Duglig trippel av Ruud

Vill man vara elak så är det rätt enkelt att säga att han inte slagit någon bra spelare. Rune, Laaksonen, Carballes Baena, Coria, Novak, Paire, Kopriva, Gaston, Vilella Martinez, Ymer, Rinderknech, Martinez. Snittrankingen på de där ligger nog utanför topp-100 skulle jag säga. Vilket otroligt förfall det är på atp-touren när det gäller 250-turneringarna. Men ändå, jag tycker det är imponerande hur enormt stabil han blivit, Ruud.

Båstad, Gstaad och Kitzbuhl. Tre i rad, 750 poäng och Ruud är nu åtta på årsrankingen.

Svårt att säga faktiskt om det är oförtjänt eller om han är en rimlig topp-10-spelare i framtiden. Det finns inte många som har den här enorma stabiliteten på ett underlag. Ingenting kan gå fel för honom. Det är lite Nadalsyndromet om än på en lägre nivå. Ni vet de där åren där Nadal inte kunde förlora på grus. Så är det med Ruud, med skillnaden att han så klart är sämre, men han kan inte förlora mot dåliga spelare.

Samtidigt så, på hardcourt, vilken nivå håller han där? Topp-30? Topp-40? Topp-50? Snarare topp-50 än något annat skulle jag nog säga. Men han kommer få höga och fina seedningar på hardcourt framöver, han är stabil där också även om han är mycket sämre och poängen lär rulla in.

Jag tycker det är kul att det fortfarande finns såna här spelare som är extremt specialiserade på ett underlag i en tid då de allra flesta är typ lika bra på underlagen. Det piggar upp lite på något vis.

Det kommer krävas något rackarns bra nu på hardcourt för att han ska kunna behålla topp-10-platsen året ut, men han är där just nu i alla fall och det är förstås inte så dumt. Inte alls.