Den riktiga rankingen

Atp-rankingen har havererat. Det är väldigt svårt att avancera och jag vet inte riktigt. Det börjar kännas lite märkligt. Det är ju ingen spelare som sitter i karantän i sitt hemland och inte kan spela utan touren rullar på ungefär som vanligt när det gäller spelarna som är med. Kort sagt, det borde vara dags att släppa på som vanligt, att bara poäng från det senaste året räknas.

Men tills dess kommer den vara lite tveksam, kan man väl kalla det.

Därför tänkte jag göra det jag gör vid slutet av varje säsong, men i miniformat. Göra min egen ranking, så alla kan se hur bra spelarna är just nu.

Jag skiter i poäng. Jag skiter i skador. Jag skiter i form. Jag bedömer hur bra jag tror/tycker att spelarna är.

1, Djokovic

Vi kan väl säga att det här inte var den svåraste placeringen direkt. Djokovic är överlägset bäst i världen fortfarande. På andra underlag än grus är han alltid spelaren att slå. Han förlorar i små turneringar. Han kan förlora i stora turneringar. Men överlägset bäst, det är han.

2, Nadal, Medvedev, Thiem

Det här är ju ovanligt, men jag tycker faktiskt inte att det går att ranka de här tre inbördes just nu. Allt sammantaget tycker jag de är exakt lika bra. Nadal har sitt grus, absolut, och på det vinner han fler stora turneringar. Men när det gäller spel på hardcourt är det större chans att Medvedev vinner en stor turnering. Och så har vi Thiem som hovrar där precis bakom Nadal på grus, och precis bakom Medvedev på hardcourt. Gräs har väl Thiem lite emot sig kanske, Medvedev har ännu inte lyckats på hög nivå på gräs, men hans spel borde passa helt perfekt för det. Det ska bli otroligt spännande att se honom i sommar. Jag håller inte isär dem kort sagt, de är tvåa allihopa.

5, Tsitsipas

Tsitsipas får den här positionen. Jag påverkas troligen av nuet, men det är en parameter det också. Han är inte nära de fyra första för min del ska sägas, utan han tillhör snarare flocken nedåt.

6, Federer

Federer klämmer in sig här. Han har en del att visa innan man sätter honom högre upp igen men samtidigt, man kan inte ignorera honom, det vore ett stort misstag. Jag tror att hans kapacitet mycket väl fortfarande kan vara skyhög, bara han får träna och spela lite matcher.

7, Rublev

Blir lite orättvist detta. Han har vunnit det han kan i princip i år, men har ändå sex spelare framför sig. Han är jättenära Tsitsipas och Federer. De här tre skulle man kunna sortera lite hur som helst inbördes men just nu håller jag ändå Rublev som sist av dem. Intressant dock hur det är uppdelat på rankingen just nu. Det är Djokovic, sen tre spelare, sen tre spelare. Det är väldigt tydligt att det är sju spelare som är absoluta toppar. Sen kommer en spelare efter dem, och sen är det ett jäkla långt hopp ner till nummer nio.

8, Zverev 

Han är ju bra Zverev. Han är bäst av de vanliga liksom. Han är ett huvud över alla andra, men han är för mig klart efter de där tre före honom.

9, Sinner

När jag jämför hela högen av spelare bakom så är Sinner för mig längst fram just nu. Man får helt enkelt jämföra honom spelmässigt med var och en och jag tycker han bara är bättre. Han är en av de som får sota mest för att rankingen är låst men när den släpps på, jag tror steget in på topp-10 inte blir särskilt långt, för det finns ju två platser lediga.

10, Bautista

Här stod det mellan Berrettini och Bautista. Knallhårt. Men måste jag välja tar jag Bautistas superstabilitet. Han är också mycket nära Sinner men även nära ett knippe spelare bakom honom.

11, Berrettini

Och det säger väl sig självt att Berrettini då hamnar här. Han låg topp-10 ett par år men jag tyckte hela tiden att han var en tunn topp-10-spelare och att han nu får lämna, inget konstigt med det. Otroligt effektiv men också högst lågkapabel för att vara så bra så att säga. Man ser inte riktigt framför sig hur han ska slå Djokovic om man säger så.

12, Raonic

Han spelar så väldigt lite. Han är gjord av glas. Men han är ofta numera väldigt bra när han spelar. Jag tycker han förtjänar denna placering.

13, Shapovalov

Kanske att han halkar efter spelare han egentligen är bättre än men jag tycker verkligen han är så otroligt fladdrig nivåmässigt så han får nöja sig med att vara 12:a. Dessutom måste han grussvaghet förstås vägas in.

14, Schwartzman

Han ligger nia på atp-rankingen men jag vet inte. För mig är han helt enkelt inte favorit när han möter spelarna framför honom här på min ranking.

15, Kyrgios

Det går ju liksom inte att på ett seriöst sätt placera honom men visst är han extremt kapabel, och därför tycker jag han ska nämnas som ett snäpp före de andra som inte får vara med.

Här går gränsen. Ner till nästa spelare. Typ Wawrinka, Goffin, Carreno Busta, Dimitrov, Felix, Khachanov, De Minaur, Isner. Är det väldigt långt, så vi nöjer oss med topp-15.

Vad säger ni?