Inför semifinalerna

Då var det semifinaldags. Djokovic mot Federer, Nadal mot Murray? Kanske inte, men tänker man så, då lever man ju möjligen lite i forntiden.

Om man vill kan man lyssna i ljudformat.

14:30 Berrettini-Hurkacz 1,48-2,95 Bethard

Hurkacz. Det är som att någon driver med en. Polacker har en historia av att skrälla i just Wimbledon dock. För några år den mötte ju Janowicz och Kubot i kvarten, Janowicz var i semi. Saknar Janowicz.

Jag ska inte säga att det hade varit en ointressant match om de mötts i första omgången av den här turneringen. Jag hade nog sagt att det var en dålig lottning för Berrettini, att Hurkacz är en av de bästa oseedade spelarna, men att Berrettini kommer klara det. Mer än så hade det inte varit. Jag har troligen inte marknadsfört den som en av de bästa matcherna i första omgången.

Nu var det omöjligt. Hurkacz har samlat massor av enkla poäng under den här säsongen, han har därmed en hög seedning i den här turneringen, och därmed kan han så klart inte möta en annan seedad spelare direkt. Men för några månader hade det varit möjligt. Om Hurkacz blivit så mycket bättre sen dess, jag vet inte. Han vann Miami utan motstånd och nu har han skrällt i ett par matcher här. Han har satt alla fötter rätt i år helt enkelt. Han har dragit nytta av svaga startfält, han har fått självförtroende av det och det gör att allt nu plötsligt går mycket lättare för honom. Semifinalen här är en megaframgång för honom.

Och givetvis, även om man instinktivt vill säga att det här är en helt sjuk lottning för Berrettini som har chansen att gå till final i Wimbledon utan att egentligen ha behövt möta någon tuff motståndare. Man kan vända på det också. Det är en otrolig möjlighet för Hurkacz det här. Jag tror knappast han kommer gå till någon mer semifinal i en Grand Slam-turnering under karriären och skulle han göra det ska det otroligt mycket till för att han ska ha en enklare motståndare än Berrettini.

Vad tror vi då?

Framför allt tycker jag oddset på Berrettini börjar kännas väldigt trevligt. Förlorar han verkligen mot såna här spelare numera? Knappt. Nu har han bevisligen förlorat mot Hurkacz, det ser ni däruppe. I Miami 2019. Han har förresten också slagit honom. I kvalet till Australian Open 2018. Varför inte kvalmatcher räknas till den officiella statistiken, det är inte jättelätt att förstå.

För mig är det ganska enkelt det här. Undermedvetet gör jag alltid någon slags bedömning av spelarnas kvalitéer. Hur bra serve har de, hur bra forehand, hur bra backhand, hur bra rör de sig, är de jämna eller ojämna. Ungefär så.

Berrettini bättre serve.

Berrettini bättre forehand.

Berrettini bättre backhand.

Berrettini rör sig bättre.

Berrettini är stabilare.

Absolut. Det är med darr på ribban i grundslagen, men jag hade valt honom. Marginalerna är inte jättestora någonstans men han är bättre, och lägg därtill att han är bombsäker mentalt. Det kommer krävas ganska mycket i form av att Berrettini är dålig och Hurkacz är bra idag för att det ska skrälla tror jag.

Spelet då?

Ja, de gör ju samma sak egentligen. Så det blir väldigt lite konstigheter. De servar. Sen kommer de stå och bolla. Berrettini kanske tar lite mer initiativ att försöka avgöra, men det kommer bli ett ganska ordinärt bollande när bollen är i spel.

Jag tror Berrettini tar den första finalplatsen.

16:30 Djokovic-Shapovalov 1,11-8,25 Bethard

Favoriten på väg upp i odds här också faktiskt. Under gårdagen var Djokovic nere under 1,10. Marginellt, absolut, men vissa tror i alla fall på en chans för Shapovalov här.

Gör jag det? Jag gör väl inte det riktigt.

Shapovalov har tagit två set på sex matcher mot Djokovic. De flesta förlustseten har inte varit jämna. Det är ganska lätt att förklara. Shapovalov är osäker. Han är en spetsig spelare som kan avgöra om han får rätt lägen. Om han tvingas stå och bolla från baslinjen är han hopplöst osäker. Ganska lätt att dra paralleller till Federer och hans försök att hantera Djokovic genom åren. Djokovic har världens bästa returer, i Shapovalovs fall är det kanske inget plus att Djokovic returer mot just vänsterhänta är extra överlägsna. Det gör att man inte får så bra lägen mot honom direkt efter serven, och när bollen väl är i spel missar ju inte Djokovic. Då är det inte så bra att vara hopplöst osäker i bollandet. Shapovalovs osäkra backhand kommer få bekänna färg idag så att säga, och att det slaget ska klara av att ta sig igenom den här matchen, jag tror inte det. I just det här mötet får han sota dyrt för att han ännu inte har en bra slice från den sidan. Han kommer stå och veva på, och bollarna kommer flyga åt alla möjliga håll.

Jag tycker det känns otroligt jobbigt för Shapovalov det här. Det är väl underlaget som kanske kan hjälpa honom. Inte för att han är mer grässpecialiserad än Djokovic utan för att det per definition blir mindre spel på det här underlaget än på andra underlag. Det gynnar honom, men jag tror inte det kommer hjälpa.

Jag tror att Djokovic tar den andra finalplatsen.