Inför dagens finaler

Först måste vi ju säga något om matchen igår kväll. Eftermiddag och kväll får man säga. Den var en bra bit över tre timmar lång vilket inte är alldeles vanligt.

Karatsev fällde Djokovic. Om det var rättvist, det ska jag väl låta vara osagt. Det beror helt på hur man ser det. Man kan se det som att Karatsevs förmåga att rädda breakbollar var helt fantastisk, men 5 av 28 breakbollar som Djokovic plockade igår, det kan aldrig ha hänt förut. Jag tror aldrig jag sett det låsa sig på samma sätt för Djokovic. Men det är något med grus. Jag tror att han till viss del missgynnas mer och mer av gruset genom åren. Han blir lite tunn. Han blir mer av en ren försvarsspelare på grus och det är kanske inte det mest moderna sättet att spela riktigt.

Men Karatsev. Han är verkligen så sjukt bra. Man måste säga att han är såhär bra nu. Han slår otroligt hårt, helt utan att ta risker och han låter liksom aldrig motståndaren riktigt komma in i duellen. Han står från start till mål och när han förlorar bollar är det ofta att det är han som misslyckas. Otroligt aggressivt, otroligt modern, och otroligt bra. Det var några stycken i vår kära facebookgrupp igår som anmärkte på att Karatsev inte var med på min topp-15-ranking. Hade jag gjort den idag hade han åtminstone varit med i diskussionen. Det är inte många spelare som har den kapacitet han har.

En av årets bästa matcher. När jag försöker tänka närmare så är det troligen årets bästa match hittills.

Det gör att Karatsev idag spelar final. Men hans final är kanske inte den mest intressanta, även om den är intressant. Nu försnack till dagens finaler.

16:00 Nadal-Tsitsipas 1,57-2,65 Bethard

Det här skulle kunna vara Franska öppna-finalen om någon månad. Nadal är förstås favorit där vad som än händer. Thiem är skadad, Djokovic imponerar inte på grus, Medvedev, jag vet inte. Tsitsipas är absolut med och hugger om finalplatsen. Det är många om det, men om Nadal inte är bättre än han varit de här två första grusveckorna, då finns det ju till och med två finalplatser att slåss om.

Man vill ju tro att Nadal kan höja sig lite med motståndet i en sådan här match, men man ska veta att han inte är en spelare som gör det. Han går aldrig på halvfart utan den nivå han hållit den här veckan, det är den nivå han har att bjuda på tror jag. Sen är det väldigt oklart vilken nivå det egentligen är. Visst, han har sett osedvanligt osäker ut, men när han haft sina något bättre perioder har han ändå krossat ganska bra spelare i enstaka set. Om han skulle få ihop det i en hel match, då är det plötsligt rätt bra.

Tsitsipas hade det ganska enkelt fram till semi men där slog han Sinner hur enkelt som helst. Det är ju någonstans väldigt bra gjort. Jag tror att det ligger mycket i det jag pratade om i förra veckans podd. Att grus nog är det underlag som än så länge tar fram det spelmässigt bästa ur Tsitsipas. Han får bra med tid till svingarna och får bästa chans att spela på topp. Om man så vill är han lite närmare de absolut bästa rent spelmässigt på grus.

Det har ofta varit väldigt fina matcher mellan de här två. Intressant så klart att se Nadal möta någon som han är i underläge mot på det mentala planet. Så har det kanske varit länge mot Djokovic, men där har det varit stopp. Tsitsipas är nummer två som har mental kontroll på Nadal.

Sen fastnar jag ändå vid att jag tycker att Nadal är så pass mycket bättre än Tsitsipas spelmässigt och vågar Nadal bara slå till bollen lite, lite mer än han gjort de senaste två veckorna, då kan jag garantera att han pangar Tsitsipas all världens väg.

Är Nadal istället osäker utan att ens försöka vara aggressiv, som han ofta varit de senaste två veckorna, då har förstås Tsitsipas en fin chans.

Mitt utgångsbud är ändå att Nadal vinner och ska man spela tycker jag man ska ta Nadal till nuvarande odds.

17:00 Berrettini-Karatsev 2,15-1,83 Bethard

Ju mer jag tänker på den här matchen landar jag i att hur ska Berrettini egentligen hinna med i svängarna? Om Karatsev spelar som han gjorde igår så är det liksom 6-2 6-2 här. Så bra var han i spelet igår. Berrettini är heller inte en spelare som gör så mycket med bollen. Ganska likt hur Djokovic spelar på grus om man så vill. Och när Karatsev då ställs mot en mycket sämre version än igår, det borde inte behöva vara några stora problem.

Berrettinis serve kanske kan rädda honom lite grann. Karatsev kan förstås vara sliten och han kan ha en sämre dag.

Men som sagt, spelar Karatsev som igår, då förväntar jag mig att han pangar Berrettini all världens väg här.