Karlovic packar ihop

Att skriva personporträtt på spelare som lägger av brukar intressera mig måttligt. Oftast har jag redan skrivit allt, oftast har det varit så mycket på gång att det knappt varit en nyhet att de lägger av. Och ibland försvinner spelare utan att man ens märker det. Brukar betyda att de kanske inte varit helt oumbärliga för tennisen.

Men att Karlovic nu lägger av, det är ändå en grej. Inte nu, men han ska sluta efter US Open. Återstår väl att se om han får spela US Open. Han har inte direkt ranking för det. 200 i världen är han rankad nu efter att han nyligen tappat alla sina rankingpoäng. Jag tror att de poäng han hade, som gjorde att han var rankad runt plats hundra, kom från grässäsongen 2019.

Varför är det då en grej att Karlovic lägger av?

För mig är han en stor spelare, och framför allt, han är tidernas bästa servare. Det är en grej.

Han blev bra sent, Karlovic. Han blev topp-100 först 2003 vid 24 års ålder och han vann sen sina första titlar 2007 och det var hans första riktigt bra år. Jag minns honom från Stockholm Open det året. Det var året innan jag började skriva om tennis. Mindre än ett år innan alltså. Jag minns hur det påverkade mig att så många, och förvånansvärt ”viktiga” tennismänniskor pratade om honom i negativa ord. Om hur han mördade spelet, om hur tråkig han var, och så vidare. Skitsnack tyckte jag då, och det var kanske en av alla de där pusselbitarna som till slut fick mig att börja skriva om tennis. Att jag ville förklara för folk hur det egentligen låg till.

För visst är han tråkig på sitt sätt Karlovic, men jag tycker verkligen att han och spelare som honom tillför något. Det tråkigaste som finns är att se tennisspelare stöpta i samma form möta varandra. Man har väl någonstans sällan hejat på Karlovic, men i alla fall jag har sett många matcher med honom som jag haft stor behållning av.

42 år gammal är han nu, det blev drygt 15 som spelare i toppen för honom. Knappt det kanske. Han har droppat av senaste året och även under årens gång haft ett par perioder då han dippat ner och landat snudd på utanför atp-touren. Men en fin karriär, en spelare som verkligen tillförde något och givetvis, tidernas främsta servare. Det finns ingen tidigare, och ingen nutida, spelare som servat bättre än Karlovic. Han har varit bäst. Han har varit den klart mest svårbrutna spelaren på touren under i princip hela sin karriär. Serven givetvis, men också beroende på att han haft en otroligt underskattad volley. När han varit som bäst har han städat undan väldigt fint framme vid nätet. Spelmässigt inte mycket kanske. Han har kunnat spela forehand, han har slagit typ 10 offensiva backhands totalt under karriären. Han har jobbat med det han haft helt enkelt och krämat ut mycket ur det.

Är han den som servat hårdast då? Kanske inte. Han har kunnat klämma till bollen bra, men kanske inte bäst. Groth har världsrekordet. Den som servat hårdast egentligen kanske var Dent. Men Karlovic har som sagt varit däruppe och hackat också.