Inför finalen

Vilken supersöndag. Idag startar kvalet till Båstad!

Okej, det kanske var lite skoj. Idag är det två fantastiska idrottshändelser. Båstadkvalet kanske inte är en av dem. Vi kan prata mer om det imorgon.

EM-finalen, den får nog ändå andra skriva om, men jag får säga att det känns som en ovanligt intressant final. Finalerna brukar inte kännas superheta på förhand för min del men ikväll blir det kul.

Och så har vi vår final. Den här.

15:00 Djokovic-Berrettini 1,20-5,25 Bethard

Lite David mot Goliat är det väl trots allt. Kanske inte bildligt, han är ju en lite större pojke än Djokovic rent fysiskt, Berrettini men där stannar det väl. Vi pratar om tidernas bästa och snart utan diskussion största tennisspelare mot en spelare som kommer vara en parentes i den nutida tennishistorien om några år, som bäst. Hur troligt är det ens just idag att Berrettini kommer vinna en Grand Slam-titel under karriären? Idag är det en chans på fem. Hur många fler lägen kommer han få? Troligen inte jättemånga. Vad kan det vara, omkring 50% chans att han någon gång vinner en Grand Slam-titel kanske. Om man räknar in den fina möjligheten idag. Djokovic? För hans del är det nu ungefär 50% chans att han vinner alla fyra Grand Slam-titlar under det här kalenderåret, 2021. Jag kanske tog i lite. Jag kollade oddsen här på Bethard. 2,10 står han i att vinna US Open. Man måste ju ha med i beräkningen där att Nadal och Thiem troligen återkommer, Medvedev lite farligare då kanske, Tsitsipas, och så vidare. 2,52, det vill säga omkring 40% chans att han i år vinner alla slams.

Nu ska vi kanske ta den här finalen i hamn först och visst vinner han den här, Djokovic. Jag tycker inte det finns någon större logik i att han ska förlora den.

Om man ska tänka lite positivt ur Berrettinis synvinkel så ska man väl titta tillbaka till matchen i Franska Öppna senast. Berrettini var trots allt inte helt borta och om precis allt hade stämt så hade han kunnat vrida in matchen i ett avgörande set. Kanske ännu mer från den matchen dock. När han lyckades vrida igång publiken ordentligt i tredje set så växte han, och Djokovic blev arg. Samma sak är klart möjlig att göra idag. Det är ingen som hejar på Djokovic i Wimbledon. Alla kommer vilja att han ska förlora. Berrettini har alla möjligheter att dra igång publiken och Djokovic kommer då högst troligt bli grinig som vanligt.

Ska man tänka lite negativt ur Berrettinis synvinkel så, han tog ett set med darr på ribban i Franska Öppna. Då var det grus. Han är bättre och mer farlig på gräs än på grus, men Djokovic är numera angränsande till svag på grus, gräs är numera högst troligt hans bästa underlag. Det finns ingen underlagsfördel för Berrettini idag. Underlagsfördelen fanns snarare i Franska Öppna, och där var han ärligt talat otroligt långt efter spelstyrkemässigt.

Berrettini har inte slagit Djokovic. Inte slagit Nadal. Inte slagit Federer. Inte slagit Medvedev. Inte slagit Tsitsipas. Thiem är den enda av världens bästa spelare han slagit. Det är få matcher mot var och en av dem, men han har än så länge inte varit någon jättedödare direkt, Berrettini något som ligger helt i linje med verkligheten även i praktiken. Han är fruktansvärt stabil mot svagare motstånd. Nästan ingenting i hans spel kan gå fel. Han är lika bra varje gång. Men när nivån hoppar upp till den högsta i världen har han svårt att få det att räcka till spelmässigt och det är nog lite som det är. Han vrider ur max av sig själv varje gång han står på tennisbanan. Det går inte att vrida ur så mycket mer när det skulle behövas för att skrälla mot en av de bästa.

Jag tycker ändå underlaget är något som är bra för Berrettini. han har serven att luta sig mot och inte ens Djokovic returnerar bra nog för att han ska vara med och hugga i jättemånga av Berrettinis servegem. Det gäller för Berrettini att hitta något flyt där han får med sig de jämna gemen i egen serve och sen så, han måste ha en av sitt livs bästa dagar helt enkelt där han kan utmana Djokovic lite i bolandet också.

Det känns svårt. Jag tycker att allt talar för Djokovic idag men det är ju för att han är så jävla bra. Berrettini var en av de mest troliga finalisterna i den här turneringen, han är fruktansvärt bra på gräs och han har stått lite på tur för en finalplats. Han är egentligen redo för det här, men ingen är väl egentligen redo för att slå Djokovic i Wimbledon. Rätt otroligt egentligen. Djokovic går upp på sex titlar i Wimbledon idag. En mer än Björn Borg. En efter Sampras och två efter Federer. Han kommer liksom smyga ikapp de där också de närmaste åren och kanske bli tidernas störste i Wimbledon också, trots att ingen ens pratar om honom som en utpräglad grässpelare. Helt otroligt.