Inför semifinalerna

Först av allt, det finns inte mindre än två poddavsnitt att lyssna på.

Ett med eftersnack till de sista kvartarna. Som kanske börjar kännas lite mossigt vid det här laget, men ändå.

Och ett med försnack till semifinalerna.

Nu ska vi prata om dagens matcher i text istället.

14:50 Tsitsipas-Zverev 1,44-3,10 Bethard

Väldigt rättvis semifinal på den undre halvan skulle jag säga. Det hade ju kunnat vara Thiem, men det är liksom i en alternativ verklighet. Han kan inte spelas tennis just nu riktigt så om han varit i semi här hade det varit en smärre sensation. Det är Zverev som är den rättmätige semifinalisten och Tsitsipas, han är förstås självklar.

Zverev vann först och senast. Washington 2018 och Kvackapulko i år. Däremellan vann Tsitsipas fem gånger i rad över två år. En match på grus, Tsitsipas vann i Madrid 2019.

5-2 Tsitsipas, lite i överkant va sett till hur bra de varit under dessa år? Totalt sett har de varit väldigt jämna. Det är det senaste året som Tsitsipas dragit ifrån. Så ska man läsa ut något av de inbördes mötena är det att Tsitsipas haft det lite enklare.

Stämmer det där då? Har Tsitsipas lätt för Zverev?

Det passar honom i alla fall inte dåligt, så mycket kan man väl säga.

Tsitsipas är numera otroligt svårhanterad när han får attackera med sin forehand. Jag skulle säga att hans forehand nog är den här turneringens bästa slag hittills. Så får han använda den för att attackera, då är man stek. Zverev är inte den spelare som håller högst tryck på sin motståndare, så Tsitsipas får ganska bra möjligheter till att kliva på.

Zverev har den överlägsna serven och han kommer behöva få massor på serven idag för i spelet tror jag ärligt talat inte att han kommer ha så mycket att hämta.

Jag tror att Tsitsipas vinner ganska enkelt.

Vad jag hoppas?

Ja…vad tar man helst, ett skott i armen eller benet? Det blir liksom inget bra oavsett. Det enda som är positivt i situationen är att det i finalen kommer finnas en motståndare till vinnaren här som jag kan heja på, och som kan förhindra att det som inte får hända händer. Eller nåja, att Tsitsipas vinner en slam, det kan jag leva med. Zverev…………….nej.

18:00 Djokovic-Nadal 3,25-1,41 Bethard

Kul att vi äntligen får se de här två spelarna möta varandra!

Jag skojade. Så lite minns jag inte. Jag har noterat att de spelat några matcher mot varandra.

Tidernas två bästa spelare, tidernas överlägset främsta rivalitet såtillvida att de varit så bäst och att det varit så jämnt totalt sett.

Och idag har han chansen att kvittera de inbördes mötena igen, otroligt nog. När Djokovic vann sju gånger i rad för andra gången under 2015 och 2016 så, om någon sagt då att Nadal fem år senare skulle ha chansen att kvittera de inbördes mötena. Den personen hade man bara gett en pungspark och rekommenderat att besöka närmaste vårdinrättning, inte för pungsparken utan för påståendet.

Djokovic har alltså slagit Nadal sju gånger i rad, två gånger. Det är en statistik som jag nog aldrig hört någon nämna förut. Och det skedde under hans två storhetstider. 2011 och precis i början av 2012 samt 2015 och 2016 alltså. Ta bort de där 14 matcherna och Nadal har förstås superplus under övriga perioder. Nadal har som mest slagit Djokovic fem gånger i rad och det under hans kanske främsta storhetstid, 2008 och 2009.

På grus? 20-7 till Nadal, men den statistiken sockras rejält av att Nadal vann deras nio första grusmöten. Sen dess, från Madrid 2011 när Djokovic vann första gången på grus, har Nadal måttliga 11-7 på grus.

Ni märker va? Jag sitter bara och rabblar statistik, för jag har inte så mycket att säga.

Allt är precis som vanligt.

Djokovic har bara en väg till vinst. Han måste pressa Nadal bakåt. Hamnar Djokovic på bakfoten har han inte minsta chans mot Nadal på grus. På hardcourt är det annat, men på grus kan han inte försvara sig mot Nadal. Han måste kliva in och chansa lite. Han måste våga ligga på gränsen.

Nadal? Ja, han måste akta sig för att bli för defensiv. Om han märker att Djokovic börjar föra spelet för tydligt måste han vara uppmärksam och försöka ändra på det genom att själv kliva fram. En av Nadals stora svagheter, att han sällan märker hur matchbilden vrids till det negativa för honom och därmed inte gör något åt det.

En stor, stor match i alla fall och en match som mycket väl kan avgöra vem av dem som landar det absolut viktigaste rekordet när de väl slutar. Nämligen vem som vunnit flest slams.

För ni har koll på det va? Nadal är två matcher från att radera ut det enda stora rekordet som Federer har. De delar just nu rekordet för antal vunna Grand Slam-turneringar på 20. Djokovic har 18. Om Djokovic vinner här så har han alltså chansen att kliva upp jämsides redan i Wimbledon under sommaren.

Och på tal om Djokovic, det här är den match han måste vinna för att göra det omöjliga, och det enda han fortfarande saknar. Att vinna alla slams under samma kalenderår. Han har Australian Open. I Wimbledon är han om inte oslagbar så i alla fall väldigt svårslagen. US Open, där förlorar han oftare än han borde men om allt hänger på den, då ska det nog lösa sig. Och någonstans där ska han väl vinna OS också. Den här matchen är i alla fall den stora nyckeln.