Madrid söndag

Det var ju inte så kul det där. Eller jo, den andra matchen var ju lite kul. Men den första. Inte kul.

Det finns ju liksom ingen som tycker om Zverev. Ni som på något sätt tror att ni gillar honom har bara inte kommit på att ni ogillar honom. Vad är det för utstyrsel han har på sig egentligen? Adidas borde betala honom för att inte synas i de där kläderna.

Bra servar han i alla fall. Otroligt bra. Jag tror det är en underskattad del av Zverev det där som det pratas väldigt lite om. När han gjort sina allra bästa turneringar har han alltid servat snudd på perfekt. Då är det lätt för spelet att följa efter. Då vågar han också mycket mer när bollen är i spel för han vet att han har serven att luta sig mot. Det är det som jag tycker har hänt i slutet av den här veckan. Hans serve har varit enorm, och då har han kunnat spela helt avslappnat i övrigt vilket gjort att han hittat det offensiva spelet också. Sen får han förstås hjälp av att bollen flyger så snabbt i luften som den gör i Madrid. Det är servarna som gynnas överlägset mest av det. Titta bara på Isner den här veckan. Ingen vind senaste dagarna heller, väldigt viktigt för Zverev. Det har sin förklaring, men det är ändå förstås väldigt bra gjort. Man kan inte blunda för att hans nivå varit väldigt hög.

Thiem, klart under vad man kan förvänta sig tycker jag. Han saknar matchträning, jag trodde han skulle kunna höja sig lite till den här matchen men det var klart under vad man kan förvänta sig från honom. Han måste varva upp om han ska ha en rejäl chans att vinna Franska öppna men det lär han göra. Viktigt att notera med honom också. Förhållandena i Madrid passar honom inte alls. Så det kan bli bättre bara han får normala grusförhållanden att jobba med.

Den andra semin, otroligt hög nivå på Berrettini. Givetvis de yttre förutsättningarna där också. Han har en stor serve han också och här i Madrid blir han en utpräglad servekanon. Är han det, då räcker hans övriga spel väldigt långt. Jag tycker han slog till bollen mer och bättre än man brukar så från honom igår kväll. Kanske lite för att Ruud bjuder in det med sitt motande men han gjorde det i alla fall och jag tycker det såg väldigt bra ut från Berrettini. Han visade att han är på en annan nivå än spelare som Ruud som är runt 20 i världen någonting. Han vann i Belgrad och är i final här, Berrettini. Man måste börja säga att han är helt formtoppad från att han innan dess hade känts väldigt sval ett tag.

Det gör att vi senare idag har den här finalen.

18:30 Zverev-Berrettini 1,60-2,55 Bethard

En final i en mastersturnering där ingen av dem kan klättra på rankingen, det är inte helt vanligt. Berrettini klättrar en placering på rankingen till imorgon oavsett hur det går. Han kommer då vara nia, en plats från hans personliga rekord. Zverev kommer ligga kvar som sexa. Lite närmare Tsitsipas kommer han, men ändå en bra bit bakom. På årsrankingen, som väl börjar kännas mer intressant än atp-rankingen vid det här laget, spelar de om femteplatsen idag. Den av dem som vinner hamnar femma. Skillnaden är att Zverev är femma även vid förlust. Berrettini åtta med förlust. Hurkacz är sjua på årsrankingen för övrigt. Kanske inte helt normalt.

Vad gäller oddsen så trodde jag nog att Zverev skulle vara lite större favorit än han är, men jag tror samtidigt att Berrettini har en rätt god chans idag. Så jag håller med oddsen, även om jag trodde de skulle se annorlunda ut. Kanske det faktum att Berrettini såg så väldigt bra ut igår kväll spelar in en del. Eller ja, det gör det så klart.

Vad tror vi då?

Det är Zverev som har finalen i sin hand. Spelar han som i kvart och semi är han för bra. Så bra är inte Berrettini. Samtidigt så ser jag ju en möjlighet att Zverev kanske kommer vara lite sämre idag. Hans höga nivå kom väldigt lägligt till att han började möta spelare han kan spela helt presslöst mot. Nu har han all press på sig och visst är det upplagt för några dubbelfel. Och som jag skrev ovan, börjar serven hacka, då är det nära till hands att spelet börjar hacka också.

Berrettini lär hålla sin nivå. Det känns väldigt säkert. Han pendlar väldigt lite. Så det är den spelare som krossade Ruud igår som Zverev måste slå. Berrettini kommer knappast vara bättre, så han kommer inte räcka till om Zverev är som igår och förrgår. Men som sagt, kommer Zverev vara så bra? Inte helt säkert.

Det blir massor av servande. Jag tror det blir väldigt få breaks. Jag har en känsla av att bollen kommer komma i spel ganska mycket mer i Berrettinis servegem och det blir svårt för Berrettini att hantera.

Tre set det tror jag. Och jag hoppas ju förstås att Zverev sänker sig lite och förlorar. Gärna genom att han blir nervös och börjar stå och slaska dubbelfel i slutet av skilje.