Veckans turneringar

Vi kan väl köra en veckans turneringar-genomgång här på torsdagen. Barcelona tycker jag har varit riktigt kul hittills. Belgrad vet jag inte riktigt, men vi tar den också när vi ändå är igång.

Nadal är så klart den stora grejen hittills. Han var fullständigt anskrämlig mot Ivashka och det är bara att säga det jag sa förra veckan igen. Det där sättet att spela är utdött. Han måste hitta ett mer offensivt spel även på grus, annars kommer han vara utsatt för att sämre spelare slår honom lite när som helst. Han lyckades rädda det den här gången då Ivashka inte är någon Rublev direkt men det var med Nadal-mått mätt undermåligt. Trodde aldrig man skulle säga det om Nadal på grus men det blir lite spännande att se honom mot Nishikori idag.

Schwartzman hade egentligen redan förlorat mot Tiafoe i andra set då Tiafoe hade ett gäng chanser att dubbelbreak i andra set och då fått serva för matchen två gånger istället för som nu en gång. Högst tveksam form på Schwartzman även om han nu alltså vände.

Rejäl hatmatch mellan Moutet och Evans. Högst uppfriskande. De är väl mer eller mindre idioter på sitt sätt båda två. De hade en liknande uppgörelse i US Open förra året. Moutet var klart bättre i min mening och jag tycker vi här såg Evans normala nivå på grus igen. Efter matchen lät det som att de snackade om att eventuellt slåss lite senare. Evans gjorde i alla fall. Relativt ovanligt men extremt uppfriskande. Det var en kul match.

På tal om kul, eller tråkigt beroende på hur man ser det. Fognini torskade de första nio gemen mot Zapata. Sen vände han tillbaka till 3-3. Vid 4-4, när det kändes som det bara var en tidsfråga innan han skulle bryta igen och vända, blev han diskad. Otroligt oklart vad som hände. TV-produktionen från det hela var fullkomligt usel. Men det verkar som att han ska ha sagt något opassande till en linjedomare, alternativ att en linjedomare hört något, och han blev för detta diskad. Jag tycker inte alls om det där. Att linjedomare ses som någon slags rättsinstans på banan. De är funktionärer, inte domare i den mening att deras ord ska kunna ligga till grund för domslut. I min värld är det typ som att lyssna på någon i publiken. Det låter högst troligt att Fognini ska kunna ha gjort detta. Vad kan nu kan säga som gör att man blir diskad. Minns att Elias Ymer skrek hora på challengertouren för några veckor sen och han blev inte avstängd eller någonting för detta. Så vad blir man då diskad för, jag har faktiskt ingen aning och även om det inte kommer hända borde atp verkligen kommunicera ut vad det var som hände, och vad som låg till grund för diskningen. Han var inte nöjd med beslutet i alla fall, Fognini. Kanske ingen jätteskräll det.

Tsitsipas imponerade massor på mig mot Munar igår. Inte en tillstymmelse till att vara sliten. Jag trodde inte han skulle vara sliten fysiskt, men en normal människa hade haft svårt att fokusera. Inte Tsitsipas. Han är en maskin.

Rätt fina åttondelar idag som synes. Blir kul att följa det där. Och om Nadal klarar sig fram till på söndag, det ska bli väldigt intressant att se honom mot Tsitsipas eller Rublev.

Det blir lite av uppvisningsevent av en sån här turnering. Jag har svårt att se riktigt vad som ska bli spännande. Djokovic vill antagligen inte göra bort sig på hemmaplan och vem ska han förlora mot liksom? Berrettini är helt under isen just nu, Lajovic, Krajinovic, Kecmanovic, landsmän som Djokovic kanske inte ligger sömnlös över riktigt. Det är väl Karatsev då men även om han är bra, det finns väl gränser.

Det blir Djokovic show det här.