Inför Monte Carlo-finalen

14:30 Tsitsipas-Rublev 2,10-1,87 Bethard

Man skulle ju kunnat säga att man önskat Djokovic-Nadal men jag vet inte om det är sanningen egentligen. Att spelarna som spelar en final är hungriga är trots allt det absolut viktigaste och att säga att Djokovic gjorde sitt bästa i den här turneringen, det vore en direkt lögn. Nadal, han hade nog kunnat göra mer, även om han försökte.

Nu får vi istället de här två som imponerat från första bollen den här veckan och faktiskt hela vägen. Tsitsipas har surfat fram på en räkmacka litegrann medan Rublev behövt slå de bättre spelarna.

Femma i världen mot åtta i världen men nu när vi är framme i april kan man ju börja titta lite på årsrankingen i och med att den ordinarie atp-rankingen cementerats och därmed inte är särskilt trovärdig. Rublev är just nu etta på årsrankingen, Tsitsipas är trea. Om Tsitsipas vinner idag blir han ny etta. Så det är en högklassig match det här, inget snack om den saken.

Sex inbördes möten på atp-touren plus ett på challengertouren. Inte alldeles enkelt att utläsa något tydligt från dessa matcher. Jag tycker känslan ofta varit att det ska passa och passar Rublev bra, men så har han också gått på några rejäla smällar. Franska Öppna förra sommaren då han var totalt chanslös och Tsitsipas vann också i slutspelet förra året. Bland Rublevs vinster minns vi US Open för två år sen och Rotterdam i år.

De vill lite olika saker, minst sagt, och det är också det som jag tror gjort att de inbördes mötena varit lite spretiga. Rublev vill ha ett rent spel, får han det är han överlägsen. Tsitsipas vill ha ett stökigt spel. Får han det är han överlägsen.

Det är med andra ord det man ska hålla koll på. Blir det rena, långa dueller. Då har Rublev fått det han vill och han lär då vinna matchen. Om det blir ryckigt, korta dueller och avgörandet sker på några få viktiga poäng, då har Tsitsipas fått det han vill och lär vinna.

Jag är väldigt neutralt inställd till båda två skulle jag säga. Jag vet inte vem jag vill ska vinna.

Vem jag tror?

Rublev, för att han är den bättre spelaren och jag tycker också att detta ska passa honom ganska bra egentligen.