Toronto – fredag

Den som gjorde det här höjdpunktsklippet från gårdagens tennis i Toronto, han borde nog få sparken. Bra jobbat faktiskt att lyckas fånga allt det som inte hände, för att skippa det som faktiskt hände.

Opelka-Harris var en spännande kraftmätning på många sätt. Otroligt stabila i egen serve båda två, hög nivå. Opelka vann till slut, kanske måttligt rättvist, men en riktigt rejäl match som jag onekligen hade plockat med.

Men kanske framför allt, den stora grejen från gårdagen var ju förstås att Isner slog Rublev igen. Och att Rublev återigen inte ens var nära. Rätt ovanligt egentligen att teorin och verkligheten vävs samman på ett så exakt sätt. Rublev har den absolut sämsta spelstilen man kan ha för att hantera en servekanon, och han är också fullständigt sämst på att hantera Isner. Spännande med Isner. Han kan mycket väl ha något riktigt fräsigt på gång den här veckan.

Bautista-Svarre förstås också. Svarres implodering där i slutet. Annars tycker jag det var han som löste det bäst taktiskt. Lite komiskt egentligen. Lilleputten Svarre, som så många brukar försöka få upp bollarna i luften mot, stod själv och skickade upp ballonger så Bautista skulle få spela bollen ur för honom obekväma positioner. Han var lite trött på slutet, Svarre. Och kanske lite nervös också. Det var klent från där han skulle serva hem matchen.

Monfils-Tiafoe, det där är något av det jag tycker sämst om på en tennisbana. Tiafoe spelade en åttondel i en mastersturnering, en av hans största matcher någonsin. Och så går han in och är så starstruck att han inte ens kan kämpa. Det där loja skojandet som de ägnade sig åt båda två matchen igenom, det är patetiskt det där, ingenting annat. Efter matchen berättade Tiafoe för Monfils hur besatt han är av honom. Det är väl en generationsfråga kanske. För min och tidigare generationer har det varit rätt självklart att professionella idrottare uppför sig som om tv-kamerorna inte var där. Det går nu mer och mer åt att spelarna liksom förbereder sina klipp på social media under själva matcherna. Tiafoe ville visa upp det här, hur besatt han är av Monfils. Jag tycker väl personligen att man skulle kunna berätta det vid sidan om tennisbanan någon gång, och istället försöka kämpa när man väl spelar match, snarare än att förbereda kvällens klipp på social media.

Det var åttondelarna det. Idag kommer det kvartar som spelas såhär.

18:00 Tsitsipas-Ruud 1,25-4,50 Bethard

Han ska förstås vara alldeles för dålig på hardcourt, Ruud men jag tycker ändå det ska bli lite intressant att se vad han kan hitta på. De möttes i Madrid i somras, då vann Ruud ganska enkelt, och det finns en viss rimlighet i det här skulle kunna vara problem för Tsitsipas. Mitt konstanta tjat om att han är lite av ett luftslott spelmässigt. Det har ni hört några gånger, men ni lär inte få sluta höra det heller. Nu hardcourt, Ruud ska vara för dålig, men jag tycker ändå som sagt att det ska bli intressant att se om Tsitsipas verkligen kan vara klart bättre när bollen är i spel.

19:30 Bautista-Opelka 1,80-2,25 Bethard

2-1 i inbördes möten för Bautista här. Rätt jämna matcher och det är väl kanske inte helt ovanligt när Opelka är inblandad. Bautista är noggrann, det är ju bra när man möter en servekanon. Jämför man med Rublev till exempel så har Bautista helt rätt spel för att hålla i bollen och låta servemonstret missa när bollen är i spel. Så när det gäller att hålla sina egna servegem ska det inte vara några problem för Bautista. Sen kanske det inte är optimalt för hans sätt att returnera. Står normalt ganska långt fram, Bautista och vill gärna sätta fart på bollen direkt i returen. Inte så lätt mot Opelka och han har inte riktigt det där, förmågan att blocka in returerna eller för den delen backa bak och ta farten ur serven. Jag tror Bautista vinner, men det luktar ju onekligen jämnt igen.

01:00 Medvedev-Hurkacz 1,27-4,40 Bethard

Det var ju Hurkacz som sänkte Medvedev i den där mycket märkliga matchen i Wimbledon som styckades upp i två dagar och där Medvedev dag två var totalt under isen. Otrolig han är på att ta sina chanser förresten, Hurkacz. Här ramlade han fram till åttondel utan att behöva spela, sen en tajt vinst mot Basilashvili och så är han i kvart i en masters utan att ha gjort något. En lill-Basilashvili helt enkelt. Eller stor-Basilashvili kanske. Tycker Medvedev sett bra ut hittills i turneringen och jag tycker inte det finns något med Hurkacz som ska vara direkt problem för honom.

02:30 Isner-Monfils 1,52-2,80 Bethard

Svårt att riktigt ta Monfils resultat på allvar. Han stod över första, slog en svag Millman och sen igår, som sagt, var en lite knepig match. 7-5 för Monfils i inbördes här. Han vann fyra i rad innan Isner vann senast. Borde egentligen passa Monfils ganska dåligt att behöva vara stabil i egen serve som man måste vara mot Isner men jag minns några av matcherna och det är som att han klarar av att skärpa sig lite av att det är ett speciellt motstånd. Här tror jag väldigt starkt på Isner hur som helst. Sett bombsäker ut hittills, Isner, och jag tror att Monfils fortfarande har väldigt långt kvar till någon slags vettig nivå.