OS sammanfattat i en enda händelse

Det är ju fyra år mellan gångerna. Den här gången fem år till och med. Det är därför väldigt svårt att veta hur det kändes senast. Men jag vet inte. Är OS verkligen typ världens idrottsmässiga höjdpunkt nu för tiden? Var det ens just det förut? Jag vet inte, men jag har ju minnen av den känslan från min ungdom. De gamla människorna sa att OS var det största för idrottsmännen, man trodde det, och man fick kanske nån slags bekräftelse i tävlingarna också. Men nu? Som sagt, jag vet inte.

Det jag vet är i alla fall att det inte blir den största som vinner tennisen.

Vad är det då jag gafflar om?

Jo. Okej. Håll i er. Men jag tänker göra jämförelsen mellan OS och hockey-VM.

Om ni tänker efter tror jag faktiskt att ni ganska snabbt förstår.

De stora sporterna.

Fotbollen, det är u23 med några överåriga spelare. De som lyckas ragga med sig flest bra spelare vinner, typ. Ingen av världens bästa är på plats.

Basket, USA har fått ihop ett bra lag, som rimligen vinner. 1,40 på att de just vinner här på Bethard förresten, spela det. De kommer börja kämpa i slutspelet, tro mig. Men det är samma sak där. Man försöker tjata med spelarna. Det är inte direkt så att det är någon slags uttagning bland de bästa, utan den absoluta merparten av spelarna som skulle varit med om man fick välja och vraka är inte med. Nu är de sjukt bra ändå, med ett par av världens bästa spelare i laget, men det är väldigt långt ifrån det bästa och de flesta av de bästa skiter i det.

Golf, förvånansvärt många är på plats, men många har också hoppat över. Det är lite som en vanlig stor tävling. Om det är något som stör så är man inte med.

Tennis, Nadal tyckte inte det var lönt, Federer hänvisade till skada, men diskutabelt kanske hur sugen han var. Flera av de bästa spelarna spelar andra turneringar på atp-touren den här veckan. Statusen är diskutabel även om det var lite samma här som i golfen, förvånansvärt många bra spelare var ändå med.

Det stannar dock inte här, och det är det jag tycker är det riktigt intressanta.

De bra spelarna vinner ju inte.

I golfen har Alex Norén chansen. Leder gör en mexikan som är typ 60 i världen. Mycket talar för att golfen vinns av en spelare som inte tillhör världstoppen. Ni som följer golfen vet att det är lite andra bullar i majortävlingarna. Det är numera högst sällsynt att det skräller till.

Tennisen?

Jag ska absolut inte vrida det här till att Djokovic inte försökte i dagens semifinal. Jag tror det snarare handlar om att det fram till den här matchen och i början av den gick alldeles för enkelt. Han hade undermedvetet börjat ställa in sig på att vinna turneringen helt utan att vara pressad och finns det någonting som är mer farligt för honom så är det just det. Nästan alla matcher han förlorar kan härledas till just det. Att han inte är pressad, blir mjuk, och bara förlorar.

Samma sak med Zverev. Det är inte riktigt såhär han spelar när det hettar till i slutet av Grand Slam-turneringarna. Det är snarare såhär han kan spela i mastersturneringar eller slutspelet till och från.

Kort sagt, det är ju inget man kan säga som något facit. Jag säger det dock, det här hade inte hänt i en Grand Slam-turnering. Eller vad säger ni, ska ni leta lite i arkiven kanske? Brukar Grand Slam-finaler spelas mellan Zverev och Khachanov?

Jag har lite förhoppningar på den andra veckan. Utan tennis och utan golf. Jag hoppas att det ska kittla till när det blir slutspelsmatcher sporterna som är roliga att titta på. Friidrott är onekligen lite roligare än simning också. Simning kan man lägga ner tycker jag, det är tråkigt. Jag tycker också 500-turneringen i Washington nästa vecka känns intressant. Det är starten på den rejäla amerikanska hardcourtsäsongen som kommer nu den närmaste dryga månaden. Nadal är exempelvis på plats från första turneringen. Han verkar sugen på US Open i år. Lite mer sugen än OS, med all önskvärd tydlighet.