Rafa knapp vinnare i Barcelona

Det är skillnad på grus och hardcourt. Det tycker jag vi kan vara otroligt överens om. Det är ingen slump att ett par av årets bästa matcher, kanske de två bästa matcherna i år, spelades nu precis i början av grussäsongen. Det finns väl kanske blev förklaringar också men spelet är bättre på grus, så är det bara. Det blir mer underhållande.

Såg ni inte matchen, titta på klippet. Såg ni den, det är nog inte så dumt att titta om då heller.

Man kan kanske tro att jag nu ska säga att båda två gjorde en perfekt match. Så var det absolut inte. Tsitsipas spelade riktigt bra, men kanske inte perfekt. Nadal, jag påstår ju att han fortfarande har en nivå till i sig. Jag tror det i alla fall. Man kan givetvis inte veta om han kanske försämrats lite, han börjar komma till åren, men jag tycker det ser ut som att han kan snäppa upp det. Han kan välja slag lite smartare. Han kan vara lite mer aggressiv. Jag tror någonstans att han egentligen mest spelar in sig inför Franska öppna. Barcelona är en jätteviktig turnering för honom och att säga att han alltid vill vinna är ingen överdrift direkt men siktet är nog inte här ändå. Det är i Franska öppna han ska vara som bäst.

Det kunde slutat hur som helst detta. Jag trodde Nadal skulle vinna under de två första seten. I skilje trodde jag att Tsitsipas skulle lyckas vrida det till ett sånt där läge som i andra sets tiebreak där det blir lite för krampaktigt samtidigt som Tsitsipas slappnar av och vågar. Så blev det dock inte utan Nadal fick till det i sista stund och avgjorde. Jag tycker rättvist, men otroligt jämnt var det.

Den intressanta frågan är väl om Nadal har en växel till i sig eller inte. Om det är den här nivån han kommer till de sista matcherna i Franska öppna med, då skulle jag säga att han knappt är favorit. Jag tror att Thiem mycket väl kan komma med något ännu krispigare än den nivå Tsitsipas höll här. Och så tillkommer förstås Medvedev och man ska nog vara lite försiktig med att räkna bort Djokovic. Han måste höja sig, Nadal.

Tsitsipas, han får väl vara jättenöjd med detta tycker jag. Han vann inte, men han hackade på Nadal hela vägen och han vann som sagt förra veckan. Tsitsipas vet nu att han har kapacitet att slå den bästa på grus. Och har redan slagit några av de andra den här säsongen. Som sagt, han kan vara rätt nöjd.

Den här veckan är ju inte den mest spännande kanske. Alla bra spelare utom Zverev vilar. Jag kommer givetvis följa upp turneringarna i Munchen och Estoril senare under vecka. Vi ska intte vara alldeles för bortskämda här, men det blir ingen sån där daglig bevakning av dem utan det kan nog komma en del annat.

Daglig bevakning från måndag däremot. Madrid och Rom efter varandra. Två fantastiska veckor.