Wimbledonlottningen

Den är ute! Och nu ska vi prata om den.

Vi delar lottningen i fyra delar då jag tycker att de fyra mest troliga vinnarna har varsin del. Precis som det ska vara.

Inte direkt svårt att kalla detta för Djokovic del. Jag tycker han fått det väldigt väl förspänt inledningsvis. Han har duckat de tuffaste pjäserna fram till semifinal. För just hans del ska det dock sägas att det knappt finns några tuffa pjäser, i alla fall inte utanför de fyra högst seedade och dessa kunde han inte få möta här.

Eller är Rublev en tuff lottning? Kanske på ett sätt, men alternativen när det gäller kvartsseedade spelarna är inte så bra. En lite intressant aspekt är i alla fall att de här två faktiskt aldrig har mötts. Det är rätt osannolikt, men så är det. I alla fall inte i en officiell match.

Nu ska Rublev förstås ta sig till kvarten också, vilket inte känns helt givet. Jag är lite tveksam till hans form på något sätt. Han borde klara det dock. Sinner imponerade inte direkt i sin gräspremiär för året för någon vecka den då han förlorade mot en brittisk skitunge som knappt finns. Eller jo han finns visserligen. Det syns svart på vitt ovan. Han möter Djokovic i första omgången. Jag tror inte att Djokovic kommer förlora mot honom så att säga. Schwartzman då? Kanske. Det är väl Rublevs hot på väg mot kvarten.

För Djokovic del finns det inte mycket att oroa sig över. Anderson är för långt ifrån sin högsta nivå. Gräs, absolut, det är bra för honom, men jag tror inte det hjälper riktigt. Han klarade inte ens av att vinna en challenger på underlaget för någon vecka sen.

Tsitsipas del och för mig är det den här gången givet vem som är andrahandsfavorit. Det är Tsitsipas. Det kommer dock inte bli någon final mellan honom och Djokovic den här gången. De är på samma halva och kan få mötas i semi.

Tiafoe är duktig på gräs han, så ingen bra lottning i första rundan för Tsitsipas som inte spelat någon uppvärmningsmatch på underlaget. Det blir pang på här. Han ska förstås klara det, men det hade kunnat vara enklare. Han hade nog kunnat tänka sig att byta motstånd med exempelvis Djokovic så att säga.

Pospisil i andra omgången också. Otroligt tufft det också. Pospisil har precis kommit tillbaka och imponerade inte i sin comeback tidigare i veckan men grästennis, det kan han och ja, hett om öronen för Tsitsipas.

Khachanov i tredje rundan, eller möjligen McDonald, det är väl ingen superlottning heller men från tredje rundan får man trots allt räkna med tufft motstånd och Khachanovic är inte i toppform.

Evans ska man så klart hålla koll på. Hans säsong hittills har varit långt över vad man kan förvänta sig och nu är han på det som är hans överlägset bästa underlag. Tufft för honom dock. Lopez har i vanlig ordning sprattlat till på gräset under sommaren och han har den senaste veckan slagit bra spelare. De Minaur borde också vara riktigt, riktigt vass på gräs även om han kanske inte visat det ännu.

Shapovalov är en annan spelare som med sitt spel ska vara vansinnigt farlig på gräs. Han har ännu inte riktigt visat det, men det kan släppa när som helst. Det skulle inte alls förvåna mig om han gick till kvarten.

Opelka har vunnit juniorwimbledon men kanske inte visat så mycket på professionell nivå ännu. Men givetvis, det kommer smälla i serven och han är farlig en bra dag. Bautista, han är lika bra på gräs som på andra underlag, givetvis. Han är som ett rakt streck. Men tittar man på hans spelstil, gräs borde vara hans bästa underlag.

Murray då? Nja. Jag är tveksam.

Ganska dålig lottning för Tsitsipas totalt sett. Det är slutsatsen av den andra kvarten.

Är detta Zverevs eller Berrettinis del? Det kan man nog diskutera. För med är de fjärde och femtehandsfavorit i turneringen så att de får göra upp på samma kvart, högst rättvist.

Berrettini är grym på gräs. Och har jättefin form. Så jag tror många håller honom som favorit till att ta sig fram till semi härifrån. Jag väljer nog Zverev, men det är verkligen väldigt jämnt mellan dem.

Eller är detta Humberts eller Kyrgios del? Vilken otrolig match i första rundan där. Matchen mellan dem i Australian Open var helt fantastisk. Kyrgios har faktiskt bara spelat en match sen dess, förlusten mot Thiem i matchen efter. Sen dess ingenting medan Humbert matchat hårt och bland annat hunnit vinna titeln i Halle häromveckan, hans största hittills. Omöjligt att veta var Kyrgios står nu, men om han bara vill är han fullständigt livsfarlig på gräs och ja, det är ju verkligen inte omöjligt att det är han som bara tar sig igenom den här kvarten.

Felix, Karatsev, Isner. Fick man bara köpa biljett för att se matcherna i en av lottningens kvartar hade det inte direkt varit svårt att välja den här.

Nishikori också förresten. Och så det enda svenska inslaget. Egentligen rätt bra lottning för Ymer med tanke på hur under isen Tsonga är, men jag tror tyvärr att Ymer ändå är alldeles för dålig och framför allt för lättspelad för att Tsonga ska kunna undvika att vara bra nog för att vinna. Ingen vidare utvecklingsbar lottning heller för Ymer. Om han skulle slå Tsonga är han helt chanslös mog Felix i andra rundan.

Och här har vi den sista kvarten, Medvedevs del. Deppigt nog. Man hade ju gärna sagt att det var Federers del, men så är det inte. Medvedev känns lite oklar på gräset kanske, men tvärtom jämfört med grus är gräs ett underlag som rent spelstilsmässigt ska passa honom helt perfekt, så väldigt goda förutsättningar för att han ska få till det.

Tuff lottning dock för Medvedev som för bara någon vecka sen torskade mot just Struff på gräs. Det ska väl inte hända igen, men Struff är farlig på gräs och en av de bättre oseedade spelarna så väldigt tuff lottning. Sen ska Cilic också respekteras högst på gräs. Tidigare finalist här i Wimbledon och han vann en av förturneringarna den här gången. Det blir något att bita i för Medvedev det där.

Federer då? Det är ju upp till honom. Han måste hitta något som är klart bättre än det han visat senaste tiden. Om han gör det slår han Mannarino, Gasquet, och Norrie. Om inte så kan han faktiskt förlora mot alla tre. Rätt bra lottning rent allmänt för Federer dock. De där tre till att börja med och sen Querrey eller Sonego som värst i åttondelen. Det är riktigt bra det.

Jag tror ändå att det blir Medvedev som krånglar sig vidare till semi härifrån.

Vad säger Bethards odds då? Jo, de berättar det här.

Davidovich. Undrar vem som tycker att han är den elfte mest troliga segraren i Wimbledon. Tydligen någon.

Djokovic skulle jag säga är ospelbar till det där oddset. Det är inte mer än 50% chans att han vinner.

Tsitsipas är andrahandsfavorit, men lite mer tydlig andrahandsfavorit än vad oddsen talar om tycker jag.

Den jag hade spelat på är nog emellertid Zverev. Ja, jag är allvarlig. Han är så otroligt stabil på att ta sig fram i Grand Slam-turneringarna, gräs ska vara det underlag där han är allra mest farlig, och han är på den något svagare undre halvan. Jag tycker 15 gånger på honom känns helt okej.