Inför Båstad

Båstadtennisen är igång, men jag vet inte, är det någon som märkt det? Cmore, som sänder i Sverige, visar just nu Cecchinato-Gasquet, bara som stream, inte i någon kanal, och de har inte bemödat sig att ta in en svensk kommentator. Det säger väl egentligen allt. Och jag förstår dem till hundra procent. Vad har egentligen hänt? Inget har hänt till i år, men vad har hänt från tiden då Båstad var atp-tourens hetaste turnering. Den spelare som alla ville delta i. Den turnering som alla tennisintresserade i Sverige vallfärdade för att se på plats, typ, och som också följdes på plats av massor av människor som inte ens är intresserade av tennis.

Svaret på frågan är att turneringen gradvis har havererat. Det började väl någonstans med att man slog sig till ro och trodde att hajpen skulle vara för evigt. Man slutade anstränga sig för att få dit bra spelare. Hajpen avtog. De bra personerna som byggt upp turneringen försvann. Och kvar fanns en rätt usel 250-turnering på atp-touren som spelarna plötsligt inte alls var så sugna på att komma till då det inte fanns någon hajp längre.

Jag har sedan ganska många år klivit av efter att ha varit på plats i dryga 10 år. Det är inte ens i närheten att jag ska motivera mig att lägga en vecka på att åka och titta på något som helt enkelt inte är särskilt bra.

Men visst, spel på svensk mark, och vi får väl behandla turneringen lite bättre än vi behandlar andra 250-turneringar.

Faktum är att startfältet faktiskt såg rätt bra ut på förhand med ett gäng bra spelare men allihopa hoppade av i stort sett alla hoppade av och kvar blev detta. Det är halvhyfsat för att vara en 250-turnering, men man minns ju hur det en gång var med topp-10-spelare och så vidare.

Som alltid i de här små turneringarna, det handlar allra mest om vilka som vill något.

Ruud kan man väl tänka sig att han är sugen på att vinna det närmaste en hemmaturnering han har. Ingen vild gissning att det dyker upp en turnering i Norge de närmaste åren och vem vet, då kanske Båstad ligger pyrt till som arrangör.

Garin, kanske inte. Man vet inte hur sugen han är på det här. Fognini, ja försök gissa om han är sugen eller inte. Millman? Det är inte bra om Millman är fjärdeseedad i en turnering, det är det inte. Musetti så klart jätteintressant. Lite synd att han och Ruud möts redan i kvarten. Hade passat som en final det.

Svenskarna?

Jag satt faktiskt och tittade lite på kvalet igår och det var väl inte så festligt där. Markus Eriksson var nära i första mot Fabbiano, mindre nära i andra även om han kom tillbaka lite på slutet. Spelmässigt inte nära. Leo Borg var helt overkligt långt ifrån mot Cerundolo. Vet inte om man kan bli mer junior än vad Borg är. Lite svindlande att han bara är ett år yngre än Musetti.

Sen var det en svensk som faktiskt tog ett set i kvalet. Carl Söderlund, som väl fortfarande går i skolan i USA. Rätt otroligt det där. Han är 24 år gammal och går fortfarande i skolan. Jag antar att han inte har någon idé om att bli professionell tennisspelare. I så fall verkar det ju spontant dumt att lägga halva karriären på att gå i skolan.

Nu tror jag dock att i hans fall är nog skolan och sen kanske ett vettigt jobb en god idé. Han kommer inte bli någon professionell tennisspelare. Jag trodde faktiskt att han skulle vara ganska mycket bättre. På ett sätt är han bra. Slagmässigt är han bra. Han har fina slag och är rätt duktig på att välja rätt slag. Lite sällsynt för att vara en svensk spelare. Men temposvagheten, det var något av de jävligare jag skådat. Mycket märkligt. Han var liksom tempotorsk från första boll. Det spelade ingen roll att han ofta stod ett par meter bakom baslinjen. Han var i konstant tidsnöd och att han vann första och var break upp i början av andra säger en hel del om hur uselt motståndaren Rola spelade. Rola som normalt harvar på challengertouren spelade i ett tempo som Söderlund inte ens var halvnära på att hänga med i. Märkligt som sagt. Söderlund är en av de bättre spelarna i collegetennisen och de bästa som kommer ut därifrån brukar duga på challengertouren men man kan väl anta att nivån gått neråt de senaste åren vilket känns ganska sunt. Det är som sagt kanske inte så smart att gå i skolan under halva tiden av det som normalt är en tenniskarriär. Det har nog de flesta förstått vid det här laget och väljer antingen att satsa på tennisen, det vill säga inte gå i skolan, eller att helt enkelt steka tennisen direkt och fokusera på annat.

Så har vi så klart svenskarna i huvudturneringen också.

Elias Ymer fick en fin lottning i form av Daniel som han slog i Australian Open-kvalet tidigare i år. Väldigt medelmåttig för sin ranking, Daniel, och i kraft av hemmaplan tycker jag Ymer ska vara favorit där. Sen förstås tufft om det blir Musetti i omgång två men för Ymer i den position han befinner sig i är ju en matchvinst på atp-nivå något väldigt bra.

Mikael Ymer drog en ännu större vinstlott. Ruusuvuori är visserligen en bättre spelare än honom själv men svag på grus Ruusuvuori så Ymer blir klar favorit där. Sen Cuevas eller Gombos i andra rundan, jättefin lottning det också. Cuevas är på dekis och Gombos svag på nivån. Sen kan han väl hoppas på att Fognini strular bort sin första match så kan vägen plötsligt ligga väldigt öppen mot hans största framgång i en atp-turnering hittills.

Vi säger väl så, och följer givetvis upp det här under veckans gång.