Veckans turneringar

Fredag, kvartsfinalspel, och vi tittar till veckans turneringar. Munchen och Estoril.

De seedade spelarna har hållit i Munchen. Rätt ovanligt för att vara 250-turneringar faktiskt men här var det inga bra spelare med riktigt och då blir det att även de seedade spelarna bryr sig. Vilket gör att chansen att de ska ta sig fram förstås ökar. Det kan vara bra att vilja vinna i tennis. Det ser vi numera hela vägen upp till de absolut bästa i världen. När de inte vill, då vinner de inte.

Zverev är förstås den som ska vinna turneringen. Han har vunnit här två gånger förut. Kanske att det inte är så smart av honom att spela den här turneringen varje år. Han står aldrig över mastersturneringar så jag gissar att det blir tre veckor i rad här och sen en vilovecka innan Franska öppna. Nu går han knappast långt i mastersturneringarna, och inte i Franska öppna heller så spelar kanske mindre roll. Vinna här ska han i alla fall göra men intressant motstånd redan idag. Ivashkas höjning senaste månaden är otroligt imponerande. Han är en helt annan spelare än han brukar vara. Han har haft kortare perioder då han varit bra förut, men man blir ändå lika överraskad varje gång. Normalt står han inte ut på challengertouren. Nu är han plötsligt uppe och kan busa med de bättre spelarna på atp-touren. Märkligt att det kan skilja så mycket. Jag tror faktiskt att Zverev kan få det rätt hett om öronen där.

Krajinovic i kvarten utan att spela och Gombos som förlorade i kvalet behövde slå högst medelmåttige Coria för att nå kvarten. Lite Kalle Anka är det ibland över de här 250-turneringarna med 28-lottning. Att seedade spelare står över fungerar dugligt när det gäller 48-lottningar i och med att spelarna då ändå måste spela ett par matcher innan de kommer någonstans men 28-lottningar, det är bara pajaseri. Rublev gick väl till semi utan att vinna match i någon turnering för inte så länge sen. Så ska det kanske inte vara.

Basilashvili, är det inte precis såna här gånger han höjer sig lite och vinner? Han brukar vara en rackare på det även om jag tycker Ruud ska vara på tok för bra i en eventuell semi.

Millman är rankad 43:a i världen. Det är ett skämt. Rankingen har havererat.

Zverev-Ivashka ska jag se idag. Sen ser jag fram emot en möjligen vettig final på söndag mellan Zverev och Ruud. Mer än så är det inte i Munchen.

Ingen svensk med, men visst är det precis en sån här turnering Mikael Ymer borde spela. Nu hade han inte kommit in utan kval här, detsamma i veckans andra turnering i Estoril. Men han hade kunnat kvala in och sen kanske också vunnit någon match. Han borde komma ner på jorden och förstå att det är sådana här turneringar som gäller för honom om han ska kunna etablera sig på atp-touren.

Estoril är en bättre turnering än Munchen men det utan att vara spektakulär direkt.

Shapovalov är inte bra på grus, borta. Svagt, men man ska inte förvänta sig särskilt mycket av honom på detta underlag. Det går väl knappt att ha ett spel som passar sämre för grus än vad han har.

Fina kvartar idag faktiskt.

Norrie är rätt bra just nu. Garin ska vara för bra, men ingen transportsträcka ändå.

Cilic-Anderson, bra match. Inte några grusarbetare direkt och visst har de passerat sitt bäst före båda två men för att vara kvart i en 250-turnering, mycket bra. Jag tror Cilic så ska man placera ett spel idag här på Bethard så kan han nog vara det bästa alternativet. 1,83 på honom just nu.

Davidovich tar stora kliv framåt just nu. Garin är favorit till att vinna titeln men jag tror att det mycket väl kan bli Davidovich. Han är riktigt, riktigt bra nu. Inget enkelt motstånd i Humbert men Humbert är grussvag, jag tror Davidovich tar den och jag tror absolut att han också når sin första atp-final. Som han alltså också mycket väl kan vinna. För mig är han andrahandsfavorit inför helgen.

Det är väl det som kan vara intressant kanske. Att hålla koll på Davidovich eventuella genombrott. Någon större kris har de inte spanjorerna. Alcaraz kan nog bli rätt hyfsad när han blir stor. Davidovich börjar mer och mer se ut som en spelare som kanske kommer utmana om att vara topp-10 någon gång. De klarar sig nog även efter Nadal.