Rankingläget just nu

De har fortfarande mig veterligen inte återställt atp-rankingen eller tagit beslut om att den ska återgå till det normala där man får räkna poäng för ett år tillbaka. Därför så är det intressanta just nu att titta på årsrankingen. Faktiskt det intressanta i vanliga fall också såhär års. Tre slams är spelade, säsongen har satt sig, och det är inte orealistiskt att rankingen ska se ut ungefär såhär när säsongen summeras.

Topptian just nu. Rätt intressant med åldern på spelarna. Minns för några år sen när det kändes som att typ alla i toppen var över 30 år gamla. Nu är det Djokovic, Nadal och ett gäng snorungar, typ.

Nadal förresten, kommer han verkligen lyckas vrida det här till att ha en bra ranking vid årets slut? Det får framtiden utvisa. Nära upp till plats fyra för honom i alla fall men väldigt jämnt där.

Som jag skrev efter Wimbledon, att Medvedev hade kunnat bli världsetta efter den turneringen, det är ett rent skämt. Han är inte direkt nära Djokovic som synes, och han har också ett gäng spelare före sig. Tsitsipas ganska långt före till och med. Intressant med Tsitsipas. Jag skulle säga att det ska ganska mycket till för att han inte ska sluta året som världstvåa.

Berrettini så klart, fina poäng för Wimbledon gör att han kommer slåss om att vara topp-5 vid årets slut istället för att som senaste åren slåss för att vara topp-10.

Hurkacz och kanske också Karatsev är de som jag tror kommer misslyckas med att vara topp-10 vid årets slut. Shapovalov inte given där heller, men hans chanser är ändå goda. Om Hurkacz slutar året som topp-10, då kommer jag äta upp min hatt. Utan kryddor.

Kan ha varit ett vågat löfte det där ser jag. 700 poäng ner och två spelare emellan dessutom, nja, han klarar det inte. Vi kör på hatten. Han är för dålig.

Här de som jagar och jag måste säga att Ruud börjar kännas som en realistisk topp-10-gubbe. Det finns några platser lediga där på slutet och hans är verkligen en poängmaskin. Han har haft sitt bästa halvår, han är en grusspecialist, men helt omöjligt är det inte.

Sinner kanske snarare. Han hade en mörk grässäsong men räkna med att han blir att räkna med nu på hardcourt framöver. Han bör ta en av topp-10-platserna vid årets slut. Om man jämför honom med Hurkacz så, han är ju inte lite bättre, så att säga.

Bautista brukar normalt ligga lite bättre till. Lite halvsvag årsinledning för hoonm.

Schwartzman likaså. Ett steg tillbaka jämfört med senaste åren.

De Minaur och Korda, i synnerhet Korda, lär attackera mot topp-10 under årets andra halva. Korda är väl den som bäst tydliggör hur atp-rankingen har havererat. Han är rankad 46:a i världen på atp-rankingen. I verkligheten är han inte alls långt ifrån topp-10.

Sonego och Fucsovics två spelare som får vara supernöjda med sina säsonger. Norrie förstås också. Jag tror inte att någon av dem lyckas hålla sig topp-20, men fantastiskt bra hittills.

Här är det väl inga konstigheter alls egentligen? Basilashvili så klart, som vanligt otroligt överrankad men så blir det när man presterar i enstaka turneringar snarare än att vara jämn. Det är värt så mycket mer poängmässigt.

Humbert är väl den här som ligger väl långt ner om man frågar mig. Han har spelstyrka för att ligga runt 20 men som ni ser, bara drygt hundra poäng dit så det är väldigt jämnt mellan de här spelarna.

Musettis säsong kanske lite överskattad. 30 i världen, många ser honom som bättre än så.

Thiem sladdar, kanske ingen nyhet.

Goffin och Nishikori väldigt långt ner. De har ändå spelat en del turneringar och är spelare som ska ligga bättre än sådär.

Någon procents sanning ligger det väl i de där konspirationsteorierna att man fortsätter hålla rankingen låst för att skydda Federers ranking. Den dag man släpper på rankingen som vanligt kommer han som synes fullständigt rasa.

Nu börjar vi annars komma ner på en nivå där det är väldigt jämnt. Ner till runt 90 i världen skiljer det bara ett par hundra poäng. En spelare som är just innanför hundrastrecket kan alltså klättra närmare 50 platser om den vinner en liten atp-turnering.

Mikael Ymer ligger 92:a, bara några tiotal poäng från att åka ur topp-100.