Rom – lördag

Igår regnade det i Rom. Synd det för det förstörde en förmodat väldigt fin speldag. Mer än hälften hann spelas, men det blev inte som det borde blivit.

Man har kanske ingen jättekänsla för tennis när man springer igenom Opelkas serveuppvisning med att visa en enda serve. Jag tycker verkligen hans serve ser bättre och bättre ut och när han nu adderat en megagiftig kickserve. Att detta är Isners och Karlovic arvtagare är det liksom inget snack om. Han är inte på deras nivå ännu riktigt servemässigt, men han kanske kan närma sig och då kommer han vara att räkna med. Riktigt kul att se att servekanonerna mer och mer lär sig utnyttja gruset. Det är något jag tänkt i många år, att grus borde vara deras bästa underlag för på grus kan de utnyttja sin serve lika bra som på andra underlag. Om de bara anpassar den lite. Och när bollen är i spel ska grus vara det överlägsna underlaget för en stor kluns som gärna vill få upp bollen lite. Jag ska väl kanske säga att jag tycker det känns som att bollarna studsat ganska rätt för Opelka den här veckan. Det har emellanåt känts som att han stått och vevat utan att knappt titta på bollen, ändå har bollarna smällt in längs med linjerna. Han har en vecka då allt stämmer, men det är inte bara det. Det är också att han tagit sig an underlaget och utnyttjat det på ett perfekt sätt.

Hur jävla cool ser han ut nu för tiden förresten, Opelka? Någon slags Björn. med spräcklig tröja och Red Bull-logga. Det är bra det där. Han skulle kunna bygga upp något riktigt bra på imagefronten tror jag. Amerikansk tennis sladdar en del, så kommer det ett monster och kanske närmar sig toppen. Skulle kunna bli något men än är det långt dit.

Delbonis, han var inte perfekt i den här matchen. När man möter Opelka ska bollen i spel och sen ska man hålla den lågt och i hörnen. Han stod och la höga, lösa bollar i mitten. Kanske inget geni trots allt.

På tal om höjdpunktsklippet. Kanske inte helt optimalt att kliva in i Nadal-matchen vid 4-0. För det var ju i de fyra första gemen man kunde se hur det normalt ska se ut när Nadal möter Zverev på grus. Sen kom Zverev igång, och spelade i min värld väldigt bra. Han var och nosade på sin toppnivå i den här matchen. Nadal spelade okej. På så vis kunde Zverev hänga med och hota hela vägen. Det är dock någonstans där styrkeförhållandena ligger. Om Nadal spelar hyfsat och Zverev riktigt bra, då vinner Nadal knappt men klart så länge det är vanliga grusförhållanden.

Jag tycker fortfarande inte att Nadal imponerar.

På tal om att inte imponera så gör ju inte Djokovic det heller. Jag tycker man börjar se sättet som Djokovic och Nadal kommer bli bortknuffade. De yngre spelarna har inte längre några större problem med trycket och tempot i deras grundspel utan det är ganska behagligt för dem att möta Djokovic och Nadal. När det kommer en lite sämre träff från Djokovic hugger de direkt och sen är de för bra offensivt för att han ska kunna stå emot.

Nu är det en lång väg dit. På hardcourt och gräs blir det andra bullar. Där är Djokovic bättre och snorungarna ännu inte nära honom, men det är sättet jag pratar om. Det är så de kommer knuffas bort. Att de yngre spelarna tar tempot ett steg längre och när Djokovic och Nadal försämras ett snäpp till, då är de inte bäst längre. Men som sagt, där är vi icke ännu. Gällande spel på grus dock, Djokovic känns inte som någon som spelaren att slå just nu direkt. Han har det tufft med allt från rörelsemönstret till säkerheten och längdkontrollen.

Hur blir det idag då?

Det vet vi inte. Det vi vet är att Tsitsipas startar med set och break när han och Djokovic börjar om igen klockan 11. Samtidigt spelar Rublev och Sonego. Några timmar senare Nadal mot Opelka. Opelka kan ju inte slå Nadal på grus, ni hör ju hur det låter liksom. Och sen troligen Tsitsipas-Rublev i den andra då, men det känns ju kanske magstarkt att försnacka en match där man inte vet vilka som kommer spela.