Inför finalen

Då var vi framme vid målet, mina vänner. Känns väl lite tråkigt på något vis, men samtidigt är det kanske inte riktigt läge att hänga läpp. Några veckor till Wimbledon bara, OS, US Open, EM i fotboll började dessutom. På ett sätt är det nästan lite skönt att det lugnar sig lite efter den här matchen. Men det gör det ju i och för sig inte. Två 500-turneringar startar imorgon. Halle och Queens.

Men idag är det final. Och vi har förstås spelat in ett poddavsnitt inför det.

15:00 Djokovic-Tsitsipas 1,33-3,75 Bethard

De har onekligen varit lite illa ute så det har inte varit någon spikrak väg mot final för någon av dem. Djokovic, 0-2 mot Musetti. Jag vet inte om han egentligen var så hotad då han otroligt nog vid 0-2 i set ändå kändes överlägsen. Tsitsipas kanske lite mer på ett sätt. När Isner hade breakboll i andra set vid ledning 1-0 i set, då var han illa ute. Och givetvis, i början av femte set mot Zverev var han litegrann i brygga. Djokovic var väl en gnutta illa ute mot Nadal några gånger också kanske.

Men ändå en väldigt rättvis final. Tsitsipas har under stunder, framför allt Medvedev-matchen, varit fantastiskt bra. Han har också varit bra hela våren och starten på sommaren. Djokovic, han var rätt okej mot Nadal i förrgår ändå va? Jag tycker det.

5-2 i inbördes möten varav fyra raka. 18-0 i vunna Grand Slam-turneringar. 29-0 i Grand Slam-finaler. Det är ganska tunga siffror det där till Djokovic fördel.

Men vad ska Tsitsipas göra? Han är 23 år gammal. Det är svårt att ha siffrorna på sin sida mot gamla gubbar då. Han är 11 år yngre än Djokovic. Det ska sägas dock att när Djokovic var 23 år så hade han vunnit sin första Grand Slam-titel för två år sen. Han vann sin första 2008, 21 år gammal. Eller ja, han var 20, hade inte fyllt 21. Man tycker Tsitsipas är ung och långt framme för sin ålder. Nåja, allt är relativt. Djokovic var dock 24 år när han fullständigt tog över tennisen för 10 år sen. Han vann tre slams och fem masters 2011. Undrar om Tsitsipas kommer göra det nästa år…

Nåja. Det är fördel Djokovic när det gäller rutin.

Hur kommer det bli då?

Det är förstås upp till Djokovic. Det handlar om vilken nivå han kan kräma ur sig. Han har under våren förlorat mot Evans och Karatsev på grus. Den upplagan av honom kommer så klart inte så Tsitsipas idag. Nadal har han också förlorat mot, men det är kanske lite mer okej. Djokovic kommer inte behöva vara lika bra som i fredags för att vinna idag, men han måste i alla fall vara lite bättre än han var innan Franska öppna. Allt talar för att han ska kunna vara det. Mycket handlar om motivation för Djokovic. Att uppgiften ska kännas värdig att anstränga sig för, men ingenting är givet för honom numera inte på grus. Han har dock visat en väldig vilja att inte förlora mot de här lite yngre spelarna, så det talar ju förstås för att inställningen och nivån kommer vara där idag.

Rent spelmässigt finns det ingenting som oroar Djokovic, men precis allt som oroar Tsitsipas. Tsitsipas har, fram till matchen mot Zverev, varit grym när bollen varit i spel i den här turneringen. Nu möter han Djokovic, den enda spelaren som han på allvar verkligen är fullständigt chanslös mot i ett bollande över tid.

I min värld kan Tsitsipas bara skruva upp sig, försöka attackera så mycket som möjligt, och hoppas att Djokovic har en tillräckligt dålig dag. Han kan inte göra mycket annat. Det finns inget särskilt sätt han kan komma åt Djokovic på.

Djokovic, visst underlättar det till om han vågar slå till bollen, men jag tror ärligt talat han kan slå Tsitsipas på i princip alla sätt idag.

Nummer 19 för Djokovic eller nummer 1 för Tsitsipas. Det blir nog 19 för Djokovic ändå, jag tror det, och inte minst viktigt, han undanröjer hotet om att tappa platsen som världsetta en liten tid om han vinner.