Kvartsfinalklart i Båstad

Klang och jubel, vi är framme i kvarten i Båstad.

Undrar om de kör några egna superrestriktion som gör att de inte tar in någon publik. Det ser i alla fall ut så på läktarna. Eller ja, det går att köpa biljetter, men det år något hundratal som tittar på matcherna, som bäst. Nu är det ju kanske lite tufft. Man får inte mycket ditresande publik en sommar som denna men det är ändå påtagligt hur extremt litet intresse turneringen tilldrar sig. Cmore som sänder gör det än så länge bara i appen, inte i någon tv kanal och man har kört med de engelska standardkommentatorerna. Helt sjukt verkligen hur det förfallit jämfört med för några år sen. Lite ledsamt på något vis.

Vad säger vi om spelet då?

Svenskarna, lite under medel kanske. Mikael Ymer förlorade Ruusuvuori som är direkt svag på grus. Det kunde man bland annat se idag när han blev överkörd av Gombos som normalt inte håller på den här nivån. Underkänt skulle jag säga och kanske ytterligare ett litet bevis på att Mikael Ymer inte riktigt håller på atp-nivå som läget är nu. Väldigt synd, som ni ser föll Fognini idag så om han slagit Gombos, som han ska göra, så hade Garballes Baena, en spelare Ymer också ska slå, väntat i kvarten. Det var lltså en möjlig semifinal och karriärens största framgång som spelades bort mot Ruusuvuori. Såg inte jätteintresserad ut heller, Ymer. Det är svårt att riktigt förstå vad det är som händer där.’

Elias Ymer vann en match mot en högre rankad spelare, det är förstås bra. Sen storstryk idag mot Laaksonen som är en bra spelare men inte en av de bästa på challengertouren och lite samma sak som för Mikael. Det var en sällsynt bra chans att nå en framgång det här, så synd att han inte tog den. Elias skulle verkligen behöva poängen också för att få lite styr på sin ranking. I hans fall hade det som synes dock inte funnits någon öppning mot semifinalen, så det var i alla fall bara en matchvinst han spelade bort.

I övrigt då?

Kul för turneringen förstås att Ruud och Garin klarade sina första matcher nu när Musetti och Fognini föll direkt. Alla andra seedade spelare borta, så det är väl ingen jättevågad gissning att de möts i final på söndag. Det är ärligt talat i princip sex challengerspelare kvar förutom de två toppseedade.

Om man ska hålla koll på något av blåbären från imorgon så skulle jag säga att det är Rinderknech. Otrolig utveckling på honom det senaste året och han börjar kännas som en topp-50-spelare, trots att han ännu inte är rankad topp-100. Ser inte allt han gör väldigt mycket ut som det gjorde för Mario Ancic? Jag tycker nog det.

Festligt är det inte, men nu har vi i alla fall uppdaterat Båstad. Vi tar väl en slutrapport i helgen också.