Veckans turneringar

Carreno Busta, Ruud och Anderson vann finalerna igår. Favoriter i finalerna och ganska rimliga segrare även inför turneringarna skulle jag säga. Den lite större grejen där är väl att Carreno Busta vann sin största titel hittills. Han var andraseedad och nivån var rätt låg på Hamburg i år men Tsitsipas var ju med i alla fall, och han vann inte. Vinner man en turnering där Tsitsipas är med är det sällan dåligt. Krajinovic var det som slog honom.

Nya turneringar den här veckan, tre stycken 250-turneringar och vi tittar igenom lottningarna.

Det viktigaste att notera om turneringen i Gstaad är väl att det är höghöjdstennis. Inte den allra mest extrema, men 1000 meter över havet och bollen flyger snabbt. Därför har man ofta sett lite konstiga resultat här genom åren. Det är vissa spelare som klarar det här mycket bättre än andra.

Väldigt låg nivå på startfältet, något vi nog lär få vänja oss vid när det gäller många 250-turneringar. 160 i världen för att få vara med och 90 i världen för att bli seedad. Mikael Ymer var alltså nära att bli seedad här. Att bli seedad i en atp när man knappt vinner matcher på nivån, det blir ju lite konstigt kanske.

hur borde det här passa Ymer då med de yttre förutsättningarna? Väldigt dåligt skulle jag säga. Han har ingen serve där det ens hjälper att bollen flyger lite snabbare genom luften och just att bollen flyger för honom från forehandssidan brukar ju vara ett problem även i vanliga fall. Tufft skulle jag säga, men en väldigt utvecklingsbar lottning. Molcan är en ren challengerspelare. Jag tror att Ymer är sämre än honom och förlorar matchen men att lottas mot Molcan i en atp-turnering är väldigt bra. Rankad 150 i världen Molcan. Sen i en eventuell andra omgång, Lopez som bara vinner matcher på gräs numera eller Husler som är fastnitad på challengertouren. Kan låta bra, men det där är två spelare som gynnas grovt av höjden. Husler har sin enda framgång på atp-nivå i en sådan här turnering och Lopez spelstil passar helt optimalt för detta. Han har vunnit den här turneringen en gång och har också en finalplats. Sällsynta framgångar på grus för honom.

Shapovalov, varför spelar han på grus nu? Otroligt svårt att förstå. Den enda förklaringen är väl att han fått bra betalt för att spela här men det känns väldigt märkligt. Bautista, Garin, Ruud, det blir nog snarare de som gör upp om det här.

Lite svagare topp men starkare bredd i Umag. Inte helt olik Båstad den här turneringen. En semesterort och en liten atp-turnering som håller måttligt god klass.

Hur man ska marknadsföra det här, det vet jag faktiskt inte. Alcaraz och Rune är två av de hetare unga spelarna. Det är väl typ det.

De mexikanska turneringarna är väl de allra sämsta för oss här i Sverige egentligen. De första matcherna startar mitt i natten och de sista matcherna avslutas mitt i natten, typ. Det här är en kvällsturnering lokal tid, precis som Umag för övrigt men för oss blir det ju lite mer problematiskt med mexikansk kvällstid.

Lite tråkigt, för visst är det hardcourttennis man är sugen på nu? Så är det i alla fall för min del. Men det får vänta någon vecka. Det är kanske inte så bra det här att man ställer klockan på 02:30.

De amerikanska spelarna brukar gilla den här turneringen och de är på plats den här gången också. Isner, Querrey, Fritz och ett stort gäng till. men Norrie toppseedad. Norrie toppseedad i en atp, hade någon sagt det för ett halvår sen hade jag ju inte trott på det riktigt men hans resultat ljuger knappast. Otroligt vad effektiv han blivit.

Här har vi som synes Elias Ymer på plats. För här är bredden ännu sämre än i de europeiska turneringarna. Ofner, rankad 173 kom in direkt så Ymer var inte ens sist in utan näst sist.

Och vilken möjlighet här. Ebden hade en riktigt grumlig grässäsong där han på slutet också var småskadad. Väldigt oklar nivå på honom numera. Helt jämn match det där och att som en spelare på Ymers nivå, medelspelare på challengertouren, få spela en match på atp-touren som på förhand är jämn, det är en otroligt bra chans. Norrie i andra omgången klarar han knappast sen men varje matchvinst är förstås en jättestor seger för Ymer.