Rom – söndag

Man kan väl säga att Sonego hade show igår. Först Rublev och sen det här.

Jag gillar inte hans uppsyn och jag tycker hans slag är ganska fula men det här är ju svårt att inte gilla. Det är en sak att springa omkring och elda upp sig när man börjar få kontroll över matchen. Men otroligt imponerande hur han så tydligt visade mental styrka, till och med vid break och matchboll mot tidernas bästa spelare. Det där imponerar på mig kan jag ju i alla fall säga. Och ja, publiken. En tiondel fullt i Rom är som synes bättre än fullsatt på i princip alla andra spelplatser. Vilket jävla drag. Sen att han inte lyckades hela vägen, det är väl inte så mycket att säga om. Det är rätt svårt att slå Djokovic när Djokovic inte har någon större lust att förlora. Djokovic, vilken ilska. Han reagerade inte så bra på det här, att återigen spela inför en publik som har väldigt starka sympatier emot honom. Såhär illa brukar det inte vara och när man ser hans skrikande vid vunna bollar, och tänker att det var Sonego och inte Federer direkt på andra sidan nätet, jag vet inte. Han borde inte blivit så pressad mentalt som han blev av detta.

Nadals semi mot Opelka behöver vi inte säga så mycket om va? Det blir ju liksom lite orimligt att tänka att Opelka ska utmana Nadal på grus och det gjorde han förstås inte heller.

Idag final, och inte vilken final som helst. Gubbarna, farbröderna, legendarerna, tidernas två bästa tennisspelare ska spela igen. För 57:e gången.

17:00 Djokovic-Nadal 3.05-1,45 Bethard

Nadal går nästan om Medvedev på atp-rankingen om han vinner. Det fattas några få poäng så Medvedev blir väl seedad tvåa i Franska öppna antar jag. Så fel det kan få. Man önskar ju nästan att de skulle göra en Wimbledon och flytta om lite i seedningen där för att få det rätt. Djokovic kan gå upp som etta på årsrankingen om han vinner här. Nadal sexa på den oavsett om han vinner eller inte men vinner han så nosar han både Zverev och Medvedev i rumpan. Rublev, Djokovic och Tsitsipas en bit framför.

Men vad spelar ranking och sånt trams för roll en sådan här dag. De bästa ska spela mot varandra för första gången den här säsongen. Senast de möttes var i förra årets final i Franska öppna där Nadal plattade till Djokovic rätt rejält i raka set.

Lite kittlande också att Nadal vid vinst här faktiskt har en realistisk möjlighet att tränga sig förbi Djokovic i de inbördes mötena innan allt är slut. Det är mellan de här två kampen om att vara tidernas bästa spelare kommer stå när vi snackar överskådlig framtid och en sådan grej kan ju kanske spela in lite.

Finns det någonting som inte sagt redan när det gäller möten mellan de här två?

Tveksamt.

Det man ska säga den här gången är väl kanske att ingen av dem känns i bästa skick, och därför kanske lite annorlunda förutsättningar.

I vanliga fall brukar det krävas att Djokovic kliver upp på en nivå över det normala, och att han spelar med mycket högre risk är någon gång annars för att han ska slå Nadal. Idag? Tveksamt. Som Nadal ser ut just nu skulle Djokovic vanliga spel kunna duga. Jag är inte alls säker på att Nadal har den där optimala träffen som gör att han kan slå sig igenom Djokovic försvar med någon slags lätthet.

Jag tror att det kanske blir lite lägre tempo, lite lösare spel än det varit i matcherna när de varit som absolut bäst. Någonstans tror jag att Nadal vinner. Jag tycker inte Djokovic ser ut att röra sig riktigt bra nog på gruset för att kunna stå emot Nadal om han väljer att försvara sig. Men jag vet inte. Normalt sett brukar jag tro mer och mer på Nadal ju närmare matchstart man kommer i såna här matcher. Nu känns det faktiskt tvärtom. Ju närmare matchen vi kommer känner jag mer och mer att Djokovic ignoreras lite på oddsen.

En jävla fin match i alla fall. En sån match som inte bör missas.