Madrid lördag

Är det så enkelt som att vi just nu ser utfasningen av Djokovic och Nadal? Vi måste avvakta samtliga slams under sommaren, inklusive US Open innan man ens kan närma sig att säga den saken som ett faktum. Men visst är det lite annorlunda. Inte ser grussäsongen ut som den brukar.

Nadal slår för löst. För kort. Om ni inte såg det under matchen igår, titta i klippet. Det blir nästan larvigt tydligt. Det har varit genomgående i hans karriär detta. Han har under perioder tappat mellan en halv och en meter i längd på grus, och när han gjort det, det är då folk slagit honom. För det gör hela skillnaden. När hans högt toppade bollar slår ner vid servelinjen hamnar de helt perfekt för motståndarna, särskilt de som är lite längre. Kolla på Zverevs position i banan. I den här matchen var det som att Nadal serverade honom den perfekta positionen, för han hade inget val. Om Zverev stått där han brukat hade Nadals ärtor inte ens kommit fram till honom utan bollen hade studsat två gånger innan den nått Zverev där han brukar befinna sig två meter bakom baslinjen.

Det är troligen något med träffen. Att han inte riktigt har den, Nadal. Han träffar inte bollen rent och med tanke på att han är en maskin, ingenting annat, kan han då inget göra för att få bättre längd. Maskinen är felkalibrerad om man så vill. Om han inte hittar den där extra metern i längd kommer han inte vinna Franska öppna. Om han däremot gör det, då vinner han troligen. För den där sista metern gör att motståndaren istället måste stå och ta bollen på uppstuds om man vill stå vid baslinjen och om man gör det, då slår man inte Nadal på grus. Om man inte heter Djokovic och är i perfekt form, typ.

Jag blir så imponerad av Isner den här veckan. Eller blev. Nu är han borta. Han utnyttjade förutsättningarna helt perfekt. Snabb flykt genom luften, hög studs som gör att bollen kommer i bra höjd för honom och dessutom ger honom lite tid samtidigt som det blir bökigt för motståndarna. Det här var verkligen perfekt för honom och det var nära att han lyckades kräma en semi i en grusmasters ur det. Thiem gjorde ingen bra match men det är ändå en toppspelares vinst det där. Han blev inte stressad någon gång, inte ens vid alla breakbollar ner i andra set. Han var en poäng från att förlora matchen men nötte bara på och några minuter senare såg det snudd på klart ut åt hans håll istället. Det är toppspelare som gör sådär.

Det var de två intressanta matcherna. Matcherna med medelmåttorna skippar vi. Vi tar dagens semifinaler istället.

16:00 Thiem-Zverev 2,30-1,74 Bethard

Otroligt intressant match om man gillar att spela tycker jag.

Det finns saker som talar för Zverev.

Han tog sin kanske största seger någonsin igår, det är ju rätt bra det.

Förhållandena i Madrid passar honom helt perfekt. Inget snack om den saken.

Han har slagit Thiem på grus, just här i Madrid.

Thiem har inte direkt andats form den här veckan.

Men.

Det finns ju lite som talar för Thiem också.

Som att han är en mycket, mycket bättre spelare än Zverev, inte minst på grus. Zverev är ungefär lika bra på grus som på andra underlag egentligen, men Thiem är en extrem grusspelare, det kommer man aldrig ifrån. Det är stor underlagsfördel för Thiem.

8-2 i inbördes möten för Thiem, han har till och med klar plus på hardcourt. Han har inte direkt svårt för Zverev så att säga.

Jag tycker det känns som ett jättebra läge för Thiem detta. Han har sett så pass dålig ut att folk inte förväntar sig så mycket, men med en liten höjning så har han allt som behövs för att bara krossa Zverev.

Spelmässigt?

Håll koll på vad som händer om Thiem börjar sätta press på Zverev med sin forehand. Kommer Zverev stå där han stod mot Nadal igår i så fall? Kanske inte direkt nej. Då kommer han sladda bakåt, och Thiem kommer massera honom tills det inte går längre.

Den stora nyckeln blir Zverevs serve. Han får extra skjuts i den här i Madrid och det är det som kan göra att Thiem inte riktigt får igång spelet i Zverevs servegem. Då kan Zverev vinna. Men lyckas Thiem sätta bollen i spel, då skulle jag säga att jag är rätt övertygad om att han vinner. Så mycket bättre är han.

21:00 Berrettini-Ruud 2,25-1,76 Bethard

Gemensamt för dagens semifinaler är att den sämre spelaren är favorit i båda. Lite ovanligt.

Ruud har visat en rackarns form och visst har han lite underlagsfördel här. Berrettini är nästan lika bra på grus som på hardcourt medan Ruud är en av de mer extrema grusspelarna så absolut fördel Ruud där.

Sen är frågan vad Berrettini ska göra. Han vann i Belgrad, han är i semi här. Åtta matchvinster i rad. Han är rankad tia i världen. Ändå tar folk honom liksom inte på allvar utan man tycker inte han är favorit mot Ruud. Jag tycker det känns aningen knepigt.

Jag tycker att två saker talar för Berrettini. Den ena är hans serve. De är ganska lika som spelare. De nöter på med bra fart och tempo och väntar på att motståndaren ska göra bort sig. Så lär spelet bli idag, att ingen av dem driver på alltför mycket. Om man då är den som får mer på serven kan mycket vara vunnet. Dessutom, det är en jättestor match för båda två, men Berrettini har klart mer rutin av sådana här matcher. Det ska betyda en del.

Spelmässigt blir det som sagt troligen ganska trist, men det är ju lite kul med två spelare som har chansen att nå karriärens största framgång. Berrettini har sin semi i US Open visserligen, men en finalplats i en masters, det är inte dumt det.