Inför dagens finaler

Sömnig atp-vecka det här. Nästa också faktiskt då vi har Los Cabos, Umag och Gstaad. Det man ska göra är dock att passa på och ta sista chansen. Idag spelas årets sista gräsmatch, och när det gäller spel på grus är det två veckor kvar efter idag. Det närmaste som är lite mer saftigt är OS som startar om en vecka. Veckan efter 500-turneringen i Washington och sen börjar det på riktigt allvar igen. Två masters i rad, sen en mindre atp-turnering samt US Open-kval och veckan efter US Open. Sen kan man andas lite igen, men hösten blir också bättre än vanligt då mastersturneringen i Shanghai bytts ut mot mastersturneringen i Indian Wells. Det är lite roligare, så att säga. Eller ja, Shanghai är faktiskt inte inställd ännu men alla andra asienturneringar är det så vore lite knepigt om Shanghai skulle spelas. Även om Indian Wells faktiskt också spelas just så, en enda spelvecka i en världsdel.

Men, nu var det dagens finaler vi skulle prata om.

Hamburg

13:30 Carreno Busta-Krajinovic 1,80-2,15 Bethard

Lite misshandlad från min sida kanske, Hamburg, men jag tycker det känns väldigt tufft att ladda om för en grussäsong till efter Wimbledon. Den bygger ju liksom inte upp till något utan det är mer som att man drar ut på det. Man har för många arrangörer och måste trycka in turneringar så man måste göra såhär. Plus att man kanske inte flyttar på en turnering som Wimbledon bara sådär. Men visst borde man egentligen göra så att grussäsäsongen är lite längre och Franska Öppna spelas lite senare. Sen grässäsongen lite senare också och Wimbledon skulle väl kunna starta typ nu. Och så skulle man kunna skjuta lite på US Open också för att få lite luft mellan turneringarna. Det är Wimbledons veckor som förstör det där. Som sagt, man flyttar nog inte på det riktigt men bättre vore det.

500-turnering det här i Hamburg så rätt viktig match det här. Carreno Busta har aldrig vunnit en 500-turnering, bara fem stycken 250-turneringar. Krajinovic har aldrig ens vunnit en turnering. En av de bästa spelarna som inte lyckats med det. Tre finalförluster har han hittills.

2-1 till Krajinovic totalt, 1-1 på grus, båda på challengertouren, och sen slog han Carreno Busta i Stockholm 2019 också.

Men det här ska väl Carreno Busta ändå ta? Jag tror det. Jag tycker han är lite bättre, det är sällan något plus när man väl börjat förlora finaler, det blir tuffare och nja, jag tror Carreno Busta.

Båstad

14:00 Ruud-Coria 1,19-5,50 Bethard

Jag kan ju säga att jag för några år sen inte hade tippat att Coria skulle nå en final på atp-touren. Helt osannolikt. Fram till för bara några år sen spelade han på challengertouren, men mer var det inte. Han var en spelare som sladdade där. Som kunde vinna matcher, som ofta sladdade ner på futuretouren. Han var också ungefär som nu. Klen serve, inga vapen, han kämpade men särskilt bra var det inte. Skillnaden är att han numera är ganska säker. På den tiden var han ovanpå allt osäker, då är det svårt men numera rätt säker och han har hittat en riktig toppform här i slutet av sommarsäsongen.

Men Ruud ska inte kunna förlora det här. Han är en av de allra stabilaste spelarna, han faller i princip aldrig igenom och det kommer räcka med en halvtaskig dag för att vinna den här finalen.

Newport

20:30 Anderson-Brooksby 1,67-2,40 Bethard

Det blir intressant att följa Brooksby framöver. Frågan är ju bra han kommer bli framöver. Det finns nog väldigt, väldigt hög kapacitet i honom. 152:a i världen enligt atp-rankingen. Det är ett skämt. På årsrankingen ligger han just nu 59:a. Om han vinner den här finalen, vilket han mycket väl kan göra, är han topp-50 på årsrankingen. Men har alltså ändå inte en ranking för att komma in i atp-turneringar. Rankingen är ett skämt. De måste förstå det snart.

Anderson har haft några magra år och skulle verkligen behöva den här titeln för att känna att han är på rätt väg. Brooksby, han vann på hardcourt och grus två veckor efter varandra på challengertouren tidigare i somras. Nu är han i final på atp-touren, på gräs. Det andas poängsamlare av rang det där.

Om jag skulle hålla mig till en final idag hade jag tagit den här. Årets sista gräsmatch, men ännu mer, Brooksby känns spännande.