Inför första Wimbledondagen

Då var vi framme! Framme vid nästa megahöjdpunkt i tennisvärlden. Om jag får avgöra den absolut främsta turneringen alla kategorier. Om alla spelare blev tillfrågade om vilken turnering de helst vinner så skulle över 50% säga Wimbledon. Den är inte större än de andra slamsen sett till prispengar eller poäng, den är bara störst av andra orsaker.

Vi har redan pratat igenom lottningen. Podden förresten, kom jag på nu. Vi kommer ju podda under varje speldag jag och Nisse och första avsnittet med lottningsgenomgången är ute. Lyssna på det innan dagens spel.

Men nu, dags att titta till första speldagens godbitar.

Ser vädret bra ut förresten? Nepp. Det ska småskvätta under hela dagen så väldigt oklart hur mycket spel det blir. Så lite regn att om det varit grus så hade spelet knappt störts, troligen. Men på gräs bryter man bara det är fukt i luften. Förutom då på de två största banorna som numera har tak. Det kommer alltså bli spel på två banor hela dagen. Hur mycket spel det kommer bli på övriga banor känns däremot som lite av ett lotteri sett till prognosen.

På centercourten inleder Djokovic mot Draper. En ickematch förstås, men Draper slog Sinner på gräs för några veckor sen så på just det här underlaget ska man då förstås inte ignorera honom helt och hållet. Men att försöka säga något spännande om matchen, inte helt lätt. Vi får se den regerande mästaren ta sig vidare till andra rundan, inte mycket mer än så. 14:30 starttid på den.

Den andra matchen på centern startar någon gång efter klockan 18. Murray, dubbel mästare i Wimbledon, senast för fem år sen, ska försöka ta sig an Basilashvili. Otroligt svårbedömt vilken nivå han håller givetvis. Frågar man oddsen här på Bethard så är Basilashvili knappt favorit och jag får nog hålla med om det. Jag är väldigt tveksam till om Murray överhuvudtaget håller för att slå bra atp-spelare ens på gräs numera. Jag tror han är för trasig. Men någonstans vill man väl se hur det ligger till, samtidigt som man kanske inte vill se det. Det är alltid lite jobbigt att se gamla hjältar falla.

På bana 1 har vi bara en match men en fin sådan. Tsitsipas mot Tiafoe och även om jag inte kan påstå att jag tror att det skräller, jag ignorerar inte heller möjligheten. Tiafoe är duktig på gräs, har sett stark ut senaste veckorna och Tsitsipas, hur mycket litar vi på honom på gräs? Han har dammiga 8-7 i matchstatistik på atp-nivå på underlaget, det är inget bra jämfört med andra underlag direkt och dessutom inga uppvärmningsmatcher på underlaget inför den här turneringen. Sen har han tagit stora kliv framåt sen senast han spelade på gräs och gräs är kanske det underlag som ska passa honom allra bäst om han frågar mig. Men jag tycker inte det känns sådär supertryggt överhuvudtaget. Tiafoe ryggar aldrig för stora matcher och ja, den ska jag se i alla fall.

32 matcher totalt idag. Godbitar som Evans-Lopez, Sinner-Fucsovics, och De Minaur-Korda på sidobanorna, bland annat. Men som sagt, lite oklart hur mycket spel det blir, så vi håller oss kanske på de största banorna idag trots allt.

Federer? Han kommer imorgon. Liksom Mikael Ymer. Federer och Ymer, känns ju fullt normalt att nämna dem i samma mening, verkligen.

Nu kör vi! Närmast, podd efter dagens spel. Så håll utkik efter det på kvällarna för att få det snabbaste eftersnacket.