Madrid fredag

Igår började skrällarna komma. Skrällar som jag visserligen såg kunde komma men ändå, det är klart att det är överraskande. Och det är ju kanske inte så bra för framtiden, det vill säga de närmaste dagarnas tennis, men det kommer vi till längre ner.

Det var inte så nära att det blev någon skräll för Popyrin, så mycket kan man väl säga. Han stretade verkligen emot så gott han kunde men nu var det sådär som det ska vara för Nadal. Motståndaren gör allt, och helt okej ifrån sig, men det är ändå inte nära att han kommer åt Nadal. Ser bättre ut den här veckan för Nadal tycker jag även om motståndet än så länge varit svagt.

Att Medvedev är ur balans är väl kanske inget nytt men jag får väl vidhålla det jag funderade på igår. Kan det vara hållbart att spela tennis om man tycker det är sådär värdelöst? Nu är det ju underlaget han hakat upp sig på den här veckan men vi vet ju att det annars kan vara något helt annat som gör honom arg. Det är som att det kommit mer och mer det här varefter han blivit bättre. Han verkar helt enkelt inte tycka det är särskilt kul utan det är bara press från start till mål. Igår var han väl kanske lite mer likgiltig än arg i perioder men jag vet inte vad som är bäst. Garin gjorde en med sina mått helt okej match men knappast mer än så. Det är Medvedev som förstör för sig själv med att spela på ett helt annat sätt än han normalt gör bara för att det råkar vara grus under fötterna. Om han nu hatar grus så mycket, det vore ju lite coolare om han då skippade grussäsongen och istället satt och drack lemonad i några månader. Jag tror han halvhatar gräs också i och för sig, så då kanske det inte skulle bli så mycket kvar.

Thiem var inte bra igår. Han ser matchotränad ut, svårare än så är det inte.

Bra gjort av Ruud och nu hände det där som jag trott ska kunna hända ganska ofta. Att Tsitsipas möter en spelare bakom toppen och bara inte räcker till spelmässigt. Bra han har blivit, Ruud. Tänk att han för bara ett par år sen kändes som en mindre trolig toppspelare än Mikael Ymer, i alla fall för mig. Det handlar helt enkelt om inställningen till idrotten. Ruud har byggt upp sig som en egen, riktig idrottsman. Ymer har under samma tid försökt härma andra stora idrottsmän och vara något han inte är. Jag tror det förstnämnda är lite bättre, och det är nog i stora drag förklaringen till att Ruud dragit ifrån som han har. Ruud knackar på dörren till topp-20 i världen. Ymer knackar på dörren till challengertouren. Det är verkligheten idag.

Höjdpunktklipparen älskar inte Isner. Igår skickade han ut Rublev. Långt, långt ifrån rättvist men precis som jag trodde faktiskt. Det passade inte Rublev alls att möta en servekanon.

Karatsev hade från ingenstans en riktig skitdag. I kombination med att Bublik servade lite över det som är normalt. Bublik till kvarten.

Berrettini slog Delbonis och Zverev slog Evans i matcher som kanske inte var särskilt spektakulära.

Allt det där gör dagens kvartsfinaler. Kvartsfinaler där man gärna hade haft med Medvedev och Rublev kanske, men nu blir det såhär istället. Noll ryssar i kvarten. Om nu inte Bublik som egentligen är ryss men spelar för Kazakstan går som ryss. Inte ofta det kommer hända i de stora turneringarna framöver i alla fall med pjäser som Medvedev, Rublev, Karatsev och Khachanov.

13:00 Thiem-Isner 1,25-4,60 Bethard

Isner drog sig ur Rom sent igår kväll. Jag såg liksom framför mig hur han låg i ett isbad med armen i någon slags mitella och tänkte att det här går inte. Stenhårda matcher två dagar i rad och det skulle inte förvåna mig alls om Isner idag är lite sargad fysiskt så han inte kan serva riktigt. Oavsett vilket, Thiem har ju den här tekniken att backa bak och ta farten ur motståndarens serve. Jag tror inte han kommer ha några problem alls, hur bra Isner än servar.

15:00 Nadal-Zverev 1,22-5,00 Bethard

Här skulle jag definitivt kunna spela Nadal till 1,22. Jag har jättesvårt att se att han ska ha några som helst problem med Zverev. Zverev har faktiskt två raka vinster mot Nadal. Båda på hardcourt så klart. På grus ska inte Zverev kunna stå emot i spelet. Det ska vara omöjligt. Sen är det ju det där med serven men på grus brukar inte Nadal ha några större problem med att få över returerna. Jag tror raka, ganska enkla set för Nadal men oavsett det. Detta är den av kvartarna jag tycker håller måttet. Den här ska man se.

19:00 Ruud-Bublik 1,31-4,00 Bethard

Otrolig chans för båda två så klart. Ruud kan klättra till plats 16 på rankingen om han vinner. Bublik kan närma sig topp-30 om han vinner. Oavsett vem av dem som vinner blir den spelaren överrankad skulle jag säga men jättechans alltså. Ruud är i min bok mycket bättre på grus än vad Bublik är, men servar Bublik som igår, då kan det bli jämnt. I normalfallet dock, Ruud alldeles för bra, alldeles för tråkig för att Bublik ska kunna hålla säkerheten i bollandet.

20:30 Berrettini-Garin 1,55-2,70 Bethard

Det är inte de här två som får folk att springa till biljettluckorna kanske. Eller så är det just så det är. Garin hade rätt bra stöd på läktarna igår mot Medvedev. Jag tycker dock de är rätt tråkiga båda två. Eller ja, jättetråkiga. Båda två försöker sega ut sin motståndare och de lever båda högt på stabilitet och noggrannhet. För mig är Berrettini ett rejält snäpp bättre och hans överlägsna serve borde betyda mycket. Garin kommer behöva vara klart bättre i spelet och det tror jag inte han kommer vara. Jättechans för Berrettini att nå sin första mastersfinal den här veckan i och med att vinnaren här möter vinnaren av Ruud och Bublik i semi.