Inför Monte Carlo-semifinalerna

Semifinaler och långt ifrån de spelare jag hade förväntat mig, men det går inte att förkasta de här slutmatcherna på samma sätt som jag gjorde i Miami. Man får prata hur mycket man vill om att de bästa spelarna inte bryr sig om mastersturneringar längre. Den här gången var de i alla fall med och de här spelarna har skickat ut dem. Med andra ord kan man säga att det här i alla fall blir en riktig mastersvinnare. En ny mastersvinnare blir det också för andra gången på två försök i år.

13:30 Tsitsipas-Evans 1,16-6,00 Bethard

Det är en liten skräll att Evans, 30 år gammal, som vunnit fyra matcher på grus hittills under karriären, plötsligt befinner sig här. Jag tycker inte han ens hade varit i kvarten i en mastersturnering innan. Lite kantboll tror jag om han varit i åttondelen innan. Så han har fått god utdelning här kan man säga.

Och så har vi Tsitsipas som detta inte är något konstigt för Kanske att han inte spelat så många sådär riktigt stora matcher hittills men han är van vid det och han förväntar sig nog att han ska vara framme såhär i mastersturneringar rätt ofta. Kliver upp på tredje plats på årsrankingen idag förresten, Tsitsipas. För jag räknar med att han vinner den här matchen. Faktum är att vi också kommer få en ny etta på årsrankingen den här veckan om inte något riktigt konstigt händer. Den av Rublev och Tsitsipas som vinner kommer ta sig förbi Djokovic. Tsitsipas kan ta sig förbi med 300 poäng. Rublev kan ta sig förbi med hela 500 poäng. Rublev är alltså ny årsetta redan vid vinst idag.

Men nu var det den här matchen vi skulle prata om.

Väldigt lika spelare det här. Noggranna. Forehanden är vapnet, backhanden är slaget de vill komma bort från. Och rejält offensiva båda två. Skillnaden? Tsitsipas har enormt mycket mer kraft än Evans.

Det känns som att Tsitsipas i mycket större utsträckning kommer tillåtas spela sitt spel idag och nej, jag kan inte tänka mig en ny Evans-skräll.

15:30 Rublev-Ruud 1,32-3,80 Bethard

Han stod och coronahostade efter matchen i en intervju jag såg igår, Rublev. Vi får verkligen hoppas att det bara var nån slags fluga i halsen. Hans kompis Medvedev blev sjuk tidigare i veckan som sagt så man ska väl inte utesluta risken.

Han slog Nadal i alla fall och slår man Nadal, då är det nog inte så jobbigt att möta Ruud efter det. Ruud är ju liksom som en Nadal, men utan hot.

Risken för Rublev i den här matchen är nog just det. Att Ruud inte hotar honom. Så risken för Rublev är att han blir bekväm och hamnar i ett alldeles för monotont bollande istället för att stå och panga som han gjorde igår, och ska göra.

Det är risken, och chansen för Ruud, att det blir ett tråkbollande här. Om Rublev spelar som igår, då kommer han panga Ruud all världens väg.