Franska öppna – torsdag

Fina matcher idag torsdag, men vi pratar så klart lite om onsdagen först.

Bautista utslagen. Så klart en rejäl smäll, men hur ofta har han egentligen motsvarat några förväntningar i slams? Han har en semi i Wimbledon 2019, det är väl lite av en överprestation kanske men i övrigt. Kvart som bäst i Australian Open, åttondel som bäst här i Franska öppna och US Open. Han är inte de stora turneringarnas man direkt. Extremt anmärkningsvärt att förlora mot just Laaksonen dock. Laaksonen har inte varit något vidare starkt kort ens på challengertouren i år så på tal om överprestationer, att han är i tredje rundan här är en extrem överprestation.

Medvedev förlorade ett set och kändes väl då lite illa ute mot Paul på något sätt men han bara körde på och var sen helt överlägsen. Det är lite maskin över honom den här veckan hittills, Medvedev. Det där tramset med humörsvängningar som påverkar honom negativt verkar vara helt lagt på hyllan för några dagar i alla fall.

Det var de seedade spelarnas dag återigen i den här turneringen vilket gläder mig. Det kommer bli riktigt bra om några dagar det här. Bara en seedad spelare utom Bautista rök igår. Khachanov förlorade mot Nishikori men det är knappast något konstigt då Nishikori är den bättre spelaren av dem. Riktigt bra spel där. Khachanov fick lite fysiska problem på slutet som tyvärr sänkte honom. Nishikoris statistik i femsetare är bland det bästa som finns på den fronten. Otroligt stark i långa matcher. Och starkt på väg tillbaka skulle jag säga. Tycker han ser riktigt bra ut just nu.

Steve Johnson är i tredje omgången. Vill man se hur han såg ut för två veckor sen kan man göra det här. Han kunde inte spela och fick stryk av en ganska svag challengerspelare. Han fick inte bara stryk, han var chanslös spelmässigt. Nu i tredje rundan i en slam. Det ska inte vara möjligt.

Nu går vi på dagens godbitar. För idag tycker jag det finns just godbitar. Det är ju halvan med de bra spelarna idag.

12:30 Monfils-M.Ymer 1,42-3,10 Bethard

Det som talar emot svensk chans, och skräll här är att Ymer var så vansinnigt dålig spelmässigt i matchen mot Carballes Baena. Det är försvårande, men det plockar inte alls bort möjligheten.

Jag ser matchen som en stor fara för Monfils som aldrig trivs med att behöva driva på spelet och nu när han inte är i någon slags form alls gör han det nog i synnerhet inte. Dessutom, är det något Ymer har så är det förmågan att hänga i över tid. Att inte låta matchen bara flyta iväg till motståndarens fördel. Det är Monfils mardröm. Han vill att motståndaren ska tröttna på hans försvar och börja slå bort sig.

Vi får se om någon eller båda spelarna kommer in till matchen med rätt taktik. För Ymers del handlar det om att lämna över allt initiativ till Monfils, utan att ge honom så bra lägen att han inte kan undvika att avgöra. För Monfils del gäller det att stå och slå så löst som möjligt mot Ymers forehand.

Det låter nästan lite parodiskt när man säger det men det är en väldigt speciell match ur taktisk synvinkel. Det där som hänt de senaste åren inom tennisen att nästan alla spelare vill driva på spelet och har en bra offensiv, det gäller inte riktigt här.

Stor nyckel också hur Ymer hanterar Monfils serve. Om Monfils får en del direkt på serven, då tror jag det blir otroligt svårt för svensk del.

14:30 Djokovic-Cuevas 1,01-27,00 Bethard

Det känns fel att inte nämna Djokovic för jag tycker det börjar kännas rätt spännande kring honom. Jag tror han själv ser en klar möjlighet att vinna den här turneringen och jag skulle inte säga emot. Nadal är mänsklig, och Djokovic är klar favorit mot alla andra.

Cuevas är inte så tokig. Hoppas han kan bjuda upp till lite bra spel åtminstone.

16:00 Basilashvili-Alcaraz 2,35-1,68 Bethard

Oddset på Basilashvili sjunker som en sten. Det startade på närmare 3 gånger pengarna men folk har nog sansat sig lite och det har väl också tryckt på att jag och såna som mig puffat för att oddset på Basliashvili varit alldeles för högt.

Det låter ju konstigt på något sätt. Lite hokus pokus. Men det är en rejäl faktor att lottningen öppnat sig för Basilashvili. För det är liksom inte enstaka tillfällen som han presterat som bäst i just det här läget. Det är att han varit som bäst i det här läget nästan varje gång läget uppkommit, att han fått en chans att gå långt utan att behöva slå en bra spelare. De är på delen med Rublev som kvartsseedad och vinnaren i den här matchen kommer vara favorit, troligen mot Struff, i tredje omgången.

Jag tycker inte att Alcaraz ännu visat de resultat som gör honom till klar favorit i den här matchen. Man ser att kapaciteten finns där, men han har inte slagit så fasligt många bra spelare.

Det blir ingen Monfils-Ymer-match det här direkt. Här kommer det smälla. Ingen av dem kommer vilja försvara sig. Jag tror det kommer bli riktigt kul helt enkelt.

16:00 Federer-Cilic 1,35-3,35 Bethard

Tänk att Federer stod i 1,54 när oddsen kom ut här på Bethard. det är knappt så man kan tro att det är sant. Helt otroligt. Jag är liksom helt övertygad om att han vinner den här matchen.

Såg han inte riktigt bra ut i första omgången? Är det något som oroar? Ska Cilic plötsligt bli märkbart bättre till den här matchen?

Nej, när nu Federer brukade allvar, och såg bra ut, måste man ta honom på största allvar och där ingår det att man inte ska öppna alltför mycket för möjligheten att han ska åka på stryk av en högst sladdande Cilic.

9-1 i inbördes möten för Federer. Han har kontroll på Cilic och han kommer ha det idag också.

Känner ni också hur jag börjat heja på Federer i den här turneringen? Det känns inte helt naturligt kan jag säga men fortfarande, det är ett faktum.