Inför Torontofinalen

Några timmar kvar. Det är dags att börja ladda upp.

22:00 Medvedev-Opelka 1,22-5,25 Bethard

Rätt bra tid med 22 va? Tycker tycker nog det. Svårt att blunda för att den här helgen är en jävla fotbollsfest. Att se läktarna vara proppfulla på Premier League-matcherna samtidigt som man läser rapporter och att coronavaccinet man har i kroppen är så jävla bra att det högst troligt är större risk att man dör av att ramla ner i ett slukhål än att göra det av corona, just nu i alla fall, gör ju onekligen att man känner att vi kanske är förbi den här skiten nu. Åtminstone för nu. Om nu ni idioter som ännu inte vaccinerat er kunde göra det omedelbart så är nog chansen rätt god att vi inte behöver ramla ner i hålet igen heller. Kort sagt, jag minns när jag satt och skrev de allra deppigaste texterna om hur tennisen inte skulle vara tillbaka på minst ett halvår, det var förra våren någon gång. När jag nu skriver den här texten, samtidigt som jag kollar på Tottenham-Manchester City, där publiken är precis lika arg på domaren som publiken var för två år sen. Kort sagt, det är bättre nu än det var den där våren 2020, så mycket kan man säga.

Finalen i Toronto och en rätt kul sådan va? Isner har vunnit en mastersturnering. Karlovic vann aldrig någon stor turnering. Raonic har inte vunnit någon stor turnering. Av de absoluta servemonstren är det väldigt få som vunnit en turnering av den här storleken. Jag tror inte Opelka kommer göra det redan nu i alla fall, men man ska ändå notera att det är högst sällsynt att ett servemonster är såhär långt fram i en av de största turneringarna.

Är det bara en lyckträff då, eller har Opelka något nytt att komma med som de andra inte har/haft?

Jag tycker nog det senare. Jag har trott mycket på Opelka i flera år. Han har varit lite av en besvikelse för mig. Han har varit klen mentalt, han har varit klen fysiskt, och han har varit slarvig. Han har servat fantastiskt i medgång. Han har kunnat spela lite grann, röra sig lite grann, men det har varit vekt. Nu är det helt annat. Han har hittat något som fungerar, och jag tror chanserna är goda för honom att det kommer fortsätta. Han har fått ett större självförtroende. Han har börjat spela mer vårdat, och han har börjat hänga i även i motgång. Allt det där hänger förstås ihop. Det går inte att säga vad som är hönan och vad som är ägget, om det startade med att han fick lite bättre kontroll i grundslagen, om han fått lite bättre ordning i skallen, eller om han kanske lite starkare fysiskt. Det blir alltid en kedjereaktion när man får ordning på något. Då fungerar det andra nästan automatiskt bättre. Jag tror att Opelka kan bli en spelare som servar lika bra som Isner, men som har bättre teknik i grundslagen och rör sig lite mer som en vanlig spelare. Han kommer aldrig bli någon Nadal i bollandet, men han kan tänkas bli lite mer fungerande än de värsta servemonstren.

Men Medvedev vinner väl detta?

Opelka slog Medvedev i St Petersburg förra året. Vill minnas att Medvedev var extremt arg där. Tre segrar för Medvedev i övrigt, en på grus, den ska väl inte räknas egentligen. På hardcourt har han vunnit i avgörande sets tiebreak två gånger. Inga transportsegrar direkt alltså.

Medvedev är rätt duktig mot servekanoner. Bombsäker mot Isner igår. Men det ska ändå bli intressant det här. Opelka har sitt livs chans och kan spela helt avslappnat. Det kan vara farligt för Medvedev det.