Franska öppna – måndag

Det kommer kittla till ordentligt till slut, det känns mer och mer så. Känns det inte ovanligt ovisst på något sätt att så många matcher i slutet känns så öppna? Jag tycker i alla fall det.

Först, som alltid, podden som jag och Nisse spelade in igår kväll.

Medvedev, hur bra är han egentligen? Det är en av de där superspännande frågorna som vi kommer få svar på närmaste dagarna. Jag tror att vi får det svaret på ett rätt tydligt sätt imorgon. Igår fick vi i alla fall se hur sjukt mycket bättre än Garin han är. Det var liksom som ett proffs mot en amatör på något vis. Garin är en begränsad spelare. En av världens bästa, men begränsad. Medvedev är på en helt annan nivå. Det var en total överhalning, ingenting annat.

Tsitsipas lite samma sak. Som de imponerar de där två och att de nu möts i kvarten och inte semi, det känns liksom inte så bra. Det är den självklara semin på den undre halvan men tyvärr blir den inte av. Kraftmätning imorgon dock. Den matchen känns inte direkt ointressant.

Nishikori hade ingen bra dag. Han såg nästan lite slagen ut på förhand, märkligt. Inte första gången han faller ihop dock Nishikori. Vi har sett det flera gånger när han mött spelare som han inte tror att han ska slå. Då gör han ibland väldigt släta figurer. Men bra av Zverev också så klart.

Delbonis föll ihop han också. Hans två första set mot Davidovich, det var inget annat än en ren genomklappning. Sen vaknade han, och de två sista seten blev väldigt märkliga. Det var liksom ingen tvekan om att han var bättre, Delbonis, och han vann tredje ganska enkelt. Sen såg han klart bättre ut spelmässigt i fjärde också men Davidovich höll emot, fick breaket med sig mitt i setet, och lyckades sedan krångla sig igenom sitt sista servegem. Han måste vara så otroligt missnöjd med den där förlusten Delbonis. Han tog verkligen inte chansen.

Idag de sista åttondelarna. Här har vi dem.

12:30 Schwartzman-Struff 1,48-2,95 Bethard

Inte den starkaste av åttondelarna men men en ack så viktig sådan ändå. Schwartzman har varit i kvarten i slams förut, Struff har inte varit det och Struff lär väl inte så jättemånga fler chanser heller kanske så väldigt stor match för honom.

Det känns tufft för Struff det här men samtidigt, det har varit tufft för honom hela vägen, så inget ovant. Det är samma grej som alltid som gäller för Struff. Det får inte vara för långa dueller och han må¨ste vara den som driver spelet.

Nyckeln här är om Struff lyckas bli den som för spelet. Då har han en chans om han får Schwartzman på bakfoten. Det är nog läge att panga lite mer än normalt för Struff till och med, med andra ord.

13:30 Djokovic-Musetti 1,03-21,00 Bethard

Här går väl gränsen lite grann för Musetti som jag ser det. Jag har otroligt svårt att se vad han ska hitta på här.

Grundproblemet för Musetti är nog att han inte riktigt har tempot i kroppen. Han måste stå längre fram i banan än han normalt gör för att ha minsta chans här, och som sagt, jag tror inte riktigt han behärskar det.

Djokovic kommer vara för tung, för säker, för bra. Jag kunde inte hoppas mer att det blir en rejäl match, men jag tror inte på det.

16:00 Nadal-Sinner 1,10-10,00 Bethard

Sinner har väl inte känts glödhet hittills under turneringen, men han har gjort det han ska och kan nu slappna av helt och hållet. Det gör att man inte kan bortse från möjligheten att han är mycket bättre idag än han sett ut hittills. Han har en superchans här, och jag tror han kommer kräma ut en hel del av den.

Har han någon realistisk möjlighet att klara det då?

Det hänger väl lite på Nadal skulle jag säga. En första förutsättning är att Nadal har en dålig dag och hamnar för långt bak i banan. Om inte så vinner inte Sinner det här.

Men det kan ju hända, och om det händer, ja då gäller det sen ”bara” att Sinner plockar fram precis alla verktyg han har. Han måste ligga på gränsen, han måste panga på mer än han normalt gör. Han måste helt enkelt göra en sån där match som ligger lite utanför det man egentligen behärskar.

Det ska mycket till. Men det kan ju bli en rejäl match. Och det vore ju helt fantastiskt kul.