Hur borde han lägga upp det?

Om man var Djokovic nu. Hur skulle man göra det?

Det enda vi kan vara helt säkra på är att Djokovic inte tänker som oss. För han är en utomjording. Men man kan väl ändå spåna lite, hur hade man valt om man var han? Han har trots allt rätt spännande val att göra framöver. För han har ju chansen att göra något som ingen annan gjort förut. Frågan är bara hur mycket han ska gapa efter.

Han har vunnit de tre första Grand Slam-turneringarna i år. En gång tidigare har en spelare haft det läget. 1969, faktiskt det första året som Grand Slam-turneringarna var öppna för alla, så vann Rod Laver de tre första, och han vann också den sista. Man behöver väl kanske inte säga två gånger att det var en annan tid, konkurrensen var också en annan och jag tycker väl egentligen inte att man ska kalla det för samma idrott riktigt. Det var något annat då än det är nu. Dessutom, 1969 var inget OS-år, och tennisen var borta från OS mellan 1924 och 1988. Rod Laver hade det året, 1969, inte chansen att vinna de fyra slamsen plus OS efter Wimbledon. Det har nu Djokovic.

Varför jag skriver om uråldrig historia som inte har något med riktig tennis att göra, det vet jag inte riktigt. För det man ska prata om är givetvis att Djokovic har chansen att göra något som ingen annan någonsin har gjort. Och att någon ska göra det, chansen kommer bara en gång vart fjärde år, och för att lyckas måste man vara helt overkligt överlägsen. Lite svindlande kanske. Kommer man spela tennis år 2250? Jag vet inte. Men jag skulle säga att om man fortsätter spela tennis under överskådlig framtid borde det rimligen ta hundratals år innan någon lyckas med detta. Om nu inte Djokovic lyckas i år vill säga.

Tennisen i OS börjar om 11 dagar, den 24:e. Djokovic har ännu inte bestämt sig för huruvida han ska delta. Ganska tajt tidsmässigt får man säga att inte ha bestämt sig kring något som ligger så nära i tiden, dessutom väldigt långt bort. Ser man till hur spelarna helst förbereder sig inför de långväga stora turneringarna så borde han redan vara på plats. Det har låtit lite som att det är 50/50 på honom. Vad jag tror? Jag tror han kommer spela. Han är ju aningen nationalistisk, Djokovic, och jag tror det kommer ta emot för honom att inte åka dit och hämta guldmedaljen. För det är väl bara att hämta guldet? Det är det ju faktiskt inte. Jag tror faktiskt att många snöat in lite för mycket på avhoppen. Nadal, Federer och Thiem deltar inte. Men Medvedev, Tsitsipas, Zverev, Berrettini och Rublev ser fortfarande ut att vara med om jag inte missat något. Hela snorungeligan alltså. Nog för att Djokovic är mycket bättre, men det är inte som att det är Mikael Ymer han behöver slå för att vinna direkt.

Han vinner OS-finalen den första augusti. Han spelar sen sin första match i US Open den sista augusti. Är inte det helt perfekt egentligen? Djokovic gillar inte att spela uppvärmningsturneringar. Han kan med väldigt gott samvete steka både Toronto och Cincinnati som spelas mellan OS och US Open. Han hinner vila lite, han hinner förbereda sig. Jag tycker det låter väldigt genomförbart.

När han sen vunnit US Open i mitten av september kan han väl ta en rejäl paus, och rikta in sig på att vinna slutspelet. Och han skulle då kunna avsluta säsongen med att ha vunnit samtliga betydelsefulla turneringar. Det hade varit ett bra sätt att slå in spiken i kistan för alla former av diskussioner kring att det skulle finnas en topp-3 genom tiderna eller något åt det hållet. Det enda tråkiga är väl att han faktiskt strulade bort ett par matcher under våren. Evans i Monte Carlo, Karatsev i Belgrad. Och så förlorade han ju mot Nadal i Rom också som kanske inte var strul. Han har i alla fall fortfarande chansen att avsluta säsongen som obesegrad på två av de tre underlagen.

Vi hoppas att han ger det chansen, eller vad säger ni?