Aktuell grusranking

Det var rätt många som gillade min ranking jag gjorde i förra veckan tror jag.

Därför, vi spinner vidare lite på det, och gör en ranking över de bästa spelarna på grus, just i detta nu inför de sista extremt intensiva grusmånaderna. Lät ju lite konstigt det där. Grussäsongen har precis börjat. Men det är samtidigt mindre än två månader tills det är slut med grus och dags för gräs.

1, Nadal

Man brukar väl säga motivering överflödig och jag tror inte det finns någon som tvivlar kring det här. Nadal är spelaren att slå på grus. Sen är det fler som kan slå honom än vanligt och han är en tunnare favorit i Franska öppna än han oftast varit. Han spelas till just under två gånger pengarna här på Bethard att vinna Franska öppna. Jag skulle säga att det är mindre än 50% chans att han vinner turneringen. Men solklar favorit, inget snack.

2, Thiem

Faktiskt en självklar tvåa på min lista. Inte lika självklar som att Nadal är etta, men ändå, det var liksom ingen diskussion i mitt huvud utan detta var givet. Thiem är den som varit närmast Nadal de senaste åren på grus och när han nu också förbättrat sig på hardcourt där han är en av de absolut bästa, det borde inte göra att han står sig sämre på grus direkt. Han har ännu inte spelat under den här grussäsongen men det kvittar. Han ska ligga här. Han är första utmanare till titeln i Franska öppna.

3, Djokovic

Man måste se det lite framför sig. Om Djokovic möter Tsitsipas i kvarten i Franska öppna så kommer Djokovic vara favorit, och jag kommer tro att han vinner. Så han blir trea, men det är knappt. Han var närmare fjärdeplatsen än tredjeplatsen. Vi pratade om det i podden i måndags. Lyssna på det om ni inte gjort det ännu. Att jag tycker egentligen inte att Djokovic gör något annat på grus nu än han gjort någon gång under karriären. Det är bara det att spelet sprungit ifatt honom lite. Det går inte att vara en ren försvarsspelare på grus längre. Man måste försöka driva på spelet när man möter det bästa och det gör inte riktigt Djokovic. Sen så, kapacitet finns ju liksom där, och det finns ytterligare en parameter, att Djokovic är den som har det största mentala övertaget på Nadal rent allmänt. Det gäller kanske inte grus på samma sätt som andra underlag, men om Djokovic skulle vara bra nog för att sätta klorna i Nadal, då spelar det in, även på grus.

4, Tsitsipas

Grussäsongens bästa spelare hittills, men det är också en ung grussäsong. När de andra bjässarna varvar upp om någon vecka så är Tsitsipas en outsider igen, i alla fall i min bok.

5, Medvedev

Han har hemska siffror på grus, Medvedev. 35% av sina matcher på underlaget har han vunnit på atp-touren. Det finns förklaringar. Hans flacka spel är inte jättelätt att överföra till spel på grus. Det går inte att komma ifrån. Men trots dessa siffror, han har under korta stunder visat vilken enorm kapacitet han har även på detta underlag. Han slog Tsitsipas och Djokovic i Monte Carlo för två år sen och en vecka senare hade han björnkoll på Thiem under halva första set i Barcelonafinalen innan Medvedev föll ihop på ett mystiskt sätt. I övrigt är det bara uselt rakt över hela linjen, men det är för kort tid och för få matcher. Jag är övertygad om att Medvedev kommer vara att räkna med även på grus. Det kommer nog vara hans sämsta underlag, men han kommer vara farlig.

6, Zverev

Grus ska passa Zverev och grus passar Zverev. Precis som de andra underlagen passar honom. Han har faktiskt bäst vinstprocent på just grus av de tre underlagen. Han är bakom de allra bästa, men han är i alla fall närmast bakom dem. Och det är ju inte så tokigt.

7, Rublev 

Rublev som hamnade före Zverev på min ranking när jag rankade hur bra spelarna är hamnar här efter. Hans spel passar sämre för grus än för hardcourt. Han spelar ganska flackt och är beroende av att komma igenom motståndarna. Men han är ändå väldigt bra på grus, kanske bättre än han egentligen borde vara. Det vet numera Nadal, bland annat.

8, Sinner

Sinner bryr sig nog inte mycket om vad det är för underlag och varför skulle han göra det. Han är väldigt bra helt enkelt och det redan nu.

9, Karatsev

Det är svårt att inte färgas av hans sjuka insats mot Djokovic i förra veckan. Extremt kapabel. Jag tycker det finns frågetecken kring hur stabil han är, men det där var verkligen extremt imponerande.

10, Federer

Jag klämmer in Federer här, för han är liksom farlig på ett sätt som kanske inte vissa andra spelare på den här nivån är. Sen så, givetvis, stora frågetecken. Han har aldrig varit bra på grus. Han har de senaste fem åren spelat enstaka matcher på grus. Men han måste respekteras.

11, Schwartzman

Känns högst sömnig just nu men givetvis en fantastisk grusspelare som om han hittar formen är mycket farlig.

12, Berrettini

Lätt att underskatta. Jag kanske underskattar honom ibland. Bra på grus, precis som på andra underlag.

13, Bautista

Man ska veta att det är otroligt jämnt från plats åtta och hit. Bautista är väldigt nära Sinner och de andra som är före honom men ja, han hamnade här för mig. Om man får välja mellan att möta honom på hardcourt eller grus tar man trots allt hardcourt.

14, Carreno Busta

Jag tycker han egentligen borde vara mer grusspecialiserad än han är med sin spelstil. Han är faktiskt rent statistiskt lika bra på hardcourt men det kanske beror lite på att det trots allt är större andel av grusturneringarna man spelar som är väldigt stora och tuffa.

Det blir bara 14 spelare på min ranking, för efter Carreno Busta tycker jag hoppet är väldigt långt. Tittar man lite historiskt så kanske Goffin men han är inte värd att vara med på en sådan här ranking numera så nej, vi nöjer oss med 14.