Inför kvartarna

Spelprogrammet är nu ute. Det är dags att försnacka morgondagens kvartar i Wimbledon.

Man kan välja att lyssna också. Jag och Nisse har spelat in podden inför matcherna. Nu ska jag skriva samma sak också, antar jag. Eller så skriver jag något helt annat. Det vet man faktiskt aldrig.

14:00 Shapovalov-Khachanov 1,38-3,35 Bethard

Läge för båda att gå till semi i en slam får man väl börja med att säga, men mest är det väl ändå läge för Shapovalov att etablera sig som en av de bästa spelarna i världen med en semifinal här. Det är inte helt enkelt att klättra rankingmässigt just nu. Han måste i princip vinna turneringen för att klättra något, men rankingen är ju inte allt, särskilt inte just nu när den är så pajasig som den är. Bara det att Medvedev hade chansen att bli världsetta den här veckan. Snälla nån säger jag om det. Man ska kanske vara åtminstone i närheten av att vara bäst för att bli världsetta, kan i alla fall jag tycka.

Shapovalov var en spelare jag varnade lite för inför grässäsongen. Han har inte riktigt fått till det på gräs tidigare, men han har ett spel som är så perfekt som det bara kan vara på gräs och som han varvat upp i den här turneringen. De senaste matcherna mot Murray och Bautista har varit extremt imponerande.

Khachanov kanske inte lika imponerande riktigt. Han har snarare levt högt på en bra lottning.

Helt och hållet upp till Shapovalov det här. Khachanov kommer inte kunna göra något för att ta bort möjligheten för Shapovalov att spela sitt eget spel utan det blir bara en fråga om Shapovalovs nivå. Håller han en nivå som är i närheten av den han hållit i de senaste matcherna har Khachanov inte en chans. Men vi vet hur det är med Shapovalov. Det är svajigt. Plattmatcherna kan komma från precis ingenstans.

14:30 Djokovic-Fucsovics 1,03-20,00 Bethard

Tre procents ränta, det får man inte på banken numera direkt. För helt ärligt, vad ska egentligen hända för att Djokovic ska förlora den här matchen? Det är inte grus längre där han kan vara direkt dålig. Det är gräs, hans antagligen allra bästa underlag numera och vad ska han göra liksom, Fucsovics? Han får väl försöka med något liknande det han gjorde senast mot Rublev. Att ligga på och över gränsen för vad han klarar utan att missa men man ska vara väldigt klar med en sak. Det kommer inte räcka här. Det som var en av hans bästa matcher någonsin mot Rublev kommer knappast ens ge honom ett set här.

Kort sagt, jag är inte så spänd på den här matchen.

17:00 Berrettini-Felix 1,30-4,00 Bethard

Känns det inte som att Berrettini får sägas ha tagit ett kliv till att bli en mer stabil topp-10-spelare nu? Återigen, det går inte att klättra på rankingen just nu, typ. Men rent spelmässigt. Han var hur bra som helst på grus under sommaren och sen direkt över till gräset som är hans bästa underlag, och ännu bättre här. Sen har vi hardcourt också som han klarar hur bra som helst. Han är en väldigt rättmätig topp-10-gubbe numera.

Något Felix säkert siktar på att bli också när han blir stor, men en liten bit kvar dit ännu. Han är en sämre spelare än Berrettini.

Flera saker talar för Berrettini tycker jag.

Han har den bättre serven. Felix returnerar lite bättre, men det är ändå Berrettini som kommer få mer utdelning på serven. Mycket är vunnet där.

Berrettini är den starkare spelaren när det hettar till, viktiga poäng alltså. Inte en oviktig parameter på ett underlag med små marginaler.

Berrettini är den av dem som har det mer tydliga vapnet i spelet. Han har en forehand där han kan trycka till och avgöra utan problem. Felix har det lite tuffare på den fronten.

Felix är någonstans kanske lite stadigare när bollen är i spel. Berrettini har en svaghet i sin backhand, Felix har ingen svaghet i spelet. Så lyckas han låsa Berrettini i backhanden kan nog Felix vara lite bättre när bollen är i spel, men frågan är om det räcker i och med att Berrettinis serve kommer fira triumfer.

Det är ingen ospännande match på något sätt, men Berrettini är en väldigt rättmätig favorit tycker jag.

17:30 Federer-Hurkacz 1,44-3,05 Bethard

Hur hade oddsen varit om det varit Medvedev på andra sidan nätet för Federer? De omvända kanske? Något åt det hållet tror jag. Så givetvis, Federers chanser att avancera ökade ganska mycket av att Medvedev föll ifrån idag.

Det här hade ju varit en roligare match om det varit Medvedev som motståndare, men man får ju tänka lite på framtiden också. Vi vill ha med oss Federer fram, helst hela vägen till final, och det här ökar på chanserna kraftigt.

Borde passa Federer bra det här. Han har alltid haft mer eller mindre lätt mot den här typen av stora, oformliga klunsar som mest bara slår hårt och inget mer. Lite elakt mot Hurkacz kanske. Han är på intet sätt en talanglös spelare, men han servar och slår hårt. Några andra styrkor finns egentligen inte.

Hård och fin serve, Hurkacz, men knappast lurig eller bra vinklad. Det kommer komma hårda bomber mot Federer. Bomber som han kommer kunna blockera precis som han vill och sen är spelet igång. Spelet där Federer mest bara kommer behöva variera lite så kommer Hurkacz få stora problem.

Ingen större returnerare heller, Hurkacz. Det är sånt som Federer inte hatar, så att säga.

Osäkerheten finns så klart fortfarande kring Federers nivå. Detta är den bästa spelaren han mött hittills under turneringen, men som jag ser det ska det finnas nivå nog i Federer för att vinna den här matchen också.