Oväntad semifinaluppställning i Washington

Varit en trevlig turnering ändå, Washington. Eller så är det mest tiderna som gör det trevligt. Bra kvällstid, många kan titta, och kul blir det. En sak som blir kul av det är också att det blir lite drag i vår facebookgrupp. Missa inte den. Efter Ymers fuskincident fick jag där utlopp för det inre nättrollet i mig själv när jag skulle besvara de förvirrade människor som antydde att det är helt normalt att fuska. Det var bland det roligare på länge faktiskt. facebook.com/groups/tennisen, där hittar man den. Där hojtar jag förresten alltid till så fort jag lagt ut en text här på bloggen, så bara det kan göra det klokt att vara med. 600 personer har hittat dit hittills. Lite fantastiskt, tycker jag.

Semifinaler är det idag, och kanske inte den allra mest väntade uppställningen riktigt.

22:00 Sinner-Brooksby 1,63-2,50 Bethard

Intressant det här med unga spelare som kommer upp. Det är alltid svårt att sortera in hur unga de faktiskt är. Brooksby ses som någon slags supertalang som sprungit igenom challengertouren och nu håller han på att springa upp i toppen på atp-touren också. Han blir topp-50 på årsrankingen med den här semifinalplatsen. Behöver jag säga att atp-rankingen havererat? Han är 130 där. Född 2000 är han i alla fall, ett år äldre än Sinner alltså. Sinner som varit med några år på högsta nivå redan. Har han gjort som många andra amerikaner och slarvat bort en del av sin karriär på att gå i skolan? Faktiskt, men ändå inte. han passade på att vara skadad under sitt år på college så han spelade inte. Så ingen skada skedd där kan man väl säga.

Bra är han i alla fall. Som sagt, han sprang igenom challengertouren där han var oslagbar i våras. Han vann exempelvis två turneringar veckorna efter varandra på olika underlag, grus och hardcourt och efter det har han också hunnit med att vara i en atp-final på gräs, i Newport. Det kan kanske redan nu slås fast att han klarar alla underlag.

Låter ju ovanligt det för en amerikan, eller hur?

Han är väldigt ovanlig för att vara amerikan.

Alla amerikanska spelare servar bra, det finns nästan inga undantag. Brooksby servar direkt dåligt. Angränsande till bedrövligt. Katastrofal teknik, ingen kraft, serven är en stor svaghet för honom.

I spelet då, skjuter han från höften och är ovårdad som alla andra amerikaner? Han är motsatsen. Håll i er nu. Är det lite Santoro över hans spelstil? Ta det lugnt, jag ska inte göra någon superingående jämförelse med tidernas främsta magiker på tennisbanan, men hans backhand är faktiskt på flera sätt väldigt lik. Han slår många stoppbollar med båda händerna på racketen, precis som Santoro. Han använder också båda händerna i backhandvolleyn, precis som Santoro. Märkligt tycker jag att det inte är något som uppmuntras mer. Fungerade det för spelaren med tidernas bästa känsla på tennisbanan så skulle det kanske fungera för fler. Och i övrigt, han är lurig, Brooksby. Han varierar, han är väldigt duktig på att slå slag i pressade situationer. Han är helt enkelt en bolltalang med lite kantig men väldans funktionell teknik.

Anderson, Tiafoe, Felix och Millman har han slagit på vägen hit. Utan setförlust. Och han har i allmänhet varit överlägsen. Det är bra gjort det.

Förresten. Han är en rätt udda fågel i övrigt också, Brooksby. Han har enorma tics på banan. Vi snackar Nadalklass och kanske lite ovanför det. Han fastnade i någon slags vinkelvolt häromdagen när han satt och drack vatten. Han tog en klunk, rättade till kepsen. Tog en ny klunk, rättade till kepsen. En ny….jo, rättade till kepsen igen. Sådär höll det på. Han kom liksom inte ur det. Just kepsen verkar vara vad det hela är centraliserat till. Som ni ser på hans profilbild högre upp vill han liksom ha en lite sådär busigt ovanpå huvudet, men han är samtidigt väldigt mån om att dra ner den. Kan vara ett kepsproblem, vem vet, men jag tror kanske inte det.

Matchen idag? Jag tror han förlorar.

00:00 Nishikori-McDonald 1,54-2,70 Bethard

Hyfsat öppet mål att skriva originalet mot kopian här.

Ni vet ju hur Nishikori, spelar eller hur? Så spelar McDonald också. Och så är de väl inte helt olika i utseende och hur de rör sig.

Nishikori förresten, han har varit borta så mycket så länge att han som ni ser är något så sällsynt som en äldre spelare som börjar tappa sin ranking, trots att de fryst atp-rankingen. Riktigt bra jobbat får man kalla det. Men på årsrankingen, där ser det rätt bra ut för honom. Han blir topp-30 idag. Topp-20 om han vinner turneringen.

McDonald är runt plats 40 på årsrankingen, han blir topp-30 om han vinner den här matchen. Utanför de 100 bästa på atp-rankingen alltså. Galenskaperna måste få ett slut snart.

Nishikori har haft en fin karriär, men han har ju aldrig vunnit något riktigt. 500-turneringar är det största han vunnit, så han kan här tangera sin största titel hittills. Femhundringar har han dock vunnit ett gäng. Otroligt faktiskt. Jag tror inte Memphis var femhundring alla år han vann där, jag orkar inte kolla hur många av de titlarna som var femhundringar- Han har vunnit Memphis fyra gånger. Men gör man det enkelt för sig och räknar Memphis som en femhundring, som den från början var, så har han vunnit nio femhundringar och tre 250-turneringar. Rätt osannolikt med tanke på hur få femhundringar det finns att vinna. Tokyo två gånger, Barcelona två gånger och här har han chansen att vinna sin andra i Washington. Delray Beach, Kuala Lumpus och Brisbane de tre 250-turneringarna han vunnit. Okej, jag kollade. Det verkar som att bara en av de fyra i Memphis var femhundring. Nu skiter vi i det.

Matchen? Ja, hur skulle det se ut om du mötte dig själv i tennis? Det kan man fundera på. Så blir i alla fall upplevelsen för dessa två inatt. Det kommer i alla fall gå fort i bollandet.