Rom – torsdag

Torsdag, masters, åttondelsdag. Men först tar vi oss igenom gårdagen, en dag då alla favoriter faktiskt vann. Kanske ett litet undantag för att Goffin förlorade mot Delbonis men Delbonis har praktform, Goffin…han är inte så bra längre så inget konstigt. I övrigt höll favoriterna, och det är väl ett tecken på att det börjar dra ihop sig till stora turneringar. Nu börjar de positionera sig.

Bättre från Nadal. Kanske klart bättre, jag vet inte. Troligen är tiden förbi då han krossade spelare som är runt 10 i världen på grus. Nu får han slita mot dem, men spelmässigt ett klart snäpp framåt. Även om det också ska sägas att om han är såhär pressad hela tiden, då kommer han inte vinna stora grusturneringar på något slags kontrollerat sätt igen. Så en favorit i fara, det är han mest hela tiden just nu. Bättre längd än i Madrid. Lite bättre tryck i slagen. Och kanske att han såg lite tryggare ut mentalt också. Han stressade inte alls upp sig av underlägena.

Thiem, inte alls bättre skulle jag säga. Det är som att han spelar med en padelracket. Han tar i lika mycket som alltid, men det händer liksom ingenting. Det där trycket och tyngden i slagen som han normalt har är borta. Han måste hitta sin forehand igen. Han känns fortsatt långt ifrån sin form och i slutet av andra sets tiebreak där. Det kändes lite som mot Zverev förra veckan faktiskt. Han var precis på gränsen att acceptera förlusten men han hade bli flyt, fick in några bra slag i rätt läge och sen viftade väl Fucsovics lite vit flagg i skilje tycker jag. Stort frågetecken kring Thiem.

Medvedev hade en annorlunda dag. En dag då han bet ihop, eller var likgiltig, det är väl lite svårläst. Han försökte i alla fall, men oj vad han sladdar omkring på gruset. Jag har inget minne av att det ska ha sett riktigt såhär illa ut tidigare men total katastrof gällande hur han rör sig. Sen var det i just den här matchen lite av ett problem för honom också att Karatsev är så fruktansvärt bra. Kanske att siffrorna ljuger lite. Medvedev var nära att få med sig första breaket i båda seten så han hade faktiskt kunnat knipa ett set men att Karatsev var bättre, inget snack.

I övrigt, som sagt, favoriterna vann. Så det blir bra nivå på matcherna mot helgen.

Idag ganska ojämna matcher egentligen, men några godbitar finns.

De svajar lite de stora, det är känslan och att man sitter och funderar på om det är säkert att Djokovic slår Davidovich, det känns ju aningen annorlunda. Davidovich har en tunn serve, men mot Djokovic på grus kanske det är svagheten man ska ha. Väldigt bra i bollandet och klarar högt tempo Davidovich. Jag skulle inte alls bli förvånad om det där kan bli lite halvjobbigt för Djokovic så håll koll där.

Det är väl något sånt här som ska sänka Karatsev kanske. Jag tror inte han mött så många riktiga servemonster och jag är lite osäker på hur han kommer hantera det. Han är förstås mil bättre än Opelka men som sagt, lite orosmoln kring spelstilen kanske.

Tsitsipas känns väl lite skarpare än Berrettini på något sätt. Där känner jag mest, fy vad tråkigt att det inte är någon publik. Berrettini hade haft ett rätt dugligt stöd där.

Delbonis är överraskningen i den här turneringen. Det var flera år sedan han var uppe på den nivå han nu är på. Vinster mot Khachanov och Goffin senaste dagarna, det är bland det bättre Delbonis gjort. Lite jobbigt för honom att möta någon som är så stabil som Felix kanske och Felix, som är i form, är väl lite bättre än Khachanov och Goffin men vilken möjlighet för Delbonis.

Shapovalov borde vara en mer behaglig motståndare för Nadal. Han ska verkligen inte ha säkerheten. Sen rasar det kanske inte iväg resultatmässigt men ett break i varje set för Nadal igen känns torligt.

Zverev har självförtroende nu. Inte direkt oviktigt för honom. Han hade inga problem överhuvudtaget med Nishikori förra veckan och varför skulle han ha det nu? Bombsäker, Zverev. Storfavorit inför Franska öppna. Eller nåt.

Bautista-Rublev en av de få riktigt jämna och bra matcherna idag. Hur kan Rublev vara så stor favorit? Tycker det såg väldigt svajigt ut mot Struff igår och att vara pressad hela vägen av Struff på grus, det är väl sådär. Bautista slog Rublev på grus nyligen. Bautista såg riktigt bra ut mot Garin igår. 2,55 på Bautista där, det är jättebra det.

Och så ska Thiem ta sig an Sonego. Jag förstår helt och hållet. I normalfallet är det 1,20 på Thiem i en sådan match men han är ju liksom inte bra. Klar skrällchans för Sonego.