Näsbränna för Nadal

Det där var ju inte som man hade tänkt sig.

Davidovich visade att han hade kunnat stå upp mot Tsitsipas, men skadad blir det lite svårt kanske.

Evans slog Goffin i en sån där match där Goffin utvecklade en av sina berömda vinstfobier. Han är en spelare som det ovanligt ofta bara inte vill sig för. Han hade megamånga möjligheter att avgöra, men det gick inte. Fognini har flyt just nu.

Fognini stor besvikelse idag. Han kom inte upp i nivå och var egentligen aldrig nära Ruud.

Men allt det där kommer givetvis i skymundan av att Nadal har förlorat på grus. Det händer ibland nu för tiden, och Rublev är en av världens absolut bästa spelare. Men det är förstås ändå uppseendeväckande.

Hur gick det till då? Hur såg det ut?

Först och främst kändes det nästan som att Nadal försökte sätta sig i så svåra knipor som möjligt, bara för att det ska hända något liksom. Så var det förstås inte, men det kändes så. Han hade märkligt svårt i de gem som betydde mest. Han hamnade liksom hela tiden efter.

Backhanden skar i princip ihop en bit in i matchen, med Nadals mått mätt i alla fall. Och han hade väldigt dålig längdkontroll i forehanden.

Mest av allt dock, viktigast av allt. Han hamnade så otroligt långt bak i banan. Som han så ofta gör på grus numera. Och det där sättet att spela, det är bara att säga som det är till hundra procent. Tiden har kommit ikapp och sprungit ifrån det där sättet att spela och jag tycker det var riktigt kul att se hur det har blivit. För fem, kanske tio år sen. Då hade ingen slagit Nadal idag. Kanske dåtidens Djokovic, men ingen annan av dåtidens spelare. Spelarna var på den tiden helt enkelt inte bra nog offensivt. Inte bra nog på att sätta egen fart på bollen. Utvecklingen har sen dess gått väldigt starkt åt det offensiva hållet. Kanske har materialutvecklingen gjort någon liten bit, att det är lättare att sätta fart på bollen med säkerhet numera, men ännu mer, spelet, spelstilarna har dragit åt det håller. Ska man bli bra på tennis nu för tiden ska man ha en jävla offensiv och Rublev är väl kanske det främsta exemplet på det. Han hade idag noll och inte till problem med Nadals ballonger. Det bara smällde och smällde och smällde och det var verkligen ett bombardemang. Det kändes inte som att Nadal ens kunde hoppas på att Rublev skulle missa. Han var bombsäker.

Jag tycker det är ett märkligt felval av Nadal att han är så mycket mer defensiv på grus jämfört med på hardcourt, och om han inte ändrar någonting tror jag att han kommer få sota för det fler gånger under grussäsongen. Alla är inte lika bra på det här som Rublev, men några till finns det och Nadal vill ju helst inte förlora några matcher på grus överhuvudtaget.

Sen är det en annan sak att slå Nadal i Franska Öppna. Det vet vi. Nadal och Djokovic bryr sig inte om mastersturneringar längre. Allt är förberedelse för Grand Slam-turneringar för dem. Men en näsbränna, det tror jag ändå att det var för den gode Nadal det här.