Tuff svenskdag

Det blev en märk svenskdag igår. Eller så var det bara en svenskdag som liksom pekade på hur det ser ut inom svensk tennis.

Vi kan väl börja med det vi har bilder på. Mikael Ymer blev…ja, vad ska man säga, förintad(?) av Davidovich i första omgången i Eastbourne.

Jag tycker ju inte så mycket om Mikael Ymer, så jag ljuger liksom om jag säger att jag tycker synd om honom. Men för hans del är det lite synd om honom att han inte har hjälp. Hjälp från någon som förstår sig på den taktiska biten av spelet för det är verkligen vansinnigt vad snett han hamnat på det området. Det krävs liksom inget geni för att säga att man inte kan spela sådär på gräs. Man kan inte springa omkring två meter bakom baslinjen för att försöka försvara sig och i bästa fall passera sin motståndare. Det är ett fullständigt omöjligt spelsätt och helt ärligt, man ser aldrig en spelare spela på det här sättet på atp-touren. Även de mest grusiga spanjorerna förstår att de måste försöka kliva fram till på gräs. Carballes Baena, i princip världens grusigaste spelare, pressade igår exempelvis Querrey genom att spela ett spel han absolut inte spelar på grus. Jag skulle säga att det där inte ens var ett försök från Ymer att vinna matchen. Lite sorgligt.

Sen är det väl kanske lite deppigt att den spelare som Davidovich, ett år yngre än Ymer och för något år sen klart efter honom i hackordningen, kört ifrån så extremt mycket i spelstyrka. Han är en riktigt rejäl professionell spelare på väg mot toppen. Mikael Ymer är ungefär allt det, men tvärtom då.

Tufft också för Elias Ymer som föll direkt i Wimbledonkvalet. Den matchen sändes inte vad jag vet men torsk i raka set mot Ito. Ito, en spelare som normalt tillhör undre halvan av challengertouren. Jag trodde faktiskt inte alls på den torsken men kanske att det är lite tufft att spela på grus i flera månader fram till dagarna innan den här matchen och sen bara ställa om direkt till spel på gräs. Synd, för lottningen på Ymers del öppnade sig lite igår, han hade varit favorit i andra omgången idag om han slagit Ito.

Den riktiga smällen dock, allas vår superhjälte Christian Lindell har tydligen meddelat att han avslutar sin karriär. Där måste man väl kanske ställa sig frågan huruvida han haft en karriär. Man får nog också anta att det kanske har med alla hans uppgjorda matcher att göra. ITF har en historia av att bakom lyckta dörrar erbjuda spelare att lägga av istället för att bli dragna i smutsen genom att bli avstängda. Utan att ha en aningen om det var så här eller inte, han borde lägga av oavsett eftersom han är helt värdelös, men det kom kanske lite för lägligt det här. Det är ungefär nu utredningarna om hans senaste uppenbart uppgjorda matcher borde vara klara så, var och en får väl dra sin egen slutsats. Jag tror i alla fall inte det är så många tennisintresserade svenskar som kommer sakna Christian. De här uppgjorda matcherna är en sak, hans allmänt usla attityd och skiftande mellan länderna han spelat för har nog inte hjälp heller.

Så ja, det var dagens svenska tennisuppdatering det. Vad tycker ni, går det bra?