Wimbledon – tisdag

Wimbledon kan väl inte starta på ett mer värdigt sätt egentligen. Heldagsregn, och sen lite spel på kvällen. Och givetvis, att de sen bryter på grund av mörker. Det är inte modernt. Det är inte praktiskt att spela tennis på ett underlag som inte är lämpat för att spela tennis på. Det är jävligt konstigt, och ologiskt, men det är också det största som finns inom vår sport. Det räcker egentligen med att se de första bollarna som spelas i varje upplaga. Det är något helt annat än alla andra turneringar. Det är något pampigt som ingen annan turnering har. Den har en aura den här turneringen som är helt oslagbar. Jag tror att det kan ha lite att göra med att det alltid sett likadant ut. Det är inga reklamskyltar. Det är samma tråkiga färger på allt. Det är som alltid, och därför hoppar minnena till de stora matcherna genast tillbaka på ett annat sätt än de gör i turneringar där allt ser ut exakt som det gör överallt annars.

Kort sagt, det var härligt att ha Wimbledon tillbaka igår och det med storpublik. När den första matchen spelades var det i princip fullt på centercourten. Och Djokovic, han reagerade ungefär som han alltid gör när det är publik numera. Han gick och hånskrattade, skrek, och uppförde sig allmänt medelmåttigt. Och det mot en snorunge till hemmaspelare som inte är särskilt bra. Han förlorade för set, Djokovic. Sen spelade han faktiskt väldigt bra resten av matchen.

Tsitsipas spelade inte bra och är inte vidare. Han är utslagen. Tiafoe var helt enkelt bättre och det var inte ens nära att Tsitsipas lyckades få in något set i ett skede där marginalerna skulle bli små. Han var chanslös. Framför allt var det backhanden som totalt föll ihop. Det såg ut som att han helt enkelt inte hade någon balans i slaget. Som att han inte satte ner fötterna ordentligt och all kraft i slaget försvann. Lite liknande i forehanden. Det var kraftlöst. Han behärskar ännu inte spel på gräs. Faktiskt inte ens i närheten. Och spelaren som jag utmålade som Djokovic största hot är alltså borta direkt. Rätt ointressant att nämna det dock för när man nu såg hur han såg ut, han var inget hot. Han var bara dålig på gräs, lite som han till viss del varit tidigare år på underlaget. Eller om jag ska beskriva hur det för mig såg ut. Det är såhär jag i grunden tycker att det ska vara för Tsitsipas. Han är inte så bra spelmässigt som han varit under sommaren. Eller ja, det är i alla fall den känslan jag har kvar någonstans i bakhuvudet. Att jag vet att det med hans ganska fladdriga grundslag kan se ut såhär, så jag är liksom ändå inte chockad.

Sinner också borta. Han var under med break i första set mot Fucsovics men kom tillbaka och vann det, ganska orättvist egentligen. Sen försvann orättvisan och Fucsovics vann 3-1 i set. Sinner, samma sak där. Han är inte ens i närheten av att behärska gräs ännu. Hans grässäsong bestod av två förluster, mot Draper och Fucsovics. Han behöver helt enkelt utbildning i hur man spelar på gräs.

Davidovich, Opelka och Basliashvili andra seedade spelare som försvann. Davidovich förlorade en jämn match mot Kudla som är en extrem grässpelare. Inte mycket att säga om. Opelka förlorade mot Köpfer och där är det väl lite så att om man inte riktigt hänger med spelmässigt på andra underlag, då gör man det verkligen inte på gräs om man inte försöker anpassa sitt spel och det gör inte Opelka. Serven, absolut, men den är ju rätt svår att hantera på andra underlag också, så han behöver liksom inte gräset för att få utdelning på serven. Gräset blir bara en motståndare för honom som gör honom ännu sämre när bollen är i spel.

Och så var det Basilashvili som föll mot Murray. Murray var på väg mot en rätt enkel seger. 2-0 i set och 5-0 i tredje. Det låter tryggt ändå. Vad som hände sen vet jag faktiskt inte. Jag tittade på fotboll. Men 7-5 Basliashvili i det setet i alla fall. Det blev en halvtimmes paus för att bygga om centercourten och efter den bröt Murray direkt och var sen bara bättre igen. Pauser i tennismatcher är inte alltid så rättvisa. Efter matchen deklarerade Murray att han är tillbaka i toppen med motiveringen att Basilashvili är rankad 28:a i världen. Jag vet kanske inte om jag riktigt håller med.

Det var vad jag ville berätta om gårdagens spel.

Idag då?

Väderprognosen ser förbättrad ut. Det är några minimala regndroppar i prognosen men nu är det så lite att jag tvivlar på att de ens kommer stoppa spelet för det. Mycket talar för att vi får en full dags spel idag.

Godbitarna?

De kommer här.

12:00 Evans-Lopez 1,46-2,90 Bethard

Det luktar supermatch lång väg här tycker jag. Otroligt olika spelstilar, men ändå extrema grässpecialister båda två. Rätt kul faktiskt. Båda är offensiva, men Lopez är liksom offensiv i serven och eventuellt attacken efter serven. Evans har ingen serve utan letar sedan hela tiden läget att attackera. De är liksom offensiva i olika skeden så att säga. Evans ska vara bättre numera, men räkna aldrig bort Lopez på gräs. Det kan bli kul det här.

12:00 De Minaur-Korda 1,62-2,45 Bethard

De Minaur är veteranen här. Korda är 1,5 år yngre. Vad säger vi om den här matchen då. Det kan nog bli lite försiktigt spel tror jag. De Minaur är inte den som vill attackera eller föra spelet. Korda är ganska smart och kommer inte ta några risker genom att pressa De Minaur för mycket i hörnen då det knappt är lönt ens på gräs. De Minaur visade fin form inför turneringen vilket även gäller Korda. Om Korda spelar smart tror jag han kan vinna på att han har den lite bättre serven. Det skulle kunna bli jämnt i spelet.

16:00 Federer-Mannarino 1,16-6,00 Bethard

Blev sent för Federer igår kan man tro. Tur att han har en ganska sen starttid idag. Ett visst stresspåslag lär han ha haft under straffläggningen också. Vem vet, det kanske får gubben att pigga på sig lite. Mannarino, han duttar, han duttar, och han duttar lite till. Han gör egentligen samma sak på gräs som på andra underlag. Skillnaden är mer att hans slag automatiskt blir giftigare på gräs. Bollen glider undan och hans mycket lösa slag blir därmed inte så lösa i praktiken. Vi får se hur Federer hanterar det här. För den vanliga Federer är det här en spelare han bara blåser bort. Men nu, är han säker nog för att hantera detta? Vi får se.

16:00 Humbert-Kyrgios 1,55-2,65 Bethard

Kyrgios har inför matchen deklarerat att han är i London på semester och att han egentligen är osäker på om han vill spela mer, men att han ändå känner att han ”har lite mer att ge” till sporten. Någon kanske skulle upplysa honom om att han knappt börjat spela tennis och att han ännu inte uppnått ett skvatt. Tänk så dålig prognosen skulle vara om Kyrgios slutade spela tennis. Han skulle bränna de pengar han tjänat in på något år och sen skulle den där misären som drabbar alldeles för många idrottsmän som lägger av uppstå. Han gör nog klokt i att fortsätta tills han blir vuxen i alla fall. Humbert är skitbra. Kyrgios är lite bättre om han verkligen vill. Hyperoffensiva rackare. Om Kyrgios är på humör blir det en grym match, och om han försöker tror jag han vinner.

18:00 Medvedev-Struff 1,16-6,00 Bethard

Med Tsitsipas utslagen blir man ju ännu mer nyfiken på Medvedev. Medvedev som har det optimala spelet för att spela på gräs. Nu handlar det bara om att han ska försöka anpassa sig och hitta sin högsta nivå. Jag tror absolut att Medvedev kan slå Djokovic på det här underlaget, men då måste han underkasta sig de små förändringar som krävs för att lyckas. Vi får se hur det blir. Strugg här. Farlig på gräs, Struff. Han slog också Medvedev på det här underlaget för ett par veckor sen. En mycket svag Medvedev visserligen, men ändå. Jag tror inte det händer igen. Jag tror Medvedev vinner övertygande idag.

19:00 Tsonga-M.Ymer 1,95-2,00 Bethard

Det är liksom så många bra matcher så det är larvigt åt det. Massor av bra matcher spelas som jag inte ens nämner. Exempelvis spelas Carreno Busta-Querrey samtidigt som den här. Men många kommer väl titta på den här matchen. Vi får väl se om Tsonga ens kommer försöka ge det ett rejält försök. Jag tror det är ungefär det som krävs, inte mer. Försöker han och är lite halvdålig, då vinner han. Om han vet vem det är han möter och är medveten om att det bara är att pumpa Ymers forehand, då vinner han utan tvekan. Troligen är det dock så att Ymer är så obetydlig att Tsonga inte kommer in med någon direkt taktik. Jag tror han vinner ändå, men det underlättar kanske inte. Bra odds på Tsonga. För mig är han storfavorit, även om han numera är i princip värdelös.