta är den räddning som tennisen letat efter. Ingen kommer vilja se Medvedev möta Thiem i de stora finalerna. De är jättebra spelare men de är inga superhjältar. Alcaraz däremot, han kommer bli en superhjälte, mina vänner. Det är inte ens öppet för diskussion längre.

Musetti torskade igår i kvarten i Cagliari efter en megavalpig och ganska svag insats. Alcaraz är alltså i semi i Marbella. Alcaraz fyller snart 18, Musetti har precis fyllt 19. De här två är de största kommande stjärnorna som kommit på 15 år. Jag tycker det känns fräsigt.

Semi idag för Alcaraz. Han möter Munar och jag tror att han mycket, mycket väl kan panga bort sig mot Munars tråkiga nötande. Jag kunde inte bry mig mindre om det. Jag ser hur det kan se ut när kanonerna sitter, och jag vet att de kommer sitta mest hela tiden i framtiden.