Inför Monte Carlo-måndagen

Två matcher igår. Thompson slog Paire. Skulle Paire ens komma in i challengers om det inte vore för att rankingen är låst? Svaret är att det nog är lite tveksamt. Han har vunnit en match i år. Han slog Jarry i Cordoba då Jarry precis kommit tillbaka från sin dopingavstängning. Sen Auckland förra året, alltså snart 1,5 år sen, har Paire vunnit fem matcher. Så svaret på frågan, han hade nog inte kommit in i alla challengers. Lite utanför de 200 bästa borde han landa om rankingen släppts fri igen. Nu är han 35:a. Det känns väl lite sådär kanske. Goffin slog också Cilic i en match som andades mycket avdankning. De är inte riktigt på väg uppåt i karriären de där två.

Idag då? De allra största väntar tills tidigaste imorgon då Monte Carlo är en sån där turnering där de bästa står över första omgången, men det finns fina matcher idag i alla fall.

Som alltid när det vankas stora turneringar plockar jag ut några godbitar.

11:00 Karatsev-Musetti 1,83-2,15 Bethard

Intressant match redan klockan 11. Många fina matcher redan idag förresten. Det här är något helt annat än Miami senast. Nu är de bra spelarna på plats och det blir högsta kvalité från första omgången.

Karatsev ska nu föra över sin nya nivå till grus. Kring det ska man veta två saker. Den första, han har aldrig spelat en match på grus på atp-nivå. Den andra, han föredrog faktiskt grus på challengertouren och har bättre statistik på grus än hardcourt där.

Vad läger vi ut av det?

Jo, att han historiskt gillat grus, men när han nu blivit en ny spelare så är det inte alls säkert att det kommer funka. Han är en hyperoffensiv rackare och ser man till hur han spelat de senaste månaderna kommer inte gruset vara positivt för honom. Det kommer bli svårare att komma igenom motståndarna.

Musetti åkte på en nit mot Djere förra veckan. Lite svag förlust tycker jag. Han kändes som att det var upp till honom men han vek ihop sig en aning i skilje.

Jag vidhåller dock, Musetti kan gå precis hur bra som helst den här sommaren. Det är på grus han ska vara som bäst och han har redan visat att han är kapabel.

Karatsev hoppas på ett högtempobollande. Musetti vill ha det lite mer grusigt här. Återstår att se vem som får som den vill.

Om man ska spela? Jag hade kört Musetti, jag tycker han är minifavorit.

12:30 Felix-Garin 1,71-2,35 Bethard

Spännande förstås att se Felix första match med Toni Nadal som tränare. Kanske att det inte är så nytt som det kan låta. Felix har ju tränat en hel del på Nadals tennisskola länge nu, och han har garanterat haft kontakt med Toni där. Men det nya är väl att Toni nu är på plats under en turnering för första gången.

Inte tokig på grus, Felix. Han är lika noggrann och kämpar lika mycket som han gör på hardcourt. Spelstilsmässigt ska det vara sämre för honom, men han har hittills ofta klarat det bra. Spelat mycket på grus också. När han var nyfödd och spelade challengers spelade han hela somrar på gruset i Europa.

Garin har haft en rätt klen period ett tag och lever som Paire ganska högt på att rankingen är låst. Men en duktig spelare är han och en av de mest extrema grusspelarna dessutom.

Jämn match. Borde kunna bli en bra match spelmässigt. Inte dumt.

14:00 Fognini-Kecmanovic 1,71-2,35 Bethard

Nu får han väl kvickna till kanske, Fognini. Det var snart ett år sen han tog det där annorlunda beslutet att operera båda sina fötter och han kan inte skylla på ringrost längre. Äntligen grus, den turnering han har bäst minnen från historiskt, det är ju upplagt för att han ska vara bättre nu. Vilket väl högst troligt innebär att han i praktiken skiter i det. Det brukar vara lite tvärtom med Fognini.

Kecmanovic är inte lika bra på grus som på hardcourt. Hans extrema långsamhet är svårare att komma runt på gruset och han har heller inte tyngden för att kunna backa tillbaka för att sätta långsamheten ur spel som vissa duktiga grusspelare gjort genom åren. Minns ni Acasuso? Hjälte, han var inte snabb. Tänk om det ändå kunde finnas ett klipp på när han beställde ner ett sexpack cola efter fyra set i finalen i, det var väl Stuttgart när det fortfarande var grus där, och började mata i sig dem inför avgörande mot Ferrer. Han vann inte, men han fick nog i sig en del socker i alla fall. Det var lite bättre förr. Det är inte superunderhållande att se Djokovic sitta och mala i sig de där torkade groddarna direkt.

Allt upp till Fognini, men Kecmanovic kan hålla igång bollen bättre än de flesta och är Fognini osäker torskar han.

Det är godbitarna idag om man frågar mig. Mycket nöje.